Loopstijl 11 handige tips om te verbeteren

loopstijl

Ik rende in volle galop over het fietspad, toen op een sukkeldrafje een collega loper mij moeiteloos passeerde. Met elke machtige stap zag ik zijn gestroomlijnde spieren spannen en weer ontspannen, terwijl hij in snel tempo in een stipje aan de horizon veranderde.

Ondanks het mooie uitzicht was ik 'not amused'.

Het mysterie van de loopstijl

Hoe kan iemand die eruitziet als een blijmoedige wandelaar harder gaan dan ik, die zich de benen uit het lijf rent? Om met Calimero te spreken: 'Het is niet eerlijk!' Het zal ongetwijfeld te maken hebben met loopstijl en efficiënt bewegen.

Hier op het Achterhoekse platteland kom ik weinig hardlopers tegen, maar als ik ze zie, dan kijk ik altijd graag naar hun loopstijl. Vooral de lopers die moeiteloos lijken te lopen, maar toch een verrassend hoog tempo hebben, kunnen mij verwonderen. Als ik aan iemand kan zien dat hij veel moeite doet, bezweet is en een rood hoofd heeft, dan snap ik dat hij snel gaat.

Maar die factoren hoeven dus niet hand in hand te gaan. Sommige mensen hebben een lichtvoetige loopstijl die er moeiteloos uitziet, terwijl anderen eruit zien alsof iedere stap moeite kost, en toch langzaam gaan...

Kijken naar loopstijlen

Ik kijk graag naar de loopstijlen van andere lopers. En aangezien ik veelvuldig wordt ingehaald, heb ik daar veel gelegenheid voor.

Allereerst kijk ik altijd naar de voeten: hoe zetten ze die neer? Zakt hun voet naar binnen, of juist naar buiten? Zouden ze de verkeerde schoenen dragen? Vervolgens gaat mijn blik naar de schouders: zijn die ontspannen, of ter hoogte van de oren?

Maar het leukste zijn de armen. Laatst zag ik een meneer die bokste met een denkbeeldige tegenstander, en een andere draaide driftig 'het wieletje nog eens rond'.

En als ik dat allemaal zo heb beschouwd, dan laat ik bewust mijn eigen schouders zakken, en check of mijn armen soepel bewegen. Want sommige voorbeelden inspireren juist om het anders te doen!

Juiste loopstijl?

Over de vraag: 'Wat is de beste loopstijl?' is veel gezegd en geschreven. Voor mij is de beste stijl er eentje die mij geen loopblessures oplevert. In die zin voldoet mijn loopstijl goed. Maar daarnaast wordt een goede manier van hardlopen natuurlijk ook bepaald door efficiëntie, minimale belasting van je lichaam en tempo.

  1. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste adviezen rondom een optimale manier van hardlopen van onder andere Runner's World, ProRun, Suzanne Brummel, UMCG en Inspire2run.
  2. Recht op staan, alsof je hoofd aan een touwtje zit.
  3. Schouders ontspannen
  4. Kaken los
  5. Je bekken licht kantelen, alsof het een kom met water is, en je niets wilt verspillen
  6. Knieën los, dus niet 'op slot'
  7. Armen in een hoek van negentig graden ontspannen naast je lichaam
  8. Handen ontspannen, dus geen vuisten maken. Een vlinder zou er in moeten passen zonder verpletterd te worden
  9. Maak gebruik van de zwaartekracht, en laat je zelf als het ware naar voren vallen. Automatisch gaat dan een voet naar voren, omdat je anders op je gezicht zou vallen ; )
  10. Maak geen onnodige en overbodige bewegingen
  11. Een hogere pasfrequentie, verlaagt de kans op blessures.

Behalve deze algemene adviezen heb je ook nog specifieke hardllooptechnieken zoals chirunning. Ik heb hier ooit een cursus van gedaan, die zeker interessant was, en ik heb het idee dat ik sommige dingen nog steeds wel toepas.

Loopstijlen in beeld

Er doen veel grappige filmpjes de ronde over loopstijlen. Onderstaand filmpje is wat dat betreft ook erg leuk!

Wat is een pronerende loopstijl?

Proneren is de manier waarop je voet naar binnenrolt elke keer dat je erop landt. Een pronerende loopstijl is in principe een manier van hardlopen die neutraal is. Maar zakt je voet bij elke landing teveel naar binnen, dan heb je een overpronerende manier van lopen. Ik heb hier helaas ook last van, maar dankzij mijn goede antipronatie hardloopschoenen nooit klachten!

Het tegenovergestelde van overproneren is supinatie. In dat geval zakt je voet amper naar binnen, en dat is dan ook weer niet optimaal. Op Asics.com leggen ze dit prachtig uit, met plaatjes!

Loopstijl verbeteren

Je loopstijl verbeteren is een prima idee, als daar reden voor is. Maar doe het rustig aan, en bouw het langzaam op. Want een verandering van loopstijl betekent een verandering van de belasting van je lichaam, en dat zou kunnen leiden tot loopblessures. En dat wil je natuurlijk niet.

Toen ik de cursus Chirunning deed, ging het daar ook over je manier van hardlopen verbeteren. De cursusleidster maakte een filmpje van de manier waarop we liepen, dat erg informatief was. Dus als je jouw loopstijl wilt verbeteren dan kan ik een filmpje van jezelf tijdens het lopen erg aanraden. Het laat namelijk heel goed zien hoe je loopt, en maakt inzichtelijk waar het ander kan.

Tot slot

Zoals ik al zei ben ik vrij simpel als het gaat om hardlopen: als ik geen blessures krijg, dan ben ik tevreden met mijn loopstijl. Maar dat wil dus niet zeggen dat ik soms niet verlangend kan kijken naar andere lopers die moeiteloos lijken te lopen.

Wat zeggen jullie over loopstijl?

  • Ik kijk ook vaak naar hoe anderen lopen. En je ziet dan al snel of iemand een beginner of meer ervaren loper is. Ik krijg ook altijd loopkriebels als ik iemand zie lopen – zelfs als ik zelf al heb getraind. Daar komt gedeeltelijk dus ook motivatie van – zien lopen doet lopen. Groetjes Mosterdzaadje
  • Altijd. En ik word dan ook heel bewust van mijn eigen stijl. Maar ik wissel soms wel (ivm spiergroepen) tussen gewoon hardlopen en knietjes omhoog… Julia

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.