Hiskia rent

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij en wat motiveert ze? In onze rubriek ‘Rennende moeders’ portretten van moeders die hardlopen! In dit tiende portret maken we kennis met Hiskia!

Hiskia (29), moeder van Isis (3), verruilde de grote stad Utrecht voor het platteland. In plaats van rondjes door een park vol strakke lijven, rent ze nu rondjes over het asfalt en langs boerderijen.

Dit is haar verhaal!

Hoe ben je begonnen met lopen?

Na de geboorte van Isis ging ik samen met een vriendin, en mijn tweelingzusje, trainen voor de Marikenloop. We begonnen met een trainingsschema van Morgen Begin Ik voor 5 kilometer. Ik was toen zesentwintig, en we deden een dik half uur over 5 kilometer.

Het leek me een ideale sport om te combineren met het moederschap. Je kan rennen wanneer je wilt, en bent dus niet afhankelijk van de openingstijden van de sportschool. Behalve een goeie stok achter de deur, had ik meteen een heerlijk half uurtje met zus en vriendin in het park, zonder baby.

Hoeveel uur per week loop je?

Ik probeer om twee tot drie keer per week een half uur, tot drie kwartier, te lopen.

Koop je speciale hardloopkleding?

Ik loop in mijn sportschoolkleding. Alleen mijn schoenen zijn speciaal voor het hardlopen.

De hardloopschoenen heb ik laten aanmeten bij een speciaalzaak. Mijn broek komt van de H&M, mijn sokken van de Albert Heijn, en mijn t-shirt van de Marikenloop.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik ben aan het trainen voor tien kilometer. Het lijkt me zo stoer als ik in de toekomst die ‘drang’ om te lopen voel. Nu moet ik mezelf dwingen mijn schoenen aan te trekken.

Loop je alleen of in een groep?

Toen ik nog in Utrecht woonde, liep ik vaak met mijn zus. Na onze verhuizing naar de middle of nowhere loop ik alleen, maar wel met Evy op mijn iPod. Ook ga ik samen met vriendinnen de De Nationale Lenteloop lopen.

Ook al train ik nu alleen, we trainen -op afstand- allemaal voor dezelfde loop. Het voordeel van alleen lopen is dat ik echt precies kan lopen wanneer het mij uitkomt. Een vriendin kan weleens geen zin hebben, en nu hoef ik alleen mezelf te motiveren. Maar als ik mocht kiezen, liep ik met mijn zus of een vriendin.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

De angst dat die vriendinnen harder zullen lopen. De angst dat ik anders moet gaan lijnen. De rust en de progressie in het lopen. En onderweg: een opgestoken duim van een onbekende!

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

De psychologische redenen zorgen ervoor dat ik mijn schoenen aantrek, de lichamelijke zorgen ervoor dat ik doorga als ik eenmaal aan het lopen ben.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Rust en ‘s avonds lekker slapen.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Misschien het besef dat piepen geen zin heeft?

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ja! De belofte van een half uur alleen maar jezelf horen zwoegen, en voelen zweten, is voor elke moeder nuttig!

Leer je je kinderen ook hardlopen?

Als Isis iets groter is, nu nog niet.

Raad je het je kinderen aan?

Ja, als ze iets groter is zeker. Het lijkt me dat, wanneer ze als tiener hardloopt, ze minder gauw slechte gewoontes krijgt, als roken en drinken. Hoop ik. Echt!

Loop je wedstrijden?

Ja, soms. Als een soort uitje samen met vriendinnen. Voor de gezelligheid, en om een doel te hebben.

Loop je op muziek?

Of ik luister naar de radio, of ik luister naar de Start to run podcast van Evy met daarop een trainingsschema. Ben zo blij als Evy fier op me is!

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Is zij degene die na haar bevalling op het strand trainde met haar kinderwagen? In dat geval is ze zo stoer!

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Helemaal niet, sorry.

Favoriete sportschoenen?

Ik heb dus een paar, ik ga even kijken welk merk… Brooks. Het is nog steeds mijn eerste paar. Behalve het paar oude tennisschoenen waarmee ik begon, heb ik geen vergelijkingsmateriaal.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Morgen beginnen!

Meer lezen van Hiskia?

Bezoek dan haar blog!

Leave a reply

CommentLuv badge