De aanhouder wint

Hardlopen lijkt verdacht veel op opvoeden. In beide gevallen neem je je iets voor, en past het vervolgens toe.

In het geval van hardlopen heb ik me bijvoorbeeld voorgenomen te trainen om 10 kilometer in 1 uur te lopen. En net zoals een kind protesteert tegen de opvoeding, zo zeurt mijn lichaam als ik het dwing langere afstanden af te leggen in verschillende tempo’s. Het protesteert met vermoeide spieren en gehoorzaamt tergend traag. Maar langzaam maar zeker past het zich aan, mijn spieren worden soepeler, mijn beweging sneller, en het gezeur maakt plaats voor vreugde en zelfvertrouwen.

Hetzelfde geldt voor de opvoeding van kinderen. Zo heb ik me voorgenomen dat de kinderen voortaan zelf hun bedden moeten opmaken. Dat levert me veel gesteun en gekreun op, maar ik houd stug vol. En inderdaad: langzaam maar zeker passen de kinderen zich aan en wordt bedden opmaken de normaalste zaak van de wereld.

Zowel bij hardlopen als opvoeding geldt dat de aanhouder wint!

Leave a reply

CommentLuv badge