Hardlopen als goedkope therapie!

Amerikaanse psychotherapeut Gontang houdt zijn therapeutische sessies niet op de sofa maar op hardloopschoenen! Al dertig jaar gaat hij hardlopen met zijn cliënten. Maar ook in je eentje kun je hardlopen gebruiken om je beter te voelen.

Gontang adviseert om eerst een paar keer diep in en uit te ademen voordat je begint. Zo stimuleer je het parasympatisch zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je kalm wordt.

Wees je, terwijl je rent, bewust van je ademhaling. Stel jezelf voor hoe je energie en positieve dingen inademt, en stress en irritatie uitademt. Laat op je uitademing alles wat je dwars zit los.

Doe dit vooral buiten! De natuur versterkt namelijk het positieve effect van hardlopen. Als je buiten bent realiseer je je dat het leven meer is dan je problemen! Alles wat je buiten ziet, ruikt en hoort maakt je ervan bewust dat je leeft. Het maakt je actief in het heden en niet alleen een passieve toeschouwer.

Ik denk altijd aan vervelende rapportbesprekingen over mijn kinderen, mijn man die met glazige oogjes naar me luistert, mensen die voorkruipen in winkels en het feit ik na zes jaar nog steeds wordt ingehaald door mensen met rollators. Maar terwijl ik inadem, adem ik ook in dat ik toch maar mooi weer aan het hardlopen ben, dat ik sterk ben en krachtig!

Wat adem jij uit, en wat adem jij in?

Leave a reply

CommentLuv badge