Zweten tussen de benen: wat kun je eraan doen?

zweten tussen de benen

Zweten tussen de benen.... Je onderbroek nat van het zweet....

Ken je dat?

Als ik ga hardlopen dan begin ik doorgaans rond 8 minuten flink te zweten. Meestal vooral onder mijn armen. Toch is er nog een andere plek waar je flink kunt zweten tijdens een work-out, en dat is in je kruis. Oftewel zweten tussen je benen.

Journalist Miranda Larbi schreef een leuk en interessant artikel over zweet in het kruis voor de Engelse website Metro.

Zweet in het kruis: oorzaak

Miranda schrijft dat we twee soorten klieren hebben die vocht produceren: eccrine en apocrine klieren. (Aprocine is verantwoordelijk voor eventuele vervelende geurtjes.) Als je gaat sporten wordt het warm in de omgeving van je kruis, en als je flink gaat zweten ontstaat die natte plek in je kruis. Die wordt dus veroorzaakt door zweten tussen de benen, en kan leiden tot een onderbroek nat van zweet....

Ze geeft de volgende tips voor zweten tussen de benen:

  • Koop speciaal sportondergoed dat vocht wegtransporteert. Zie ook Hardloop onderbroeken
  • Draag geen strakke tights, maar een wat wijder vallend sportbroekje, zodat er meer lucht bij kan en het minder heet wordt rondom je kruis.
  • Doe je hardloopkleding zo snel mogelijk uit na het sporten. Loop niet langer dan 2 uur in je hardloopkleding. Na het sporten en zweten kan het namelijk een bron voor schimmelinfecties vormen.
  • Was je hardlooptights of broek dagelijks.
  • Houd je schaamhaar kort.

Lees hieronder het artikel, door op de link te klikken:

Let’s talk about the sweaty vagina triangle

Mijn ervaringen met zweten tussen de benen

Omdat ik meestal zwarte tights draag, is de zichtbare natte plek in het kruis mij tot dusver gelukkig bespaard gebleven. Maar als ik na het hardlopen ga douchen, is het wel zichtbaar in mijn Hema ondergoed dat... oh horror, van katoen is... Mijn onderbroek is nat van zweet....

Jaja, ik weet het!

Als je gaat hardlopen is het verstandig om kleding te dragen die het vocht van je lichaam wegtransporteert. Met andere woorden: draag GEEN katoen! Want katoen absorbeert vocht, houdt het vast, en gaat vervolgens lekker schuren tegen je huid. En als het om mijn bovenkleding gaat, houd ik mij hier ook keurig aan. Alles wat ik draag is van speciaal materiaal, behalve dus mijn onderbroek.

Waarom draag ik dan geen speciaal sport ondergoed?

Dat is een goede vraag! Ik denk dat het komt omdat mijn Hema ondergoed goed zit en goedkoop is. Ik koop mijn slipjes meestal per 3 in een pakketje voor 6,50.

Waar kun je sportondergoed kopen?

Bij de Hema en Bonprix hebben ze op dit moment geen officiële sportonderbroeken. Maar bamboe ondergoed is een goede optie, want bamboe staat er ook om bekend dat het vocht afvoert als je gaat zweten tussen de benen. Volgens de productomschrijving is deze damesslip met bamboe 'ademend, warmteregulerend en vochtabsorberend.'

7,50 bij de Hema

Bij Decathlon vond ik wel officieel sportondergoed in de vorm van ademende hardloopslipjes, en ook nog eens voor een vriendelijke prijs: 4,99.

Bij bol.com hebben ze ook voordelig sportondergoed! Kijk maar: 8 stuks sportonderbroeken voor 28,95 oftewel 3,61 per onderbroek. Dat is nog goedkoper dus dan bij Decathlon.

Zelf vind ik bovenstaande onderbroeken te groot en te warm.

Draag je net als ik liever een sportslipje? Dan kun je ook prima terecht bij bol.com. Ze verkopen er bijvoorbeeld onderstaande strings van het merk Underun:

2 voor 19,95 bij bol.com

Let wel op: bij bol.com staat 1 review over bovenstaande string van Underun en die is niet bepaald positief. Op basis van die review zou ik deze strings niet kopen.

Houd je niet van boxershorts bij het lopen en niet van strings? Hieronder een gewoon sportslipje:

Deze is helaas wel erg duur: 27,95!

Een alternatieve oplossing voor speciaal sportondergoed, is hardloopkleding kopen waarin al een slipje zit verwerkt. Zo ben ik dol op mijn Kalenji running shorts, met ingebouwd slipje. Zweten tussen de benen is dan meteen minder een probleem vind ik.

Veel zweten tijdens sporten

Zweet in het kruis, en een onderbroek nat van zweet, is natuurlijk maar één symptoom van veel zweten tijdens sporten. Zelf ben ik ook best een zweterig type. Dat is één van de redenen dat ik het sportkledingmerk Sweaty Betty zo grappig vind. Helaas zijn hun prijzen helemaal níét grappig, dus ik heb hun kleding niet, maar complimenten voor de leuke naam.

Veel zweten tijdens sporten is gezond

Ik vond het nooit zo leuk dat ik vele zweet tijdens sporten oftewel hardlopen, maar eigenlijk is dat juist heel positief en goed! Zweten tijdens sporten helpt je lichaam namelijk om af te koelen. Goed kunnen zweten is dus belangrijk.

Maar je kunt ook te veel zweten tijdens sporten. In dat geval verlies je eigenlijk teveel vocht, en kun je uitdrogingsverschijnselen krijgen. Op de site Alles over Sport geven ze een handige vuistregel:

'Drink 1,5 keer zoveel vocht als dat je vocht verliest. Maar let op: je lichaam kan ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken.'

Met andere woorden, teveel drinken is natuurlijk ook weer niet goed. Verder is de kleur van je urine een goede manier om te zien of je te veel zweet tijdens het sporten. Als je urine donker oogt dan heb je teveel vocht verloren, en moet je dit snel aanvullen.

Mannen string Hema

Veel bezoekers komen op deze post doordat ze op zoek zijn naar 'mannen string Hema'! Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat deze post over ondergoed gaat. Heren, het spijt mij jullie teleur te moeten stellen: op dit moment zijn er geen mannen strings te koop bij de Hema. Voor heren zijn er alleen boxershorts en slips. Geen strings.

Samenvattend

Zweten in je kruis is een natuurlijk verschijnsel bij inspanning. Maar doe je sportkleding na maximaal 2 uur liever wel uit, om vaginale problemen zoals schimmelinfecties te voorkomen. Goed sportondergoed is echt wel een aanrader. Het haalt vocht weg van je huid.

Als je zoekt naar sportondergoed, krijg je vaak alleen maar sportbh's te zien. Maar bij o.a. bol.com vind je wel degelijk officiële sportslipjes en dergelijke.

Veel zweten tijdens sporten in het algemeen is eigenlijk een heel goed teken. Het betekent dat je lichaam in goede conditie is.

Ik kocht een Decathlon sportslipje

Ik heb zelf nu het slipje van Decathlon gekocht in het zwart. De huidkleur was helaas op.

Wat voor ondergoed draag jij tijdens het hardlopen? Welk model en welk materiaal?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.