Wie rent er in de regen?

hardlopen in de regen

In principe ren ik gewoon in de regen. Mijn moeder zei altijd: 'Je bent niet van suiker!' en dan stuurde ze ons gewoon in de plenzende regen naar school. Die attitude neem ik mee in mijn leven als hardloper : )

Meestal biedt mijn Nike hardloop hesje voldoende bescherming tegen de regen. Regent het echt heel hard, dan biedt mijn hardloopjasje van de Aldi uitkomst.  Maar eerlijk is eerlijk, soms hoost het zo hard dat hardlopen in de regen me toch wel afschrikt. In dat geval vervang ik mijn looprondje met een crosstraining via youtube. Toch doe ik dat liever niet.

Je kunt namelijk best rennen in de regen. Zeker als je met een aantal dingen rekening houdt.

Hardlopen in de regen: zo doe je dat

  1. Pas je kleding aan! Als je tot op je ondergoed nat regent, loop je kans dat je een kou vat. En dat wil je natuurlijk niet. Investeer in een goed waterproof, lichtgewicht jasje. Mijn jasje van de Aldi schiet wat dat betreft wel te kort vind ik. Want als het echt hard regent gaat het er dwars door heen. Ik moet echt een keer een beter jasje kopen.
  2. Kies voor kleding die vocht wegtransporteert. Dit is altijd al belangrijk, maar als je gaat hardlopen in de regen is het nog belangrijker om bijvoorbeeld geen katoen te dragen. Katoen neemt namelijk vocht op, en wordt zwaar en voelt koud aan je lichaam. Kies voor materialen als climacool en coolmax en dergelijke.
  3. Kleed jezelf in strakke lagen. Dus geen wijde kleding! Die voelt namelijk vochtiger, en daardoor zwaarder en kouder dan kleding die goed aansluit aan je lichaam.
  4. Maak jezelf zichtbaar. Door de regen kun je minder goed zichtbaar zijn voor het andere verkeer. Vergeet daarom niet je uit te dossen met een knalgeel reflecterend hesje, of draag verlichting die je normaliter draagt als je loopt in het donker.
  5. Heb je zowel een bril als lenzen thuis? Kies dan bij regenachtig weer liever voor je lenzen. Hardlopen met een bril op is heel irritant kan ik je vertellen. Soms zie ik meer zonder bril (met -5) dan met de bril vanwege alle regendruppels.
  6. Draag een pet met een klep. Of, als je je hoofd niet bedekt wilt hebben, zo'n haarband met aan de voorkant een klep. Die beschermt je gezicht namelijk tegen de regen.
  7. Loop je met een smartphone of iPod? Zorg dan dat de regen er niet bij kan om waterschade te voorkomen. Doe hem in een zak van je jasje of tights, of draag een speciale sportarmband.
  8. Houd rekening met glibberige straten. Ik woon op het platteland, en als het flink heeft geregend moet ik echt uitkijken dat ik niet uitglijd. Maar ook asfalt kan soms glibberig worden.
  9. Als je een duurloop doet in de regen, kun je te maken krijgen met schaafplekken doordat je kleding toch wat vochtig wordt. Neem eventueel wat speciale bodyglide of ouderwetse vaseline mee voor schaafplekken.
  10. Doe bij thuiskomst je natte hardloopschoenen meteen uit, en prop er kranten in. Die kranten absorberen het regenwater! Dit is een behoud voor je schoenen, en het model blijft er zo beter in. Lees ook: Natte hardloopschoenen drogen.

Lees ook over hardlopen in de sneeuw!

Loop jij in de regen? Heb je nog handige tips?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.