Wie loopt er nog zonder smartphone?

hardlopers en smartphones

Ik loop zelden tot nooit zonder mijn smartphone.

Zo, ik heb het gezegd!

Ik ben dus (helaas) niet zo'n hardloper die genoeg heeft aan haar eigen gedachtes tijdens het lopen. Zonder smartphone vind ik lopen veel moeizamer, en heb ik meer moeite om het vol te houden.

De smartphone heeft hardlopers dan ook veel te bieden. Laten we de voordelen van hardlopen met een smartphone eens op een rijtje zetten!

Wat smartphones hardlopers te bieden hebben!

1. Je kunt makkelijk hulp inroepen

Smartphones zorgen ervoor dat je bereikbaar bent. En dan bedoel ik niet om steeds gebeld te worden, want dat is stomvervelend. Zeker als je bedenkt dat veel mensen gaan hardlopen om even van alles af te zijn, en tot zichzelf te komen. Nee, ik bedoel hiermee dat je kunt bellen als er iets aan de hand is. Als je bijvoorbeeld onderweg geblesseerd raakt, of wordt overvallen door een hevig onweer. Als je dan een smartphone bij je hebt kun je tenminste het thuisfront bellen.

2. Je kunt muziek luisteren

Een van de redenen dat ik mijn smartphone altijd meeneem tijdens het hardlopen is dat ik dan onderweg muziek kan luisteren. Ik luister graag naar country muziek onderweg. Dat doet wonderen voor mijn motivatie én mijn looptempo.

3. Je afstand meten

Met een smartphone kun je heel eenvoudig je snelheid en gelopen afstand meten. Ooit gebruikte ik hiervoor sites als MapMyRun. Maar dat hoeft nu niet meer. Ik neem simpelweg mijn iPhone 6 mee.

4. Trainingsprogramma's volgen

Dit is denk ik wel één van de beste dingen die een smartphone hardlopers biedt: trainingsprogramma's en persoonlijke coachs. Er zijn tal van apps met trainingsprogramma's. Trainingsprogramma's variëren van beginner schema's die je helpen om simpelweg 30 minuten achter elkaar te lopen tot een hele voorbereiding op een marathon.

Denk aan Nike Run Club, Runkeeper, de app van Hardlopen met Evy, Headspace en nog veel meer.

N.B. Voor sommige apps heb je onderweg wel internet nodig. In zo'n geval is het handig om een abonnement te hebben. Een goedkoop abonnement heb je al voor 2,50 per maand.

Zo werkt de Headspace app goed, maar registreert hij mijn looprondje niet als ik geen internet heb. (Ik heb prepaid). En dat vind ik wel jammer!

5. Onderweg foto's maken met je smartphone

Als je buiten hardloopt, en dat doen toch wel de meesten, zie je onderweg soms hele mooie of bijzondere dingen! Een smartphone bied je de kans om die dingen vast te leggen en er een foto van te maken. Ideaal als je een blog bijhoudt of actief bent op Instagram.

6. Selfies maken

Veel hardlopers maken graag een selfie als ze hebben gelopen. Dat delen ze dan op social media of het is als een persoonlijke herinnering. Annemerel wijdt in haar boek Live, love, run zelfs een heel hoofdstuk aan het maken van een goede selfie als hardloper : )

7. Veilig hardlopen

Het kan soms best een beetje eng zijn om je eentje te gaan lopen. In zo'n geval kun je een speciale app op je smartphone installeren die bijhoudt waar je bent, en die je heel makkelijk alarm laat slaan als er onderweg iets gebeurt.

8. Smartphones zijn goed voor je motivatie

Dit zou je misschien niet meteen zo denken, maar dankzij de mogelijkheid om via je smartphone je looprondjes en eventuele loopfoto's te delen zijn smartphones goed voor je motivatie. Als je bijvoorbeeld een blije selfie van jezelf deelt na het hardlopen dan krijg je vaak leuke en bemoedigende reacties. En dat motiveert weer om te gaan lopen.

9. Betalen met je smartphone

Op veel plekken kun je betalen met je smartphone. Wil je halverwege een loop iets drinken, of gaat er iets stuk en heb je geen geld bij je? Met je smartphone kun je afrekenen.

Smartphones en hardlopers: wat is belangrijk?

Als je gaat hardlopen met je smartphone is het altijd even de vraag hoe je hem gaat meenemen. Er zijn speciale sportarmbanden voor smartphones te koop, of je kunt een soort riem dragen waarin je spullen kunt doen. Het handigst vind ik persoonlijk, als de smartphone gewoon in je kleding past. Veel hardloopkleding heeft zakjes met genoeg ruimte voor een smartphone.

Een belangrijk aandachtspunt als je met je smartphone wilt gaan hardlopen is dus dat hij niet te groot is. Een grote smartphone is prettig in het gebruik, maar lastiger om mee te nemen.

Zelf heb ik een iPhone6, die qua formaat prima is om mee te lopen.

Mijn conclusie over smartphones

Smartphones hebben hardlopers heel veel te bieden. Ze bieden een combinatie van veiligheid, motivatie en inspiratie. Inmiddels is overigens wel zo dat sommige sporthorloges sommige functies van smartphones ook aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld op een TomTom sporthorloge ook muziek afspelen, en ook die houdt je route en snelheid bij. En met een app kun je ook zelf een hardlooproute maken en delen.

Toch vind ik voorlopig dat een smartphone het meest ideaal is.

Lees ook mijn post: Sporthorloge dames!

Wie loopt er met een smartphone?

Nou ben ik wel benieuwd hoe het met de lezers van Ren mama, ren zit. Lopen jullie met een smartphone? Vertel het in de comments en/of doe mee aan de poll!

Loop jij met een smartphone?

 
pollcode.com free polls

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.