Aan welke kant van de weg moet je lopen?

hardlopen welke kant van de weg

Een tijdje terug schreef ik een post over de vraag:

'Aan welke kant van de weg moet je lopen als hardloper?'

Je mag zelf weten aan welke kant van de weg je loopt!

 

Ik dacht altijd dat je links moet lopen, oftewel aan de kant van het tegemoetkomende verkeer. Met als logische reden: dan kun je niet verrast worden door verkeer van achteren, en je ziet het verkeer aan jouw kant van de weg tenminste goed aankomen.

Maar die wet bleek al jaren geleden opgedoekt. En nu mag iedereen zelf bepalen aan welke kant van de weg hij of zij wil lopen. In die post schreef ik dat ik vanwege scholieren het liefst aan de rechterkant van het fietspad loop. Zo kan ik die gevaarlijke scholieren die me tegemoet komen tenminste ontwijken. Voor mij was dit heel logisch.

Voor mij logisch, voor een ander Dom

Maar naar aanleiding van die post realiseerde ik me dat iets wat voor de één vanzelfsprekend is, voor een ander heel dom is. Want was nou het geval?

Een aantal mensen vond mijn redenering om aan de rechterkant van de weg te lopen om de tegemoetkomende scholieren te zien maar dom. 'Want,' zo redeneerden ze, 'hoe zit het dan met de scholieren die áchter je fietsen!' En ze hadden een goed punt!

Maar wat wil nou het geval? Ik woon op het platteland. En 's ochtends rijdt en fietst iedereen maar 1 kant uit: namelijk richting stad. Voor mij is verkeer dat van achteren komt dus niet aan de orde. Want er gaat geen hond die kant op. Vandaar dat ik er voor kies om aan de kant van het fietspad te lopen waar die enge scholieren niet fietsen. Voor mij is dat de veiligste keuze. Maar ik kan me voorstellen dat het in de stad, of elders waar het verkeer wél van twee kanten komt, beter is aan de linkerkant van de weg te lopen.

Mijn conclusie over de vraag aan welke kant van de weg moet je lopen?

De keuze aan welke kant van de weg je wilt lopen wordt overgelaten aan jezelf. Je mag zelf weten of je links of rechts wilt lopen. Maar deze keuze wordt dus beïnvloed door de plek waar je loopt. Zo heb je op het platteland andere verkeerssituaties dan in de stad.

Leestip

Veilig hardlopen in de stad met luchtvervuiling

Aan welke kant van de weg loop jij?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.