Hardlopen: Weglopen van huis om weer thuis te kunnen komen

Hardlopen lockdown

Heb jij wel eens dat gevoel dat je heel hard zou willen weg lopen? Weg van al je beslommeringen, zorgen en perikelen? Van de eindeloze lijst met dingen die je nog moet doen. Van de vele vragen van de kinderen. De eisen van je werk? De wasmand die nooit eens leeg blijft?

Het is één van de leuke paradoxen van hardlopen: regelmatig hardlopen voorkomt dat je het gevoel krijg dat je voorgoed weg wilt lopen ; )

Zeker tijdens de coronacrisis en de recente harde lockdown

Hardlopen voor je geestelijke en emotionele gezondheid tijdens de lockdown

Juist door regelmatig, tijdelijk even weg te lopen, kun je weer opladen en tot jezelf komen. Je neemt letterlijk en figuurlijk afstand. In vrijwel alle interviews met moeder die hardlopen wordt dit genoemd als reden om regelmatig te gaan hardlopen. Zeker nu het kabinet een harde lockdown heeft aangekondigd, en kinderen de komende 5 weken geen school hebben, wordt er een groot beroep gedaan op de ouders.

Zeker als je jouw betaalde werk moet combineren met thuisonderwijs voor je kinderen.

Terwijl leerkrachten in het basisonderwijs een vierjarige opleiding op de Pabo hebben gevolgd om goed les te geven, word je als ouder behoorlijk in het diepe gegooid. Lesgeven is een vak, en het is niet eenvoudig om dat als leek over te nemen. Laat staan als je daarnaast ook nog je eigen werk moet doen.

Hardlopen is dan werkelijk de perfecte uitlaatklep.

Hardlopen tijdens de harde lockdown: belangrijker dan ooit

Het geeft je de kans om even een frisse neus te halen, je bent er even uit, en je kunt wat stress en narigheid van je aflopen. Zelfs al heb je helemaal geen zin, trek toch die hardloopschoenen aan. Zelden hoor je een hardloper na afloop zeggen:

'Ik wou maar dat ik niet was gaan hardlopen.'

Terwijl het vervelende gevoel van niet-gaan-hardlopen wel vaak voorkomt. Dus gun jezelf die uitlaatklep, en bewijs je kinderen er ook een dienst mee. Want een moeder die hardloopt kan er daarna weer veel beter tegen!

Als ik even genoeg van alles heb, trek ik mijn sportschoenen aan en ren heel hard het huis uit en ver weg. Onderweg ontdek ik dan steevast dat het allemaal toch wel meevalt, en uiteindelijk ren ik gewoon weer naar huis.

Net als Crystal Gayle in onderstaand liedje!

Weglopen van huis en weer terug!

Hoe blijf jij geestelijk en lichamelijk gezond tijdens de coronacrisis?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.