Wat zijn goede hardloopschoenen?

Wat zijn goede hardloopschoenen?

Wat zijn goede hardloopschoenen?

Dat is een vraag die menig (beginnend) hardloper stelt!

Wat mij betreft is het antwoord heel simpel:

'Goede hardloopschoenen zijn schoenen waarop je kunt hardlopen zonder dat je blessures krijgt.'

Wat zijn goede hardloopschoenen? Dat is voor iedereen anders!

Voor de één zijn goede hardloopschoenen een paar eenvoudige sportschoenen. Voor een ander zijn het dure antipronatie hardloopschoenen. Met andere woorden: het antwoord op de vraag 'Wat zijn goede hardloopschoenen?' is verschillend per persoon. Het hangt af van:

  • Je loopstijl
  • De vorm van je voet
  • Of je net begint met hardlopen, of al jaren loopt
  • Hoeveel je loopt
  • Je gewicht
  • Je doelen
  • De plek waar je loopt, oftewel de ondergrond. Beton vergt meer van je lichaam dan asfalt bijvoorbeeld.
  • Je conditie
  • De sokken die je draagt in je hardloopschoenen

Toch zijn er gelukkig wel een paar algemene kenmerken van goede hardloopschoenen.

Wat zijn goede hardloopschoenen: 3 kenmerken

Goede hardloopschoenen beschermen je voeten tegen de ondergrond waarop je loopt. Hoewel zelfs dit kenmerk relatief is: barefoot hardlopers vinden dit niet nodig! Een goede hardloopschoen heeft verder als je hem aan doet nog 1 duimbreedte over bij je tenen. En het derde kenmerk is dat hij lekker en comfortabel zit.

Hoe vind je de juiste hardloopschoenen voor jou?

De simpelste manier om goede hardloopschoenen te vinden is om naar een speciaalzaak te gaan waar ze je voeten en manier van lopen controleren. Dat betekent in de praktijk dat je over een band moet lopen terwijl ze je voeten filmen. Zo krijgen ze informatie over je manier van lopen, en op basis daarvan adviseren ze hardloopschoenen.

Zijn speciale hardloopschoenen onzin?

Nou zijn er veel mensen die zeggen dat het onzin is dat je speciale hardloopschoenen nodig zou hebben. Blessures moet je voorkomen door je hardlooptechniek te verbeteren, niet door speciale schoenen te dragen. Tsja, daar is best wat voor te zeggen. Toch ben ik al jaren erg tevreden met mijn spuuglelijke maar effectieve antipronatie hardloopschoenen. Ik kan er dagelijks mee hardlopen zonder dat ik problemen krijg. Dat betekent voor mij dat het goede hardloopschoenen zijn.

Hardloopschoenen kopen bij Scapino, Bristol of Lidl?

Als je goedkoop uit wilt zijn kun je hardloopschoenen kopen bij winkels als Scapino, Bristol of Lidl. Verwacht daar geen uitgebreide analyse van je voeten of goede hulp. Maar dat wil niet zeggen dat hardloopschoenen die je daar koopt per definitie slecht zijn. Ook hier geldt: dat verschilt per persoon. Als je geluk hebt, loop je 'neutraal' en zijn hardloopschoenen van Scapino en dergelijke voor jou prima!

Bij de Lidl ben je voor 19,95 klaar voor hardloopschoenen! Ideaal als je er goed mee kunt lopen.

wat zijn goede hardloopschoenen
Hardloopschoenen van de Lidl

Samenvattend

Er is helaas geen universeel antwoord op de vraag: 'Wat zijn goede hardloopschoenen?' Het antwoord verschilt per loper. De simpelste manier om jouw antwoord te vinden is door je voeten te laten controleren in een speciaalzaak.

Wil je dat niet?

Trial and error methode

Dan kun je ook gewoon een paar hardloopschoenen kopen zonder advies van een expert, en kijken hoe het gaat. Voor hetzelfde geld gaat het prima, en dan zijn het dus goede hardloopschoenen voor jou.

Deze methode is dus een soort trial and error.

Gebruik hem wel voorzichtig, en stop bijtijds als je klachten krijgt. Je wilt tenslotte niet een hardnekkige hardloopblessure oplopen omdat je de verkeerde hardloopschoenen draagt. Wees dus oplettend, en bedenk op tijd: 'Ik moet toch naar een speciaalzaak om de goede hardloopschoenen.

Zelf heb ik deze methode eigenlijk ook gebruikt toen ik begon met hardlopen. Ik vertrouwde mezelf niet dat ik het hardlopen zou volhouden, en wilde daarom geen geld uitgeven aan 'goede hardloopschoenen'. Maar voor mij werkten gewone sportschoenen dus niet: ik kreeg knieklachten.

Zo ontdekte ik mijn antwoord op de vraag Wat zijn goede hardloopschoenen. In mijn geval zijn dat antitpronatie hardloopschoenen van het merk Asics.

Wat zijn goede hardloopschoenen voor jou?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.