Wat trek ik aan: gratis tool!

hardlopen kledingHet kan soms lastig zijn om te bepalen wat je het best kunt dragen tijdens het hardlopen.

Je wilt het niet koud hebben, maar zeker ook niet te warm. Persoonlijk gruwel ik er echt van als ik tijdens het hardlopen stik van de hitte. Er is niets wat mijn dagelijkse rondje zo kan saboteren als warmte. Begrijp me niet verkeerd: koud zijn is ook geen lolletje, maar in de regel is dat slechts een kwestie van tijd. Na zo'n tien minuten hardlopen is de kou meestal wel weg.

In die zin kleed ik me dus liever iets te koud, dan te warm.

Van winter naar lente: hardloopkleding

Nu we van de winter langzaam maar zeker overgaan naar de lente, is het tijd om de hardloopkleding aan te passen. Zo heb ik van de week weer in mijn capri tights, die mijn onderbeen bloot laten, gelopen. Wel draag ik nog een shirt met lange mouwen en mijn speciale dunne bodywarmer.

Mijn persoonlijke regel is:

'Als het 's ochtends 11 graden is, kan ik in korte broek of hardlooprokje hardlopen.'

Zo ver is het helaas 's ochtends nog niet, maar ik ben al blij dat ik niet meer mijn tights tot aan de enkels aan hoef.

Gratis tool om te bepalen wat je aan moet bij het hardlopen

  • Op de site van Runner's World vind je een handige gratis tool die je kunt gebruiken om te bepalen wat je het best kunt aantrekken. De tool heet What to wear. Je vult de volgende informatie in:
  • Geslacht
  • Temperatuur buiten
  • Condities buiten (denk aan bewolkt, zonnig, miezerig etc.)
  • Wind
  • Tijdstip
  • Intensiviteit ( ben je van plan flink te keer te gaan, of ga je voor een relaxt looptempo?)
  • Gevoel (wil je je koel voelen? Of warm?)

Mijn ervaring met de What to wear tool

Ik vulde in: vrouw, 10 graden, helder, geen wind, zonsopkomst, relaxt lopen, koel. Hier onder zie je in een plaatje het advies:

hardlopen

Er wordt mij een korte broek en shirt met korte mouwen aangeraden. De zonnebril vind ik een beetje apart. Maar verder kan ik me erg vinden in het advies.

Conclusie over Wat trek ik aan bij het hardlopen

Het is natuurlijk erg persoonlijk wat je fijn vind om te dragen tijdens het hardlopen, en wat bij welke temperatuur. Maar als je wat langere tijd hardloopt leer je je lichaam kennen, en ontdek je vanzelf wanneer je het te warm of te koud krijgt. Ik raad aan om deze informatie op te schrijven. Denk niet: 'Dat onthoud ik wel!' want grote kans dat je het toch vergeet. Houd in een logboek het tijdstip dat je ging hardlopen bij, de kleding die je droeg, en hoe warm/koud je je voelde. Doe dit bij verschillende weersomstandigheden. Van deze informatie ga je nog veel plezier beleven.

Je maakt zo namelijk als het ware je eigen persoonlijke kledingadvies voor hardlopen.

Zo lang je nog niet goed weet, wat goed bevalt, kun je gratis gebruik maken van de What to wear tool!

Similar Posts

2 Comments

  1. Ik draag vaak laagjes kan ik wat uittrekken als ik het warm krijg. Ik heb een keer getracht te lopen, toen was het bitter koud ik kon het niet warm krijgen, zat snel weer thuis.

  2. Je bedenken dat het voor een hardloper zo' n tien graden warmer aanvoelt dan de daadwerkelijke temperatuur, vind ik ook een goede indicatie. En de eerste tien minuten mag je het dan gerust nog een beetje koud hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.