Wat is het beste tijdstip om te gaan hardlopen?

hardlopen ochtendIk loop altijd 's ochtends.

Maar de waarheid is, dat de paar keer dat ik 's middags of 's avonds ging hardlopen het veel prettiger liep. Het kostte me minder moeite, ik was sneller en het voelde prettiger.

Ik loop altijd 's ochtends, maar dan ben ik niet op mijn best

Toch houd ik vast aan hardlopen in de ochtend. Maar dat is puur omdat ik het prettig vind om dat 'gedaan te hebben'. Ik heb de neiging om er anders tegen aan te gaan zitten hikken. Bovendien vertrouw ik mezelf niet 100%. Ik sluit niet uit dat ik in de loop van de dag met allerlei smoesjes zal komen om niet te gaan hardlopen. Nee, beter het zekere voor het onzekere nemen, en gewoon meteen 's ochtends vroeg hardlopen afvinken.

Maar afgezien van dit soort persoonlijke overwegingen:

Wat is het nou eigenlijk het beste tijdstip om te gaan hardlopen?

Uiteraard is hier onderzoek naar gedaan : )

Het beste tijdstip om te gaan hardlopen volgens onderzoekers

Uit onderzoek blijkt dat de beste tijd om te gaan hardlopen is als je lichaamstemperatuur op haar hoogst is. Voor de meeste mensen is dat ergens tussen 16 en 19 uur. Met andere woorden:

Lichamelijk gezien kun je het beste gaan hardlopen tussen 16 en 19 uur!

Dit klopt dus met mijn persoonlijke ervaring!

De verschillende tijdstippen nader bekeken

  • Vroege ochtend. Als je 's ochtends wakker wordt is je lichaamstemperatuur op haar laagst. Je lichaam voelt daardoor niet soepel, bovendien is je longcapaciteit op zijn laagst. Alles moet als het ware nog weer op gang komen.
  • Midden op de ochtend. Inmiddels is je lichaam in een actievere toestand dan toen je net opstond. Maar optimaal is het nog niet.
  • Lunchtijd. Wel eens gehoord van de post-afternoon dip? Rond lunchtijd schakelt je lichaam weer een tandje terug. Vergelijkbaar met de vroege ochtend.
  • Middag/Avond. Lichamelijk gezien is dít het optimale tijdstip om te gaan hardlopen.

Mijn conclusie

Lichamelijk gezien kun je het beste gaan hardlopen ergens tussen 16 en 19 uur. Dan is je lichaam het meest optimaal om een lekker rondje te lopen. Maar psychologisch gezien heeft dit tijdstip als nadeel dat de motivatie vaak moeizamer is. Na een drukke dag op het werk, kan het lastig zijn om jezelf bij elkaar te rapen om te gaan hardlopen.

Eigenlijk zijn er 3 factoren die invloed hebben op het moment dat je gaat hardlopen:

  1. Lichamelijke factoren
  2. Psychologische factoren
  3. Praktische/organisatorische factoren

Zelf laat ik psychologische factoren een stuk zwaarder wegen dan lichamelijke factoren. Hoewel hardlopen 's avonds soepeler en makkelijker gaat, kies ik toch voor hardlopen in de ochtend vanuit psychologisch oogpunt!

Maar mocht ik een keertje 's ochtends niet kunnen, dan weet ik dat ik prima 's avonds kan gaan hardlopen met als extra lokkertje dat het dan waarschijnlijk nog prettiger zal gaan ook.

Op welk tijdstip loop jij het liefst? En welke factoren spelen bij jou de grootste rol?

Similar Posts

4 Comments

  1. Ik start altijd ergens tussen 9 uur en 10 uur 's ochtends. Maar ik ben dan ook al wakker van 6 uur. Voor mij is dat het beste tijdstip. 's Avonds wilt het meestal niet zo goed lukken. Of ik heb gewoon geen zin meer 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.