Warming up voor het hardlopen? Ja doei!

Warming up voor het hardlopen

Een warming up doen voor ik ga hardlopen? Ja, doei!

Daar heb ik echt geen zin in.

En het roept bovendien onaangename herinneringen op aan verhalen van hardlopers die als warming up 'even' drie kwartier gaan lopen in wat zij een 'rustig tempo' noemen. Met andere woorden, ze lopen als warming up de afstand die ik als mijn dagelijkse hardlooprondje doe.

Nee, een warming up is niets voor mij. En ik ben niet de enige. Zo'n 75% van de hardlopers slaat de warming up over.

Ik ga er daarom maar vanuit dat mijn hardlooprondje tegelijkertijd mijn warming up is. Zeker sinds ik dankzij de Headspace app een stuk langzamer van start ga.

Maar hoe zit dat eigenlijk met zo'n warming up? En waarom zou je het doen?

In een artikel op Runner's World uit 2016 vertellen ze overigens uitgebreid over de noodzaak van een warming up.

Warming up: de feiten

Het idee achter een warming up is onder andere dat je er spierpijn mee voorkomt. En op zich is 10 minuten warming up al genoeg. Dat valt me erg mee. Maar 10 minuten zijn voor mij toch nog steeds te lang. Ik weet nu al dat ik in die 10 minuten allerlei redenen zal bedenken waarom ik niet kan gaan hardlopen. Veels te link dus wat mij betreft.

Maar weet je wat ik wel doe? Een cooling down!

Cooling down doe ik wel

Mijn cooling down doe ik altijd op een brug. Ik pak de reling en ga daaraan hangen. Op die manier strek ik mijn hamstrings en armen. En ik gebruik de reling van de brug ook als houvast om mijn voet achter me vast te pakken. Cooling down vind ik goed te doen, omdat ik dan immers klaar ben met mijn taak: het hardlopen.

Cooling down is dan lekker relaxed. Bovendien vind ik het leuk om in het water te staren. Die cooling down op de brug is een moment van rust en bezinning. En daarna wandel ik lekker naar huis, waar ik dan nog 10 minuten ga hoelahoepen.

Geen warming up, wel cooling down

Ik loop inmiddels al zo'n 17 jaar. En aangezien ik nog steeds prima kan lopen, en nooit noemenswaardige hardloop blessures heb opgelopen, ga ik er vanuit dat ik de warming up inderdaad wel kan missen.

Het zou misschien anders zijn als ik steeds bezig was om mijn snelheid te verbeteren of mijn afstanden te vergroten. Maar aangezien het mij vooral gaat om het afmaken van mijn dagelijkse rondje gaat het goed.

Lees ook:

Doe jij aan warming up? Of aan cooling down?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.