Wanneer moet je je hardloopschoenen vervangen?

Het antwoord op de vraag: 'Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen' is afhankelijk van het land!

In de VS luidt het antwoord: 'Als je er tussen de 350 tot 500 mijl mee hebt afgelegd,' en dat komt neer op 560 tot 805 kilometer. Maar in Nederland geldt de vuistregel dat hardloopschoenen na zo'n 1000 tot 1500 kilometer aan vervanging toe zijn. Volgens Nederlandse normen kun je dus langer doen met een paar hardloopschoenen, dan volgens de Amerikaanse.

Aanwijzingen dat je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn

Afgezien van keiharde cijfers, kun je natuurlijk ook zelf kritisch kijken naar je hardloopschoenen, om te bepalen of je nieuwe loopschoenen moet aanschaffen. Maar waar moet je dan op letten?

Signalen van slijtage

  1. Zet je schoenen op tafel, en bekijk ze van achteren. Als de zolen er versleten uitzien, en je schoen als het ware een beetje naar links of rechts helt, dan is dat een signaal dat ze aan vervanging toe zijn.
  2. Pak je schoen bij de hak en neus, draai die vervolgens in tegengestelde richting, alsof je de schoen wilt uitwringen. Wanneer de schoen aan vervanging toe is, zal die veel makkelijker te draaien zijn, dan een schoen die nog stevig is.
  3. Let op signalen van je lichaam: als je schoen niet meer goed steun biedt, dan zul je wellicht pijntjes krijgen die je anders niet hebt.
  4. Houd het aantal kilometers dat je er op gelopen hebt bij.

Hoe zit een hardloopschoen eigenlijk in elkaar?

Een hardloopschoen bestaat grofweg uit drie onderdelen:

  • Bovenwerk: dit houdt je voet op de plek, en beschermt tegen vuil, stenen etc.
  • Tussenzool: het belangrijkste element van een loopschoen, dat beschermt tegen de impact van het hardlopen.
  • Buitenzool

Het is belangrijk te weten dat je buitenzool er nog goed uit kan zien, maar dat je tussenzool toch al slijtageplekken heeft.

Help, ik weet niet of mijn schoenen aan vervanging toe zijn!

Als ik het niet meer weet, maar mijn schoenen van slijtage verdenk, dan ga ik beschroomd naar een echte, speciale hardloopwinkel en laat ze daar zien. De laatste keer dat ik daar kwam, bleek het hele profiel van mijn schoenen verdwenen te zijn! Dat heeft me wel wakker geschud!

Doetinchem heeft naast een Perry Sport, die ik de keuze voor de juiste hardloopschoenen niet toevertrouw want ze filmen je looppas niet, een echte speciaalzaak op het gebied van hardlopen. Alles is daar heel duur, en ik durf er nooit zo goed naar binnen. Maar als het om schoenen gaat, dan ga ik dáár heen.

Hardloopschoenen kopen

Het vervelende van hardloopschoenen kopen, vind ik dat je niet mag kijken naar welke leuk zijn. Het verstandigste is om gewoon die te nemen, die de verkoper je adviseert. In mijn geval zijn dat altijd hele lelijke, witte schuiten. En dat terwijl ik zo graag leuke roze of van die kakelbonte loopschoenen wil!

Op dit moment vrees ik dat mijn huidige schoenen alweer vervangen moeten worden, en ik heb me voorgenomen om te vragen of de juiste schoenen voor mijn voet en loopstijl niet ook in een leukere variant verkrijgbaar is!

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Similar Posts

5 Comments

    1. Hoi Dorothé, in Doetinchem zijn helaas geen andere hardloopwinkels. En ik vind het ook zo wat om ze me daar helemaal aan te laten meten en dan te zeggen: 'Bedankt! En nu ga ik ze via internet ergens anders bestellen...'

  1. Hi Nicole,

    De kans te baat nemen als je eens in een andere stad bent en/of je wensen kenbaar maken aan je huidige winkel en vragen wat ze kunnen adviseren. Je hebt run2day in Arnhem en Enschede Zie ook deze link voor adressen
    http://www.runnersweb.nl/Runners-World/LinksAdressenABC/Adressen/Adressen-runningspeciaalzaken-in-Nederland.htm

    Het zijn jouw voeten en het is jouw loopplezier. Je loopt lekkerder als je je mooi voelt.

    groetjes,

    Dorothé
    http://djaktief.wordpress.com

  2. O ja Nicole,

    Die sportketens kunnen heel goede schoenen hebben. Het is ook net wie je helpt en of die persoon er verstand van heeft. Intersport en Perry zijn juist erg goed is mijn ervaring. Het is ook een hype om alles te laten meten en filmen. Het geeft een gevoel van schijnzekerheid. Als je getraind bent heb je minder kans op blessures. Tegenwoordig gaan mensen ook meer naar minimalistische schoenen dus met minder demping. Of je wel of niet proneert (naar buiten of naar binnen loopt)of niet is belangrijk om te weten en welke belasting de schoenen aankunnen.

    Succes met zoeken, groetjes,

    Dorothé
    http://djaktief.wordpress.com

  3. ik zit ook altijd met lelijke schoenen opgeschept, maar als je eens geblesseerd bent geweest en deze schoenen lijken het wel goed te doen, dan neem je het er maar bij zekerst.
    Maar ik vind het wel nog steeds jammer 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.