Wanneer kun je weer lopen na een griepje?

Het is nu zo'n 12 dagen geleden dat ik 's ochtends ziek wakker werd. Dat betekent dat het 13 dagen geleden is dat ik voor het laatst 's ochtends ging hardlopen.

En ik mis het. Ik heb volgens mij nog nooit zo lang niet gelopen!

Omdat ik helaas nog steeds een vervelend hoestje heb, en dit ónder mijn nek zit, gebruik ik de regel dat ik dan dus nog niet mag gaan hardlopen.

Toch wil ik aanstaande woensdag het hardlopen weer oppakken als het kan.

Het zweet breekt me aan alle kanten uit

Maar op maandagochtend maakte ik de keuken eens goed schoon. Dat is altijd wel nodig na het weekend, wanneer iedereen thuis is  en het huis dus dichtbevolkt is. En tot mijn ergernis brak het zweet me na 5 minuten al overal uit. Ken je dat, dat je zelfs je haar zweet? Nou dat had ik dus. En ik was nota bene amper begonnen.

Ik voelde bovendien mijn armpjes protesteren toen ik het aanrecht eens flink schrobde. En toen ik als finalestuk de vloer flink dweilde werd ik zelfs duizelig.

Dus nu vraag ik me bezorgd af:

'Wanneer kun je weer lopen na een griepje?'

Want op basis van de reacties van mijn lichaam op huishoudelijk werk, zie ik het lopen nog somber in.

Rustig opbouwen: ik begin gewoon met wandelen!

Als voorbereiding, ga ik vanmiddag voor het eerst in anderhalve week ons hondje Trixie weer grondig uitlaten. Normaliter loop ik elke dag zo'n 45 minuten met haar. Maar tijdens mijn griep heb ik haar van narigheid steeds maar even in onze tuin uitgelaten.

Als ik vandaag het wandelen weer oppak, en morgen ook, dan hoop ik woensdag weer een loper te zijn!

Wanneer kun je weer lopen na een griepje: antwoorden!

Is de koorts weg, en voel je je niet meer zo ziek, weet dan dat je lichaam nog wel degelijk zwakjes is. Ga dus zeker niet de volgende dag meteen hardlopen. Het hardlopen opbouwen in een rustig tempo is belangrijk. Op Runner's World geven ze volgende handige vuistregel voor hardlopen na de griep:

Reken 2 tot 3 dagen herstel voor elke dag dat je ziek was. Was je 4 dagen ziek? Geef jezelf dan 8 tot 1 dagen tijd om te herstellen voordat je weer gaat hardlopen.

En bouw het lopen rustig op. Zeker als je benen nog wat slapjes voelen. Begin in een rustig tempo, en verplicht jezelf niet meteen tot je normale rondje. Na een griep kan het echt wel een paar weken duren voordat je lichaam weer helemaal fit is. Dat heeft dus niets te maken met gebrek aan training!

Check je rust hartslag

Lopers die dagelijks hun rusthartslag bijhouden zijn in het voordeel. Want als je weet wat je rust hartslag is als je gezond bent, kun je nu goed vergelijken. De regel is:

Als je rust hartslag 10 slagen hoger is dan normaal, kun je beter niet gaan hardlopen.

Ook als je een Fitbit of andere activity tracker hebt kun je deze informatie waarschijnlijk makkelijk vinden. Ik gebruik deze dagelijks om mijn hartslag zones tijdens het lopen in de gaten te houden.

Samenvattend

Als je flink de griep hebt is hardlopen wil je het liefst met rust gelaten worden en in bed liggen. Maar als je je beter voelt, gaat het verlangen om te gaan lopen weer kriebelen. In deze post gaf ik antwoorden op de vraag: 'Wanneer kun je weer lopen na een griep?'

De belangrijkste boodschap is toch wel dat je je lichaam voldoende tijd moet geven om te herstellen. Trek dus niet te snel de lopersschoenen weer aan.

Leestip: Hardlopen na trekken verstandskiezen

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.