Wandelen en hardlopen

wandelen grosWandelen en hardlopen lijken op elkaar: bij allebei beweeg je jezelf voort door je ene voet voor de andere te zetten.

Hardlopen vs. wandelen

Alleen doe je dat bij hardlopen een stukje sneller. De meeste beginnersschema's beginnen met afwisselend hardlopen en wandelen. Maar wanneer iemand eenmaal een half uur achter elkaar kan hardlopen, dan wordt tussendoor wandelen vaak een blamage. Zo bezien lijkt wandelen dan wel een inferieure vorm van bewegen.

'Wandelen is geen sport.'

Maar: 'wandelen is geen sport'. Zo begint Frédéric Gros zijn boek Wandelen. Het is de allereerste zin van het boek! Volgens Gros is wandelen vrijheid. Een manier om je zorgen van je af te gooien en je te bevrijden van je dagelijkse beslommeringen. Daarin lijkt wandelen op hardlopen vind ik.

Boeken over hardlopen en wandelen

Ik lees graag boeken over hardlopen. Als ik een periode moeite heb om te gaan hardlopen, dan helpen boeken over hardlopen om me weer te motiveren. Aangezien wandelen en hardlopen toch een beetje in elkaars verlengde liggen lees ik ook graag over wandelen! En daarom las ik Frédérics Gros boek 'Wandelen'.

Hieronder noem ik een aantal dingen die mij troffen in het boek Wandelen!

Meerdaagse wandelingen: buiten wordt je thuis

Meestal als we naar buiten gaan, dan is dat om ergens anders naar toe te gaan. We gaan bijvoorbeeld naar buiten om naar de supermarkt te gaan, of naar een restaurant. Buiten is dan een overgangsfase. Maar als je een meerdaagse wandeling maakt, dan draait dit om! Búiten wordt de stabiliteit, en de plek waar je overnacht de overgangsfase tot je de volgende dag dat je weer gaat wandelen! Tijdens het wandelen wordt buiten je thuis.

Wat ik hier zo mooi aan vindt is dat de activiteit van het wandelen, of het hardlopen niet langer een middel om van A naar B te komen, maar het doel wordt. Het gaat om de reis, niet om de aankomst!

Wandel met niet meer dan 4 personen

Gros zegt dat je bij wandelen je basisritme moet vinden en vast moet houden. Daarvoor heb je rust nodig. Om die reden raadt hij af om met meer dan 4 personen te wandelen. Met dit maximum kun je namelijk nog zwijgend wandelen, en eenzaam zijn op een positieve manier. En die eenzaamheid delen. Met meer dan vier mensen wordt het net een vakantiekamp zegt Gros.

Ik vraag me af hoe dit werkt voor hardlopen. De meeste loopgroepen bestaan uit meer dan 4 personen denk ik. Maar toch dacht ik niet dat daar een vakantiekamp effect optreedt.

Alleen wandelen: toch ben je niet alleen

Volgens Gros ben je als solo wandelaar niet alleen omdat je samen bent met de natuur om je heen. Daarnaast zegt hij:

'Zodra ik wandel ben ik meteen met z'n tweeën. Mijn lichaam en ik: een stel, het eeuwige cliché. De ziel is werkelijk in alles de getuige van het lichaam. De ziel moet het ritme volgen, de inspanning coachen. (…) Zodra ik wandel, begeleid ik mezelf.'

Als je alleen wandelt  kan er bovendien stilte ontstaan. Een stilte die meer is dan afwezigheid van geklets. Volgens Gros vallen woorden en taal weg als je echt alleen maar wandelt. Daarom waarschuwt hij ook voor gidsen die dingen onderweg uitleggen of informatie geven. Dan wordt wandelen een zen-achtige ervaring, waarbij woorden niet langer relevant zijn.

Over het boek 'Wandelen'

Gros wisselt algemene filosofische beschouwingen af met portetten van grote historische, filosofische en literaire figuren die ook veel wandelden om zo hun gedachten te ontwikkelen. Denk aan Rousseau en Nietzsche.

Ik geef het niet graag toe, maar ik vond het best een moeilijk boek om te lezen. Het is vrij abstract geschreven. Maar wie niet bang is voor filosofie, en houdt van diepgravende gedachten, zal veel plezier aan dit boek beleven.

Praktische informatie

Wandelen is voor 16,90 te koop op Bol.com. Tweedehands word het aangeboden vanaf 12 euro.

Lees ook mijn posts over Wandelen of hardlopen en over het fitnessprogramma Happy Walk!

Similar Posts

One Comment

  1. Hi Nicole,

    Bedankt voor je boekrecensie.

    Volgens mij zijn er renners en renners en wandelaars en wandelaars. Je moet de methode kiezen die je aanspreekt. Ik heb vroeger veel gewandeld als kind en later ook een paar keer de vierdaagse gelopen. Ik trainde dan vanaf januari ieder weekend met wandelmarsen in de omgeving van Nijmegen steeds toenemend in km's. Ik herinner me nog dat ik de eerste paar uur nog over alles nadacht en dat na een uur of 4 lopen pas de stilte in mijn hoofd kwam en dat ik dan opging in het landschap. Heerlijk. Bij hardlopen gaat dat ook, maar dan vaak al na een uurtje als ik in de goede omgeving ben. Ik gun me geen tijd meer voor zulke lange wandelingen als vroeger alleen af en toe op vakantie komt het er nog van.

    groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.