Waarom strakke hardloopbroek?

waarom strakke hardloopboek

Waarom een strakke hardloopbroek dragen?

De meeste hardloopkleding is 'form fitting,' zoals dat heet. Oftewel het zit strak. Zeker mensen die willen afvallen, vinden dat wel eens lastig. Want een strakke hardloopbroek verhult niets. Daar komt nog bij dat hardlooptights die halverwege het bovenbeen eindigen, in de regel weinig charmant staan. Tenzij je het lichaam hebt van een slanke gazelle ; )

Een capri- of enkellange tight vind ik persoonlijk meestal mooier staan dan de tight. Of echt korte tights, dat is ook weer prima.

Waarom dan toch een strakke hardloopbroek dragen?

Nou daar zijn echt heel goede redenen voor!

Waarom een strakke hardloopbroek?

  • Een strakke tight houd je spieren lekker warm
  • Tights ondersteunen je spieren
  • Strakke tights voorkomen dat er wrijving ontstaat, die tot pijnlijke schuurplekken leidt
  • Kleding die om je lichaam wappert tijdens het lopen zit niet fijn. Bovendien zorgt dergelijke kleding voor extra weerstand.
  • Een strakke broek voert zweet beter van je lichaam weg dan loszittende tights.
hardloop tights
Voorbeeld strakke tights

Speciale vorm van strakke hardloopbroek: compression tights

Een speciale vorm van een strakke hardloopbroek zijn compression tights. Het zijn tights die niet gewoon strak zitten, maar echt actief druk uitoefenen. Veel hardlopers dragen ze om hun prestaties te verbeteren, sneller te herstellen en soms ook gewoon omdat ze compression tights fijn vinden.

Ik heb zelf ooit een paar compressiekousen geprobeerd, en ze zaten echt wat je noemt 'loeistrak'. Ik werd er echt helemaal gek van. Maar ik ben dan ook iemand die niet houdt van strakke kleding. En al helemaal geen extra strakke kleding. Je zult mij bijvoorbeeld ook nooit in zo'n corrigerende onderbroek of shapewear zien. Voor mij is compressiekleding om die reden niet zo geschikt.

Mannen en strakke hardloopbroeken

Ik had er nooit zo bij stilgestaan, maar voor de heren zijn strakke tights op een andere manier soms lastig. Arie Boomsma schrijft in een artikel op Men's Health het volgende over tights voor heren:

'Ik moest me echt even ergens overheen zetten toen ik voor het eerst zo’n superstrakke maillot aantrok om een eind - in het openbaar! - te gaan hardlopen. Dingen zijn nogal zichtbaar in zo’n legging.'

Sommige mensen schijnen het zelfs 'eye rape' te noemen!

In datzelfde artikel observeert hij de trend dat sommige mannen daarom een short dragen over hun tight. Zo'n korte broek zorgt dat de zeg maar koninklijke juwelen, aan het zicht worden onttrokken.

Op Reddit vraagt een mannelijke hardloper om hulp: hij schrijft dat zijn penis altijd te zien is in een tight, en wat hij eraan kan doen. Ik schoot in de lach om sommige antwoorden:

Nobody is looking at your junk. Stop worrying about it.

Okay but any tips on how to get them to start looking?

Sometimes I'll take a nice LED bike light, like this, set it to the most powerful "strobe" option it has, and stick it down my shorts. That seems to work.

via GIPHY

Zo draag je strakke hardloopbroeken als je dat lastig vindt

Als je het toch niet prettig vindt om in een strakke tight de straat op te gaan, zijn er diverse goede alternatieven! Zo zijn er tights met een ingebouwd rokje of broekje!

waarom strakke hardloopbroek

Of deze van Bonprix:

waarom strakke hardloopbroek

Mijn favoriete hardloopkleding

Mijn favoriete hardloopkleding zijn in de winter mijn tights. Ik heb enkellange tights die ik 18 jaar geleden bij Kruidvat kocht, en diverse capri tights van onder andere de Hema en de Action. Zo gauw het weer het toelaat draag ik het liefst een korte broek bij het hardlopen. Mijn favoriet zijn mijn Kalenji running shorts. Daar heb ik er zelfs twee van.

Waarom strakke hardloopbroek? Samenvattend

Er zijn goede redenen waarom hardlopers strakke tights dragen. Tights zorgen voor een prettiger loopervaring, en voorkomen bovendien problemen zoals schuurplekken. Gaan hardlopen in een oude wijde joggingbroek van je man, met een oud wijd t-shirt is simpelweg niet zo prettig. Het slobbert om je lichaam tijdens het lopen, en als je gaat zweten schuurt je kleding daar tegenaan. Gun jezelf dus een strakke hardloopbroek. Ook als je vindt dat het niet goed staat. Het gaat erom dat je fijn kunt hardlopen.

Draag eventueel tights die gecombineerd zijn met een wijd broekje of rokje.

Zie ook mijn ervaring met Redmax sportkleding van de Action

Wat is jouw favoriete soort hardloopbroek? 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.