Waarom helpt hardlopen om je hoofd leeg te maken?

hardlopen'Tijdens het hardlopen, loop ik mijn hoofd leeg,' hoor je menig hardloper zeggen. Het is zelfs een belangrijke reden voor veel lopers om te gaan hardlopen. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat de gemiddelde mens al gauw zo'n 70.000 gedachtes per dag heeft!

Maar waarom helpt hardlopen zo goed om je hoofd tot rust te brengen? Drs. Richard de Leth geeft hiervoor in zijn boek OERsterk Leven een verklaring. Om die te begrijpen moet je eerst even weten dat onze hersenen uit 3 onderdelen bestaan.

3 soorten hersenen

Onze hersenen bestaan uit 3 onderdelen:

  1. Een reptielenbrein: dit is het oudste deel van onze hersenen en zit in de hersenstam. Het ontstond miljoenen jaren geleden. Het regelt je hartslag, ademhaling, spijsvertering, lichaamstemperatuur etc. Je reptielenbrein is je persoonlijke bodyguard! Het houdt constant je omgeving in de gaten, en of het veilig is. Als er gevaar dreigt, reageer je met je reptielenbrein. Want je verstand, dat in je hersenschors is, reageert veel te langzaam! Dus stel dat je aan het hardlopen bent, en je ziet ineens een enge hond op je af stuiven, dan is het je reptielenbrein dat reageert.
  2. Het limbisch systeem: is verantwoordelijk voor onze emoties. Denk aan liefde, medelijden e.d.
  3. De hersenschors: hier zit ons denkvermogen en intelligentie. Dit deel van onze hersenen is relatief nieuw. Het ontstond zo'n 40.000 jaar geleden. Vergeleken met het reptielenbrein is het dus een Noob!

Waarom hardlopen helpt om je hoofd leeg te maken.

De reden dat hardlopen helpt om je hoofd leeg te maken is volgens drs. Richard de Leth dat we hardlopen met ons reptielenbrein. Piekeren en denken doen we met onze hersenschors.

'Maar deze acties gaan slecht samen, en daarom zorgt hardlopen voor rust in het hoofd.'

Ik vind het een interessante theorie! Het is een plausible uitleg voor het 'hoofd leegmaken' effect van hardlopen.

Wat vind jij van Richards verklaring waarom hardlopen helpt om je hoofd leeg te maken?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.