Vrouw & Fiets: Handboek voor de fietsende vrouw

'Huh?' denk je misschien. 'Dit blog gaat toch over hardlopen?! Waarom een bespreking van een boek over wielrennen? Dat komt zo: hoewel Vrouw & fiets over wielrennen gaat, zijn er toch veel overeenkomsten met hardlopen, en bovendien is dit boek zo leuk om te lezen dat ik het met jullie wil delen.

Ik houd niet van fietsen!

Ik ben geen fan van fietsen. Ik loop liever een uur, dan dat ik dezelfde afstand fiets in een uur. Dat komt omdat ik op de fiets zoveel meer weerstand voel: wind en hellingen zijn op de fiets veel irritanter dan te voet.

Toch nam ik in de bibliotheek het boekje Vrouw & fiets mee. Niet omdat ik fietsen leuk vind dus, maar omdat het zo bijzonder leuk geschreven is. Nynke de Jong en Marijn de Vries hanteren een gezellige conversatietoon, en draaien nergens om heen. Ze doen niet ingewikkeld en zeggen waar het op staat.

Inside informatie over de wereld van het wielrennen

Zo schijnt een fiets met dertig versnellingen volgens mannelijke fietsers voor mietjes te zijn, maar volgens Nynke en Marijn fietst het gewoon fijner! Ook vinden mannelijke fietsers zo'n handig zadeltasje dat je met klittenband onder je zadel hangt 'not done', maar Nynke en Marijn gaan voor gezond verstand: het is superhandig! En wist je dat veel mannelijke wielrenners helemaal gek worden als ze een plaatsnaambordje zien? Ze willen er allemaal als eerste aankomen...

Overigens is zo'n zadeltasje één van de weinige dingen die mij een voordeel lijken van wielrennen: dat je makkelijk spulletjes kunt meenemen dankzij dat tasje. Dat kan als loper natuurlijk niet. En als wielrenner kun je ook een bidon veel makkelijker meenemen, terwijl je als hardloper veroordeeld bent tot een riem om je middel om je drinken in mee te nemen, maar dit terzijde.

De juiste fiets is net zo belangrijk als de juiste hardloopschoenen

Zoals bij hardlopen de juiste schoenen van essentieel belang zijn, zo is dat bij wielrennen de juiste fiets op straffe van blessures! Zo heb je bijvoorbeeld zelfs maten in fietsen, en is het belangrijk dat je de juiste maat fiets aanschaft. Ook niet elk stuur is goed: het moet zo breed zijn als je schouders.

Alle informatie over de aanschaf van de juiste fiets, deed me sterk denken aan het kopen van de juiste hardloopschoen. Ook al ben ik niet van plan een racefiets te gaan kopen, ik vond het toch een nuttig hoofdstuk. Bovendien slagen Marijn en Nynke er in de informatie helder en duidelijk te geven, zodat zelfs ik het snapte.

Wat me in dit hoofdstuk vooral bijbleef is dat het stuur van een racefiets lager zit dan je zadel, en dat je beurse schaamlippen krijgt van je zadel!

Hardlopen versus wielrennen

Nynke en Marijn klinken uitermate sympathiek, maar ik vond wel dat ze vrij negatief waren over hardlopen. Hardlopen wordt door hen omschreven als saai, en ze noemen vooral in verband met een loopband in een sportschool, en vergeten gemakshalve dat je hardlopen net als wielrennen ook buiten kunt doen. Verder benadrukken ze als nadeel van hardlopen dat het een grotere belasting is voor je lichaam, door de schokken die je lichaam krijgt bij elke stap.

Maar de redenen die Nynke en Marijn aanvoeren waarom wielrennen zo leuk is gelden evenzeer voor hardlopen: je bent lekker buiten, en het is goed voor zowel je lichaam als geest.

Voors en tegens van hardlopen en wielrennen

 1. Hardlopen is goedkoper. Een paar goede schoenen heb je zeker voor 150 euro wel, en vaak goedkoper. Een goede racefiets kost al gauw 1000 euro!
 2. Als je gaat wielrennen moet je zo'n afzichtelijke helm op! Dat hoeft als hardloper niet.
 3. De kleding voor wielrennen vind ik monsterlijk! Een strak zwart broekje met een zeem er in, en een spuuglelijk shirt. Hardloopkleding is veel leuker en vrouwelijker.
 4. Wielrennen is gevaarlijker: omdat je zo hard gaat gebeuren er eerder ongelukken, en wielrenners breken veel vaker iets.
 5. Bij wielrennen krijg je last van beurse schaamlippen. Sterker nog: er wordt aangeraden je schaamlippen in te vetten met broekvet of vaseline. Alleen al dat dit nodig is, doet mij huiveren. En het lijkt me ook helemaal niet prettig om voor vertrek mijn schaamlippen in te moeten vetten!
 6. Met wielrennen kun je veel grotere afstanden afleggen dan bij hardlopen. Dat vind ik wel weer een groot voordeel. Zo zou ik als wielrenners nog eens nieuwe uitspanningen om koffie te drinken kunnen bezoeken.
 7. Als wielrenner heb je de mogelijkheid meer mee te nemen. Blijkbaar zitten op de rug van wielrennerstruien zakjes, en onder je zadel kun je zo'n handig zadeltasje doen. Als hardloper moet je de boel vasthouden om met een gordel dragen.
 8. Met wielrennen moet in je in de wintermaanden stoppen blijkbaar en op zoek naar een alternatief om je conditie op peil te houden. Marijn gaat dan hardlopen!

Conclusie

Vrouw & Fiets is een geweldig boekje! Ik ben totaal niet van plan te gaan wielrennen, en toch heb ik het met veel plezier in één ruk uitgelezen. Simpelweg omdat het zo bijzonder leuk is geschreven. Het enige wat ik miste was het onderwerp menstruatie! Als je gewoon al beurse schaamlippen krijgt, hoe gaat dat dan tijdens de menstratie?

En ook al ben ik niet van plan te gaan wielrennen, het is leuk om te weten wat die zwermen wielrenners beweegt die ik tegenkom tijdens het hardlopen!

Ik hoop dat binnenkort een boek over hardlopen en vrouwen verschijnt in dezelfde stijl.

N.B. Sinds ik dit boek heb gelezen kijk ik met nieuwe ogen naar die irritante hordes wielrenners. Plotseling vind ik ze minder irritant en aanschouw ik ze met nieuw begrip.

Praktische informatie

Voor zo'n leuk boekje en informatief boekje is Vrouw & fiets verrassend goedkoop: voor maar 12,50 heb je al een exemplaar bij Bol.com!

Leestip: Hardlopen en fietsen en Is elektrisch fietsen gezond?

Similar Posts

4 Comments

 1. Hi Nicole,

  Man fietst en ik ren. Ieder zijn ding.

  Maar ik ben het niet eens met je visie op fietskleding. De broeken is een verhaal apart, maar ik vind de wielershirts geweldig, vooral omdat je er zoveel in kunt meenemen vooral voor de langere afstanden en met de marathon heel fijn. Ze zijn langer en houden je beter warm bij buik en rug en verhullen daar ook meer. Ze hebben een ritsje in de hals zodat je kunt varieëren met de warmte. Vooral het ritsje dichtdoen als je ineens wind tegen hebt is heerlijk.

  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com

  1. Qua model klinken de fietsshirts goed. En zoals ik in het lijstje ook schrijf lijkt alle opbergruimte me wel erg handig. Maar ik blijf ze lelijk vinden.

 2. Wel leuke column, ik heb hele en halve marathons gelopen, maar zie me nu vanwege een chronisch oninteressante aandoeninkje aan beide benen toch genoodzaakt over te stappen naar wandelen, fietsen en zwemmen. En net als jij, ben ik geen fietsliefhebber van huis uit. Ben op het water scheepvaartachtergrond) getogen, en kreeg op mijn 13e pas voor het eerst een fiets onder mijn zitvlak. Met versnellingen fietsen, ik vrees dat ik het niet meer goed leren zal.Heb ook een automaatrijbewijs gehaald, dat werd met die versnellingen ook niets. Dus die 30 versnellingen, ach het zal wel. Maar wel een leuke column van je!

 3. Het is gewoon allebei kicken. Een berg "bedwingen" en dan omlaag suizen. Heerlijk. Ik hou van meerdere sporten en vond de dag dat ik tot die conclusie kwam een verademing. Daarvoor vond ik altijd dat ik moest kiezen. Skaten stond op nummer 1 en als dat door weersomstandigheden niet ging dan baalde ik. Nu niet meer. Ik wandel, ik ren, ik skate, ik fiets en ik zwem. En álles heerlijk buiten! Dat is voor mij het enige belangrijke. En het is fijn om voor al die verschillende sporten de lekkerste outfit en de leukste gadgets bij elkaar te zoeken en te ontdekken. En een goed zadel is daar één van 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.