Voor het eerst weer hardlopen na 9 dagen niet

Hèhè, gelukkig!

Vanochtend heb ik voor het eerst in 9 dagen weer kunnen hardlopen. Ik ben blij dat het weer kon, want ik had het echt gemist. Donderdag 24 oktober verzwikte ik mijn enkel door een grote steen op ons pittoreske tuinpad. Dat krijg je ervan als je vorm boven functie laat gaan!

9 dagen niet kunnen hardlopen

Vanaf vrijdag 25 oktober kon ik niet hardlopen. Dat gebrek aan lichamelijke activiteit heb ik proberen te ondervangen met dagelijks 15 minuten krachttraining met behulp van een Youtube filmpje + 100 keer sit-ups met behulp van zo'n buikspiertrainer. Maar het was echt niet hetzelfde. Ik miste de buitenlucht, ik miste het buiten zijn en ik miste het hoelahoepen gevolgd door 10 minuten mediteren met Headspace.

Mijn dagelijkse hardlooprondje blijkt dermate met mijn dag verweven, dat als ik niet ga hardlopen automatisch bepaalde andere dingen ook niet gebeuren. In dit geval dus hoelahoepen en 'Headspacen'.

Voor het eerst weer hardlopen na 9 dagen niet

Hoewel ik inmiddels ruim 18 jaar hardloop, voelde het na 9 dagen verplichte rust toch al wat onwennig. Het was net alsof ik een fijne jas een tijdje niet had gedragen, en nu weer even moest wennen aan hoe hij zat. Niet alleen dat, ik had ergens ook het gevoel dat ik eerst maar weer eens moest bewijzen dat ik die jas waardig was.

Voor mijn gevoel moest ik mijn identiteit als, weliswaar langzame, hardloper opnieuw claimen en eigen maken.

Dat brengt me op een interessante observatie: fysiek ging het hardlopen prima. Ik merkte gelukkig niets van conditieverlies. Ik vond het vooral mentaal even wennen en aftasten. Het was net alsof ik een oude vriend opnieuw ontmoette. Een vriend waarvan ik weet dat het een fijne en goede vriend is, maar waar ik desondanks toch weer even aan moest wennen.

Tijdens het hardlopen voelde ik me steeds tevredener worden. Ik herkende slootjes, bomen, weilanden als andere oude vrienden. Ze waren er gewoon nog steeds, ook al was ik er 9 dagen niet.

Hoelahoepen en mediteren na 9 dagen niet

Bij het hoelahoepen merkte ik enigszins tot mijn verrassing wél het fysieke effect van 9 dagen onthouding. De hoelahoep deed weer een beetje pijn, net zoals toen ik hem net had! Blijkbaar had al die buikspiertraining weinig gedaan voor de spieren die ik gebruik  bij het hoelahoepen.

Wat betreft het mediteren na 9 dagen: dat was chaos.  Tsjongejongejonge, mijn gedachten waren rommeliger en wilder dan ooit. Ik kreeg ze echt amper in het gareel. Van de 10 minuten mediteren was ik volgens maar maar zo'n 8 minuten echt 'aanwezig'. Nou ja, ik pak het gewoon wel weer op.

Mijn conclusies over 9 dagen niet hardlopen, hoelahoepen en mediteren

9 dagen niet hardlopen had geen merkbaar effect op mijn lichamelijke conditie: ik kon het prima volhouden. Wel moest ik mentaal weer even wennen. Het hoelahoepen was fysiek wel even wennen, en qua mediteren was ik weer net zo slecht als toen ik ooit begon.

Zie ook Hardlopen na verzwikte enkel en Welke spieren train je met hardlopen?

Heb jij wel eens een periode noodgedwongen niet kunnen hardlopen? En hoe was het toen je weer begon?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.