Veilig hardlopen: tips

veilig hardlopenJe merkt dat het herfst is! 's Ochtends als ik ga hardlopen hangt er geregeld een dikke mist. En het zal niet meer lang duren, voordat het schemerig, ja zelfs dónker is tijdens mijn looprondje.

Dat betekent dat ik extra alert ben op andere weggebruikers! Want ik weet dat ik als hardloper een kwetsbare verkeersdeelnemer ben. En dus neem ik maatregelen voor veilig hardlopen.

Veilig hardlopen tips

 1. Dit is niet het moment om je bescheiden te kleden! Ga voor luidruchtige, schreeuwerige kleuren. Je bent een stuk zichtbaarder in neongele tights dan in bescheiden, flatterende zwarte tights.
 2. Draag een veiligheidsvestje.
 3. Zelf vind ik een veiligheidsvestje vervelend omdat het een extra laag vormt. Daarom kies ik liever voor zo'n neongele riem met reflecterende elementen die ik om mijn middel gesp.
 4. Draag lichtgevende armbandjes.
 5. Zorg dat je altijd een identiteitsbewijs bij je hebt. Mocht er iets gebeuren, dan weten ze tenminste wie je bent!
 6. Zorg dat je altijd je smartphone bij je hebt. Dan kun je bellen in geval van nood.
 7. Als je muziek luistert tijdens het hardlopen, zet die dan niet te hard. Zorg dat je naderend autoverkeer nog kunt horen. Het beste is zelfs geen oordopjes te dragen.
 8. Loop aan de kant van het tegemoet komende verkeer.
 9. Vertel thuis welke route je gaat lopen.
 10. Draag een alarm. Stel dat je een vervelend persoon tegen komt in de mist of het donker. Zorg dan dat je zo'n alarm bij je hebt dat keihard geluid maakt. Dit schrikt engerds af, en alarmeert de omgeving.
 11. Wissel van routine en route. Zorg dat je niet te voorspelbaar bent. Stel dat een seriemoordenaar zijn oog op je heeft laten vallen, dan wil je natuurlijk niet dat hij weet dat je elke dag om 8.11 langs zijn bosje komt rennen. Vertrek dus soms iets later, of juist vroeger. En wissel van looproute. Dit laatste vind ik zelf trouwens erg lastig. Want ik loop  's ochtends het liefst mijn vaste rondje.

Aanvullende tips zijn welkom!

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.