Tuinieren als cross training

tuinierenWat heeft tuinieren met hardlopen te maken vraag je je wellicht af! Dat zal ik je zeggen: tuinieren is een uitstekende vorm van cross training!

En daar ben ik erg blij mee, want ik heb de schurft aan tuinieren. Hoewel ik dol ben op de lente en de zomer hebben ze één groot nadeel: ze brengen extra werk met zich mee. Naast mijn gewone dagelijkse verplichte nummers, moet ik ook nog tuinieren aan mijn to-do lijstje toevoegen.

Tuinieren = cross trainen!

Maar sinds ik heb begrepen dat een uurtje tuinieren gelijk staat een een uur cross trainen vind ik het aanzienlijk minder vervelend. Niet alleen wordt onze tuin weer netjes, ondertussen train ik alle grote spiergroepen. Simpelweg door te tuinieren! Zo krijgen je benen, armen, schouders, rug, nek en buik een work out. Belangrijk is dat je het minstens 30 minuten volhoudt, maar dat geldt eigenlijk voor alle sporten.

Hoe train je wat met tuinieren?

 • Billen: op je hurken onkruid wieden
 • Buik: op handen en knieën onkruid wieden, schoffelen, electrische maaimachine aanzetten
 • Dijen: kruiwagen duwen, hurkend onkruid wieden
 • Rug: op handen en voeten onkruid wieden, zware gieter dragen, electrische grasmaaier aanzetten
 • Armen en schouders: op handen en voeten onkruid wieden, schoffelen, kruiwagen duwen harken

Je ziet wel dat er een belangrijke rol is weggelegd voor onkruid wieden! En daar bestaat bijna al mijn tuinierwerk uit! Wat een geluksvogel ben ik toch...

Tuinieren: de positieve effecten

 1. Je wordt er flexibeler van
 2. Lagere bloeddruk
 3. Lage cholesterol
 4. Goed voor gewichtsbeheersing
 5. Sterkere botten
 6. Het werkt ontspannend
 7. Uitgaand van een gewicht van 70 kilo verbrand je zo'n 280 calorieën per uur met tuinieren

De wetenschap dat ik mezelf als hardloper een dienst bewijs door te gaan tuinieren helpt me erg bij het werk in de tuin. Het maakt het minder vervelend vind ik.

Cross training: vlecht het door je dagelijkse bestaan

Toen ik voor het eerst over het belang van cross training hoorde baalde ik als een stekker. Nog steeds eigenlijk. Na jaren van onsportiviteit was ik nu eindelijk sportief geworden, en dan was het nóg niet genoeg. De beste manier voor mij om toch aan cross training te doen is het onaangename met het nuttige combineren.

Door te tuinieren dus, en door de fiets te pakken in plaats van de auto. Om die reden fiets ik elke donderdagmorgen 20 kilometer voor een bezoek aan de bibliotheek. En mijn beloning is een kop koffie bij de Hema! Terwijl ik fiets verheug ik me dan al op die kop koffie, en ik weet dat die extra lekker zal smaken omdat ik gefietst hebt. Veel lekkerder dan als ik met de auto in de stad ben.

Dus als je net als ik cross training maar stom vindt, integreer het dan gewoon in je dagelijkse leven. Doe wat je toch al moest doen, maar benut het als een kans voor cross training.

 

Similar Posts

One Comment

 1. Hi Nicole

  Heel vaak ga ik na het rennen even de tuin in om nog wat te doen als het goed weer is. Ik vind het lekker om nog even buiten af te koelen en stretchen gaat heel goed samen met spitten 😉

  groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.