Trail running: is het iets voor jou?

trailrunning

Je kunt natuurlijk gewoon gaan hardlopen. Over fietspaden, over straat of op de atletiekbaan. Maar als je op zoek bent naar een extra uitdaging, en van de natuur houdt, dan is trailrunning wellicht iets voor jou!

Trail running: wat is het?

Trail running is hardlopen over relatief ruw terrein. Denk aan bospaadjes en modderige zandwegen.

Kortom: trail running is hardlopen op een ondergrond die niet strak is getrokken door mensen!

Wat is een trail?

Volgens het woordenboek is een trail een pad. Runner's World omschrijft een trail als 'onverhard pad'. Dat is wel de meest basic omschrijving van een trail. Dan is de zandweg achter mijn huis dus ook een trail, en doe ik elke dag aan trailrunning. Alleen al omdat ik op een zandweg loop.

Als het om hardlopen gaat is een trail denk ik toch wel iets meer dan simpelweg een onverhard pad zoals een zandweg. Bij hardlopen denk ik toch ook meer aan bospaadjes, en paadjes die echt een ruwe ondergrond hebben.

Trail running op het platteland

Als je zoals ik op het platteland woont, aan een zandweg die ofwel glibberig is door de modder of wel door het stuifzand, dan kun je trail running doen tot je verlangt naar gewoon asfalt! Maar voor wie altijd op een gladde, geciviliseerde ondergrond loopt kan trail running een welkome afwisseling zijn. En niet te vergeten een uitdaging.

Een beetje trail runner loopt volgens het motto uit de Star Trek serie:

'To boldly go, where no man has gone before!'

Nou is dat nog niet zo gemakkelijk geregeld in Nederland. Maar het geeft wel de spirit en mindset van hardlopen op ruw terrein aan. Vrijheid is een belangrijk element van trail running.

Hier op het platteland doe ik vanzelf een beetje aan trail running. Alleen de heuvels ontbreken, want die heb je niet in de Achterhoek. Maar elke dag als ik de kinderen lopend naar school breng, ren ik over modderpaden vol met onverwachte gaten er in. Ik moet echt opletten waar ik mijn voeten neerzet, want je zou zo je enkel verzwikken!

Er zijn ook heuse wedstrijden voor deze manier van hardlopen. Informatie en data vind je op http://www.trail-running.nl/

Trimparcours Engbergen, het hoogste punt van Gendringen (Achterhoek)

Maar je hoeft niet aan wedstrijden deel te nemen om aan deze vorm van hardlopen te doen. Zo ontdekte ik bij Engbergen een heus trimparcours, waar je je als hardloper helemaal kunt uitleven.

De fietsers gingen ons voor!

Het grappige is dat ruim 20 jaar geleden de fietsers hetzelfde deden als de hardlopers nu! Ze hadden genoeg van de makkelijke routes, en wilden de natuur verkennen op de fiets. En dat werd mountainbiken! Zo bekeken zijn trailrunning en mountainbiken dus familie!

Hoe word je een trail runner?

Het is niet moeilijk om een trail runner te worden. Zoek een trail en ga hardlopen! Het enige dat je er feitelijk voor nodig hebt zijn geschikte schoenen. En het is handig als je al een beetje conditie hebt als het om hardlopen gaat.

Hardlopen op ruw terrein is niet zo geschikt als je een absolute beginner bent. Dan is het verstandiger om eerst met een beginnersschema op te bouwen tot je een half uur achter elkaar kunt lopen. Heb je dat eenmaal bereikt, dan kun je trail running proberen.

Wie al een goede conditie heeft, kan meteen aan de slag.

Trailrunning schoenen

Er zijn speciale hardloopschoenen voor trail running. Wat trail schoenen onderscheidt van gewone hardloopschoenen is vooral de buitenzool. Die moet geschikt zijn voor allerlei soorten terrein. En vaak hebben ze meer grip dan gewone schoenen. Daarnaast bieden ze meer steun. Hieronder een voorbeeld van zo'n speciale hardloopschoen die geschikt is voor ruw terrein:

trailrunning schoen

Als je net begint met trailrunning kun je dat best doen met je gewone hardloopschoenen. Maar als je het geregeld gaat doen, koop dan een paar speciale schoenen.

10 voordelen van trail running

  1. De vrijheid! Je hoeft je niet langer te laten leiden door de gebaande paden. Je kunt nieuwe paadjes verkennen. Let wel op dat het mag trouwens. Je mag niet overal komen in Nederland.
  2. Elke stap is anders. Vind je hardlopen saai? Op een bospad of karrespoor hardlopen is beslist niet saai. Want elke keer dat je je voeten neerzet, is de ondergrond weer anders.
  3. Trail running helpt je om bewust te hardlopen. Op asfalt is het geen punt als je met je gedachten iets anders bent. Maar bij trail running is je aandacht nodig bij je lichaam en je omgeving. Je wilt tenslotte niet in een kuil stappen en je enkel verzwikken of zo.
  4. Door trail running bouw je meer kracht op in je benen.
  5. Vergeleken met hardlopen over asfalt, verbrand je met trail running 10% meer calorieën. Mooi meegenomen dus als je wilde afvallen met hardlopen.
  6. Je krijgt sterkere enkels.
  7. Omdat je op een oneffen grond voortdurend moeten balanceren train je meteen ook je bovenlichaam. Je gebruikt sowieso meer spieren. Bijvoorbeeld om onder een tak door te duiken! Je doet dus automatisch aan crosstraining
  8. Je bent dichtbij de natuur.
  9. Je kunt je eigen route bepalen. Je volgt niet de weg, maar waar je interesse je voert.
  10. Bij trail running loop je meer op je gevoel.

Waar kun je trail running doen?

Trailrunning Nederland heeft samen met outdoorwinkel Bever een aantal trails geselecteerd. Je vindt ze hier. En je kunt natuurlijk ook gewoon een bos in je eigen omgeving opzoeken, en daar gaan hardlopen.

Vind je het lastig om in je eentje te beginnen?

Er zijn diverse clubs en verenigingen die cursussen aanbieden, of trail runs organiseren. Google gewoon 'trail running + je woonplaats' en je vindt ze vanzelf. Wil je meedoen aan wedstrijden? Op trail-running.eu kun je wereldwijd naar leuke runs zoeken met het formulier!

Trailrunning kalender

Online vind je diverse trailrunning kalenders. Daarop vind je data wanneer er waar hardlopers bij elkaar komen om te gaan hardlopen over ruw terrein! Kijk bijvoorbeeld eens op trail.nl/kalender of op trail-running.eu/events!

Nog even een paar tips

Laat altijd even weten waar je gaat hardlopen, en zorg dat je een smartphone bij je hebt. Als er dan iets is, kun je bellen. Loop je op smalle paadjes? Wees dan correct naar wandelaars. Kijk niet op ze neer omdat jij sneller bent!

Veelgemaakte fouten van beginners

In onderstaand filmpje worden veelgemaakte fouten van beginnende trailrunners doorgenomen!

Voorbeelden van trails

Hieronder foto's die ik maakte tijdens mijn vrijdagochtend hardlooprondje. Zoals ik al zei loop ik vanzelf al op trails, omdat ik op het Achterhoekse platteland woon. Ik word omringd door slecht begaanbare zandwegen en paden ; )

voorbeeld hardloop trail

trail voorbeeld

trail run

trailrunning

trail run

trailrunning

trailrunning

Tot slot: dit ben ik, met achter me een... trail!

trail

Leestip: startnummer vastmaken

Heb jij hardlopen op ruw terrein al eens geprobeerd?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.