Touwtje springen als crosstraining + 1 dag later
Touwtje springen als vorm van crosstraining? Lees nu hoe het mij verging.
Als ik een afspraak wil maken bij onze huisarts voor dezelfde dag, dan moet ik ervoor zorgen dat ik om klokslag 8 uur aan de telefoon hang. Dat betekent dan helaas dat hardlopen niet lukt. Maar ik wilde wel mijn dagelijkse portie beweging hebben.
Normaliter zou ik dan een home work-out doen met behulp van een youtube filmpje. Daarmee weet je precies hoeveel tijd je kwijt bent. Maar elke keer dat ik zo'n work-out verging ik de dagen erna van de spierpijn. En aangezien ik op zaterdagavond wilde dansen durfde ik dat risico niet te nemen. Dus besloot ik om te gaan touwtje springen bij wijze van crosstraining. Ik had immers een tijdje terug een springtouw gekocht bij de Action. Op de sportafdeling!
Hieronder mijn ervaringen met touwtje springen als crosstraining met een springtouw van de Action.
Springtouw van de Action
Het springtouw van de Action dat ik kocht was van het merk Q4Live en heet Jumprope with bearings. Het is 250 mm lang en kostte slechts 99 cent. Instructies zitten er niet bij. Ze gaan er denk ik vanuit dat iedereen wel kan touwtje springen. Ik neem aan dat je ook prima kunt touwtje springen met een springtouw voor kinderen, maar het feit dat dit springtouw op de sportafdeling lag, boezemde mij vertrouwen in.
Beginnen met touwtje springen schema
Een beetje onwennig begon ik te springen, en merkt onmiddellijk dat touwtje springen veel energie kost. Allemachtig, ik begon meteen te hijgen. En dat terwijl ik toch dagelijks hardloop. Het springen met een springtouw voelde een stuk intensiever, of ik loop gewoon niet hard genoeg... In eerste instantie was ik niet bepaald goed in touwtje springen. Om de haverklap ging het mis, maar na zo'n 5 minuten kreeg ik de smaak te pakken en ging het beter. Ik verzon ter plekke het volgende trainingsschema:
Touwtje springen: schema
- 10 x keer springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was (hiervoor keek ik op mijn Fitbit)
- 20 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 30 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 40 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 50 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 60 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 70 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 80 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 90 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 100 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 90 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 80 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 70 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 60 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 50 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 40 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 30 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 20 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
- 10 x springen
- Pauze tot hartslag in vetbrandingszone was
Als het fout ging, mocht ik geen pauze van mezelf, maar moest ik zo snel mogelijk de sprong opnieuw doen en verder.
Hoe het mij verging met touwtje springen
Mijn belangrijkste observatie is dat touwtje springen, in ieder geval voor mij, veel intensiever is dan hardlopen. Vanaf 60 x springen maakte ik steeds meer fouten van vermoeidheid. Het is een wonder dat ik de 100 haalde. Maar het lukte. Vervolgens werd het makkelijker, want toen hoefde ik er telkens 10 minder touwtje te springen.
Maar de waarheid gebiedt me te zeggen dat ik 'op de terugweg' ben blijven steken bij 90 x springen. Toen was het tijd om de huisarts te bellen. Wat me verder opviel is dat tussentijds stoppen en weer beginnen het veel zwaarder maakt. Een goede reden om te zorgen dat ik geen fouten maakte. Touwtje springen vond ik het makkelijkst als ik gewoon kon doorgaan.
Geef jezelf in het begin even de tijd om erin te komen. Ik begon plompverloren te springen, en dat was achteraf niet zo handig. Ik had beter even iets van een warming-up kunnen doen. In totaal heb ik 20 minuten gesprongen, toen had ik geen tijd meer. Omdat het zo intensief was, had ik toch het gevoel dat ik een goede work-out had.
Touwtje springen: een dag later
Ik koos voor touwtje springen om de enorme spierpijn die ik van de crosstrainingen van Youtube filmpjes oploop te vermijden. Zo erg is het niet, maar ik had de volgende dag toch wel wat klachten. Mijn voeten deden pijn, en mijn scheenbenen ook. Verder had ik wat last van mijn schouders. De vrijdag erna ben ik van narigheid maar gaan fietsen, omdat ik nog steeds last had van mijn voeten.
Touwtje springen buikspieren
Touwtje springen is goed voor je buikspieren! Weliswaar is niet letterlijk een buikspieroefening, maar dat wil niet zeggen dat je buikspieren niet in beweging komen bij touwtje springen. Elke keer dat je springt tijdens het touwtje springen gaan je buikspieren aan het werk om je te stabiliseren. Elke keer dat je afzet bij het touwtje springen spannen je buikspieren aan. Probeer het maar eens.
Zo krijg je maximaal effect voor je buikspieren bij touwtje springen:
- Zorg dat je keurig recht op staat en springt.
- Landt op de voorkant van je voeten, niet op de hakken.
- Hoe hoger je springt, hoe harder je buikspieren moeten werken. Nadeel is wel dat dit impact heeft, en daardoor sneller problemen met je enkels en knieën kan geven.
- Spring minstens 3 x per week 5 minuten touwtje. Dat is best goed te doen!
Touwtje springen kcal
Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen? Stel je weegt 60 kilo. Dan verbrand je met 15 minuten intensief springen 190 kcal. Op calorieënverbranden.nl kun je heel makkelijk nakijken hoeveel kcal jij verbrand met springen. Je vult je lengte in en hoe lang je wilt springen en voila! Het aantal kcal!
Touwtje springen work out
Zo maar een beetje in het wilde weg touwtje springen gaat misschien snel vervelen. In dat geval kun je natuurlijk weer prima terecht bij Youtube voor handige instructie filmpjes. Ik heb er eentje kort bekeken, en was zwaar onder de indruk van de manier waarop die meneer stond touwtje te springen. Het leek zo eenvoudig! Hij kon zelfs nog het springtouw voor zich kruisen! Dat kan ik echt niet.
Touwtje springen app
Een leuke touwtje springen app biedt zowel een handig schema als motivatie.
Sport springtouw
Heb je een officieel sport springtouw nodig voor touwtje springen? Zelf vind ik van niet. Uiteindelijk gaat het er toch vooral om dat je een touw hebt dat je kunt laten ronddraaien en je moet springen. Maar dat gezegd hebbende: niet allen springtouwen draaien heel fijn.
Zo kun je een 'te licht' springtouw hebben.
Dat draait en springt niet prettig. Dus het is wel belangrijk dat je springtouw een beetje gewicht heeft. En dan kan een sport springtouw wel handig zijn. Als leuke bonus hebben officiële sport springtouwen bovendien vaak een teller in de handvatten zitten. Die houdt voor je bij hoe vaak je springt. Een ander voordeel van echte sport springtouwen is dat ze vaak verstelbaar zijn in lengte.
Hieronder een voorbeeld van een echt sport springtouw:
Hoe lang moet een springtouw zijn?
Hiervoor is een handige vuistregel:
Koop een touw dat 60 tot 120 centimeter langer is dan jouw lengte.
Ik ben bijvoorbeeld 1 meter 70 lang. Dat betekent dat ik een springtouw nodig heb van minimaal 2 meter 30. Koop liever een te lang springtouw dan eentje die te kort is.
Een te lang koord kun je soms korter knippen, of een paar keer om je handen wikkelen om hem korter te maken.
Een springtouw zonder touw
Je verzint het niet, maar zoiets bestaat: een springtouw zonder touw! Het leekt mij echt een contraditctie in terminis. Maar zoiets bestaat dus wel degelijk.
Een springtouw zonder touw is een digitaal sprintouw.
Je hebt de handvatten, maar niet het touw. Vervolgens ga je springen en omdat het digitaal is, ben je toch aan het touwtje springen. Deze mevrouw heeft zo'n springtouw zonder touw:
Maar je je kunt natuurlijk ook net doen alsof je een springtouw hebt. Neem twee losse handvatten van het één of ander in je handen, en doe net alsof er een springtouw aan vast zit. Draai je armen alsof je een springtouw hebt, en spring.
Bij bol.com koop je een springtouw zonder touw voor rond de 22 euro.
Mijn conclusie over touwtje springen als crosstraining
Touwtje inspringen is een goede en intensieve cardiotraining. Het is bovendien heel geschikt om stress kwijt te raken omdat je zoveel inspanning moet leveren. Het kost weinig tijd, je kunt het thuis doen en je hebt al een springtouw voor 1 euro. Dus heb je een keer weinig tijd, maar wil je wel je lichaam intensief bewegen overweeg dan eens touwtje springen!
Maar ik denk dat touwtje springen wel belastend is voor het lichaam: je landt immers elke keer hard op de grond. Om die reden had ik mijn hardloopschoenen aangetrokken. Verder is het in dit verband verstand om touwtje te springen op een zachte ondergrond. Hoewel die vaak ook weer wat minder glad zijn, wat touwtje springen lastiger maakt.
N.B. Als je last hebt van urineverlies bij hardlopen, dan is de kans groot dat je ook last hebt bij springen met een springtouw. Ga in ieder geval van te voren even goed naar de wc om te plassen.
Leestips
- Ren apparaat, over andere apparatuur die je kunt gebruiken
- Hardlopen met spierpijn.
- Hardlopen en fietsen
Wat vind jij van touwtje springen?
Reacties
Touwtje springen als crosstraining + 1 dag later — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>