Waarom moeders en hardlopen zo goed samen gaan

Hardlopen voor moeders

Inmiddels vier jaar geleden schreef ik een post met 10 redenen waarom hardlopen goed is voor moeders. Het is inmiddels 2019 en ik loop nog steeds dagelijks hard. Ik geloof ook nog steeds met heel mijn hart in de positieve werking van hardlopen op lichaam en geest. Het is onmisbaar in mijn leven als moeder, want het houdt me zowel fysiek als mentaal gezond.

Ik heb de post van destijds bijgewerkt, en ik heb nu nog meer redenen waarom hardlopen en moederschap zo goed samen gaan.

Waarom moeders en hardlopen zo goed samen gaan

 1. Je geeft je kinderen het goede voorbeeld voor een gezond leven. Hardlopen is een manier om gezond te blijven en te ontstressen. Zeker nu steeds meer kinderen te dik worden of al zijn.
 2. Hardlopen betekent tijd voor jezelf. Even weg van alle vragen en verzoeken van je omgeving.
 3. Hardlopen is een goede manier om tot jezelf te komen. Of je nu wilt of niet, je wordt met je lichaam en geest geconfronteerd als je gaat hardlopen. Met je lichaam omdat je er inspanning van vraagt, en met je geest omdat die misschien allerlei smoesjes en verhalen heeft waarom je moet stoppen. Hoe dan ook: je komt dus jezelf tegen. En dat is goed.
 4. Meer zelfvertrouwen. Elke keer dat je lichaam weer een extra kilometer aflegt groeit je zelfvertrouwen!
 5. Van hardlopen verbetert je conditie. En zeg nou zelf: 'Wanneer kun je als moeder ooit lekker ziek worden?!'
 6. Het is handig om snel te zijn als er iets gebeurt. Kinderen doen soms onverwachte dingen en dan is het handig als je vlot kunt rennen : )
 7. Je wordt rustiger in je hoofd. Als je net begint met hardlopen tuimelen je gedachten nog door je hoofd. Maar na een half uurtje zul je merken dat het rustiger wordt daarboven.
 8. Hardlopen ontlaadt stress. Als er dan weer eens een beker met ranja omvalt krijg je minder vlekken voor je ogen.
 9. Er is een periode waarin je als moeder je kinderen naar zwemles en later allerlei andere clubjes moet rijden. Soms is het de moeite niet om tussendoor eerst weer naar huis te rijden. In zo'n geval kan hardlopen een perfecte manier zijn om de wachttijd door te komen en gezond bezig te gaan. Als je daarna weer in de auto stapt, voel je je vaak weer een stuk prettiger en rustiger.
 10. Je slaapt beter. En als je goed uitgerust bent ziet alles er beter uit.
 11. Heb je nog wat overtollige kilo's van je zwangerschappen? Of snoep je 's avonds graag? Door regelmatig te gaan lopen voorkom je dat je veel aankomt en behoud je je (slanke) lijn. Zie ook Hardlopen tijdens zwangerschap.
 12. Hardlopen maakt je creatiever. Dat is altijd handig bij kinderen, die uitermate creatief zijn in smoezen verzinnen
 13. Je bent niet alleen moeder, vrouw en baan, maar ook Hardloopster! Het is een fijne extra identiteit, die je heel eenvoudig kunt opzoeken en eigen maken.
 14. Je kunt hardlopen altijd en overal doen. Je hebt er niets voor nodig, behalve een paar goede hardloopschoenen. Dat is handig, want als moeder ben je vaak drukbezet, en met kinderen is het leven onvoorspelbaar. Dan is het handig dat hardlopen zo flexibel is.

Wat vind jij van de combinatie moederschap en hardlopen?

Similar Posts

7 Comments

 1. Hoi,
  Ik werd in september voor het eerst moeder van een prachtige dochter - een erg ingrijpende gebeurtenis, die mijn wereld toch wel drastisch op zijn kop zette.

  Binnen 2 weken begin ik opnieuw te werken...én te lopen. Kwestie van de touwtjes terug in handen te nemen.

  Bedankt voor je leuke blog - werkt erg inspirerend!

  Grtjes * loopmama

  1. Als je gaat hardlopen krijgt je linker hersenhelft meer ruimte en daar zit je creativiteit. Ik merk zelf als ik ga hardlopen zeker dit effect. Ik krijg dan vaak allerlei ideeën. En de data van de comments kloppen.

 2. Niet alleen moeders lopen hard hoor, haha grapje ;). Leuke blog. Mijn moeder heeft zelf ook een keer hard geprobeerd te lopen, maar dat ging niet bepaald goed.

  Ik vind hardlopen heerlijk. Zelf loop ik drie a vier keer per week. Ook ik herken me, als niet moeder, in veel van je bovenstaande redenen.

  Vooral het ontstressen is heerlijk!

  Groetjes,

  Thijs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.