The Lola Papers

the lola papers book reviewIk ben dol op boeken over hardlopen, of boeken waarin hardlopen een grote rol speelt. Dus toen ik op diverse Engelstalige hardloopblogs enthousiaste verhalen las over The Lola Papers, besloot ik mezelf te trakteren op dit boek. Maar hoewel ik het best leuk vond, zou ik het achteraf niet gekocht hebben.

The Lola Papers: geen plot

Het punt met de Lola Papers is dat het niet echt ergens over gaat, behalve dan over hardlopen. Er is geen plot, geen spanningsboog, geen opbouw. Eigenlijk is het alleen maar 251 pagina's beschrijving van Lola die hardloopt.

Zelfs halverwege het boek, toen ik inmiddels beter had moeten weten, zat ik nog stilletjes te wachten op een plotontwikkeling. Namelijk dat Lola verliefd zou worden op haar coach , ook bekend als Mr. Speedy Pants. Maar nee hoor, geen spoortje onderhuidse spanning, of romantiek te bespeuren. Uiteindelijk legde ik me er maar bij neer, dat dit boek nergens heen ging, en dat het ging om het proces. Net als bij hardlopen.

Lola presenteert zichzelf als een onzekere, onervaren hardloopster. Maar net zoals Oprah Winfrey's begintune 'I'm every woman!' steeds ongeloofwaardiger werd, vond ik Lola ook weinig geloofwaardig als onervaren loopster. Want als zij al onervaren is, dan huiver ik bij de vraag wat ik dan wel ben…

Hoe hardlopen ingewikkeld kan zijn!

Interessant vond ik het trainingsprogramma dat Lola onder leiding van Mr. Speedy Pants volgt, hoewel ik er niets van snapte. Het lijkt wel hogere wiskunde. Wie had gedacht dat hardlopen zo gecompliceerd kon zijn! En ik maar denken dat het een kwestie was van de ene voet voor de andere zetten, en zorgen dat je 'in de zone' blijft. Er blijkt een heel gebied op hardloopgebied waar ik geen weet van heb. Misschien als de kinderen ouder zijn, en ik meer tijd heb, dat ik mij daarin ga gooien, maar op dit moment vind ik het alleen maar heel ingewikkeld.

Conclusie

The Lola Papers is een voortkabbelend boek waarin de auteur Lola haar looptrainingen beschrijft. Wat het boek bijzonder maakt is dat ze regelmatig parallen trekt tussen hardlopen en het leven in het algemeen, iets waar ik dol op ben. Ik las dit boek 's avonds in bed, voor ik ging slapen, en vond het inspirerend. Zelfs al gingen de gecompliceerde trainingsschema's me ver boven de pet. Lola's verhalen maakten me blij dat ik een hardloper ben, en deden me verlangen naar mijn volgende loop.

En meer kan ik niet van een hardloopboek verlangen. Nou ja, een plot misschien.

Praktische informatie

The Lola Papers is voor 14,95 te koop bij Bol.com

Similar Posts

2 Comments

  1. Bedankt voor je recensie. Ik lees heel graag. En loop heel graag. Dus boeken over lopen gaan er altijd in bij mij. De kaft zou mij ook tot een aankoop hebben overhaald, maar na je stukje denk ik toch dat ik dat niet ga doen. misschien even langs de bib....

    1. Toch moet ik toegeven dat dit boek me inspireerde toen ik míjn PR verbeterde en naar Ulft en terug rende. Dan dacht ik aan 'Lola' en hoe zij overal rende, en dat sterkte me!

      Zo zie je maar weer: ik vond het niet eens zo heel geweldig om te lezen, en toch is het blijven hangen en inspireert het me in retrospect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.