Te weinig tijd voor jezelf? Ga een marathon lopen

mama's marathon

Voel jij je regelmatig vermoeid, overwerkt, niet meer 'jezelf'?

Kom je tijd tekort om alle activiteiten in je leven te proppen?

Dan komt hier de oplossing!

Ga een marathon lopen.

Dat is tenminste de oplossing van Esther Roelofs, de vrouw en hardloper achter het boek Mama's Marathon.

Mama's Marathon

Esther Roelofs (41) werkt fulltime buitenshuis en heeft samen met haar man twee dochters. Na de komst van haar tweede dochter kreeg Esther het gevoel dat ze in een sleur zat van opstaan, kinderen, werken, kinderen, moe op de bank en naar bed.

Ze nam een drastische maatregel om dit te doorbreken en besloot een marathon te gaan lopen.

Een marathon lopen als een manier om je leven te verbeteren

Hoewel het misschien weinig logisch klinkt om als je tijd tekort komt een marathon te gaan lopen, geeft het volgen van een trainingsprogramma voor een marathon juist houvast in barre tijden. Zoals Esther Roelofs zegt in haar boek: 'Wat de verandering in je leven ook inhoudt, met een zorgvuldig samengesteld, integraal trainingsprogramma heb je een solide strijdplan in handen om de uitdaging aan te gaan.'

Wat trainen voor een marathon voor moeders kan betekenen

Als je als doel hebt gesteld dat je een marathon gaat lopen, ga je vervolgens aan de slag met een schema om jezelf hiervoor klaar te stomen. En dat is de clou waarom een marathon lopen balans biedt:

Door zo'n schema heb je ineens structureel drie à vier keer per week een moment voor jezelf. Je bent weg van je dagelijkse beslommeringen.

Daarnaast blijkt dat mensen die trainen voor een marathon ook op andere vlakken beter voor zichzelf gaan zorgen. Zo ging Esther Roelofs bijvoorbeeld gezonder eten en leven in het algemeen. De beslissing om een marathon te gaan lopen heeft een positief sneeuwbaleffect op je hele leven, aldus Esther Roelofs.

Over het boek Mama's Marathon

Mama's Marathon heeft als ondertitel 'hardloopgids voor moeders'. Maar dit is toch vooral een boek over het lopen van een marathon. Wil je een algemeen boek over hardlopen, dan zou je misschien beter kunnen kiezen voor het boek Love, live run van Annemerel.

Tegelijkertijd is het boek zeker ook geschikt voor (beginnende) hardlopers in het algemeen. Mama's Marathon is namelijk verhalend geschreven, en er staan dus nauwelijks lijstjes, schema's en dergelijke in. Wel vind je achterin schema's om je voor te bereiden op een marathon. Esther Roelofs benadrukt daarbij dat, zolang je maar netjes het trainingsschema volgt, je de marathon absoluut kunt uitlopen.

Persoonlijke ervaringen van hardlopers

Het is altijd leuk om te lezen hoe andere hardlopers het lopen beleven. In Mama's Marathon komen naast Esther telkens vijf andere vrouwen aan het woord die vertellen waarom ze hardlopen en hoe ze dingen beleven.

Mama's Marathon: waarom dit boek de moeite waard is

 1. Het is speciaal gericht op moeders, en dat is toch wel erg leuk.
 2. Esther Roelofs weet waar ze het over heeft, en is goed up-to-date. Zo noemt ze de Marathon Revolutie, een methode waarbij je als voorbereiding op een marathon nooit meer dan 14 kilometer rent.
 3. Er staan persoonlijke ervaringen in.
 4. Er zitten handige trainingsschema's in het boek achterin.
 5. Er staat een playlist in, geordend op genre voor wie graag loopt met muziek.
 6. De beschrijving van emoties in de aanloop naar de marathon is interessant en een goede voorbereiding.
 7. 'The invisible man': dat wil zeggen dat je je hardloopkleding op de grond klaar ligt in de vorm van een persoon. Zo weet je ook zeker dat je alle kleding hebt klaar liggen.
 8. Esthers uitspraak: 'Het gaat er bij een marathon niet om wie het eerste versnelt, maar wie het laatste afremt.'
 9. Esther beschrijft heel goed wat je kunt verwachten tijdens het lopen van de marathon.
 10. Esther Roelofs weet met Mama's Marathon warempel nog iets nieuws toe te voegen met haar boek over hardlopen. En dat is niet zo makkelijk, want er zijn al heel veel boeken over hardlopen.
 11. Esthers tip: Doe alsof je onder een heel laag plafond loopt, zo ga je vanzelf strakker lopen.

Mijn conclusie over Mama's Marathon

Mama's Marathon is in de eerste plaats een boek over het lopen van de marathon. Volgens Esther Roelofs is het dé methode om jezelf te hervinden in drukke en zware tijden. Vervolgens neemt ze je bij de hand en loodst je veilig door het hele proces van trainen en het lopen van de marathon.

Een persoonlijke kanttekening is dat het wel erg veel over de marathon gaat, en veel minder over hardlopen in het algemeen. Zelf kan ik niet goed begrijpen waarom je een marathon zou willen lopen. Ik loop zes keer per week hard, en daarmee ben ik tevreden. Maar soms voelt het net alsof je alleen meetelt als je een marathon doet.

En hoewel ik Esthers redenering volg, dat trainen voor een marathon tijd voor jezelf betekent, lijkt het me toch lastig om al die uren vrij te maken in een toch al druk leven.

Praktische informatie over Mama's Marathon

Mama's Marathon van Esther Roelofs is voor 20,- te koop bij bol.com.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.