Sylvie rent

De tijd dat Sylvie (54) voor haar kinderen moest zorgen ligt inmiddels ver achter haar. Maar dat betekent niet dat ze geen zorgtaken meer heeft, want samen met haar twee zussen zorgt ze voor haar moeder die Alzheimer heeft. Daarnaast werkt Sylvie als inlichtingenmedewerker bij de bibliotheek. Toen Sylvie's weegschaal en conditie aan de bel trokken, ging ze hardlopen. Gemiddeld loopt ze drie keer per week.

Hoe Sylvie een hardloper werd

Sylvie: 'Ik begon met een programmaatje op mijn iPhone, waarmee je, als je 3 keer per week loopt, na 8 weken ongeveer 5 km kan hardlopen. Voor mij betekende dat 35 min aaneengesloten lopen. Dat is iets anders dan 5 km. Daarna heb ik meegedaan aan Start to Run.

Looplocaties

Duurlopen doe ik het liefst in het bos. Ik moet daarvoor een kleine tien minuten rijden in de auto. Voor kortere loopjes en intervaltrainingen ga ik naar het bedrijventerrein vlakbij mijn huis. Ik loop zelden in de bebouwde kom.

Alleen versus lopen in een groep

Met Start to Run liep ik in een groep, en daarna heb ik twee keer met een andere groep meegetraind. Dat laatste bleek te hoog gegrepen. Ondanks dat me op het hart gedrukt werd om in mijn eigen tempo te lopen en niet te snel te gaan, heb ik mij zo geforceerd dat ik er bijna een blessure aan overhield. Sindsdien loop ik in mijn eentje, en af en toe met een loopmaatje. 


Het voordeel van een groep is dat je eerder je grenzen verlegt, het nadeel is dat je gebonden bent aan de trainingstijd. In mijn eentje loop ik wanneer ik zin en tijd heb, en mijn grenzen verleg ik met intervaltrainingen en nieuwe routes.

Motivatie

Lopen maakt me blij! Zelfs als het een keer minder gaat denk ik: 'Ik ben toch maar mooi weer die drempel overgestapt!' Daarnaast vind ik het lekkerder dan ik ooit had verwacht had om op deze manier buiten bezig te zijn.

Meestal loop ik voor mijn lol en mijn conditie, maar soms loop ik vooral om de stress uit mijn lijf te krijgen. Als ik bij mijn moeder ben geweest bijvoorbeeld, betekent een uurtje hardlopen heerlijk ontladen en bijtanken. Hardlopen staat voor mij gelijk aan gezond bezig zijn, aan meer kunnen dan ik voor mogelijk hield, en aan voldaan en trots thuiskomen.

Gadgets

Ik heb altijd mijn iPhone bij me. Met de app Runkeeper volg ik mijn tempo, tijd en route, en meestal staat daar ook mijn training van die dag op. Daarnaast loop ik op zorgvuldig bij elkaar gezochte muziek met een stimulerende beat. Inmiddels krijg ik gewoon zin om te lopen als ik op de radio één van mijn hardloopnummers hoor!

Wedstrijden

In mei heb ik met de Marikenloop meegedaan. Dat was mijn eerste officiële loop; vanwege mijn zenuwen heb ik de term wedstrijd zorgvuldig vermeden. Ik heb 5 km geploeterd bij een temperatuur waarbij ik niet eens zou wandelen. Ondanks dat ik bijna stuk ging die dag, was het een geweldige ervaring! Mijn Marikenmedaille staat voor aandurven, doorzetten en volhouden; ik ben er supertrots op!

Voorlopig blijf ik gewoon lekker mijn eigen loopjes lopen. Al sluit ik niet uit dat ik ooit weer… op een koelere dag. 
Als ik weer aan een wedstrijd mee doe, dan zou dat vooral vanwege de sfeer gaan. In Nijmegen was die zo goed!

Schoenen en hardloopkleding

Ik heb onlangs een hardlooprokje geprobeerd, maar ik werd er niet enthousiast van. Het zat niet lekkerder dan een korte tight, en stond ook niet beter. Het stond eigenlijk alsof ik mijn loopbroek vergeten was! Hardloopschoenen kopen doet me weinig. Zolang de schoenen die ik heb goed zitten, koop ik liever shirtjes e.d. 
Ik ben pas aan mijn tweede paar toe, en toevallig is dat hetzelfde merk als het eerste.

Boodschap voor moeders die overwegen te gaan hardlopen

Ik raad hardlopen iedereen aan! Soms voel ik me net zo’n fanatieke zendeling op dit gebied. 
Gewoon beginnen en vooral volhouden! Wel met een verantwoord schema en goede schoenen!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.