Stukje bij beetje: het verhaal van Francine Linzell

stukje bij beetje
Bron: Stukje bij beetje

In de Runner's World van december 2013 staat het aansprekende verhaal van Francine Linzell (41), de vrouw achter het blog Stukje bij beetje.

Hardlopen was wat Francine betreft voor mensen die hun trein moesten halen. Of voor mensen die werden achterna gezeten door een grote hond. Waarom mensen dat in vredesnaam vrijwillig deden, kon Francine niet begrijpen. Erg herkenbaar! Zo keek ik vroeger ook naar hardlopers!

39 jaar en 135 kilo zwaar

Maar er is iets dat je over Francine moet weten: ze woog namelijk 135 kilo. Vanaf haar veertiende was ze stukje bij beetje zwaarder geworden. Als ze thuis de trap moest oplopen, kón ze halverwege niet meer. En op een dag had ze schoon genoeg van haar slechte conditie. Afvallen zou haar wel nooit lukken, dacht ze. Maar fitter worden misschien wel. Ondanks haar minachting en onbegrip voor hardlopen dacht Francine  daar toch als eerste aan. Hoe moeilijk kon het zijn tenslotte, als zoveel mensen het deden?!

Stukje bij beetje hardlopen

Ze bestelde een joggingpak bij de Wehkamp en een paar schoenen in dezelfde kleur. Zo zette ze haar eerste schreden op het loperspad: 's ochtends en 's avonds. In het donker zodat niemand haar zou zien. Francine gebruikte een hardloopapp die begon met 6 keer 1 minuut hardlopen. Omdat ze wist dat er na een minuut een einde zou komen aan 'haar ellende' kon ze het net volhouden. Ze schreef zich bovendien in voor een 5 kilometer loop in november, als stok achter de deur.

Stukje bij beetje gewicht verliezen

Het gewichtsverlies kwam pas later, en ging net als het leren hardlopen stukje bij beetje. Francine merkte dat ze stukje bij beetje haar eetpatroon begon aan te passen aan haar sportgedrag. Ze begon andere keuzes te maken:  in plaats van warme chocolademelk met slagroom koos ze voor een kop thee.

Francine 2013

Twee jaar later heeft Francine stukje bij beetje haar gewicht gehalveerd, en loopt marathons. Maar de belangrijkste verandering is mentaal, Francine's zelfvertrouwen is stukje bij beetje gegroeid, en ze durft veel meer. Francine nam de verantwoordelijkheid voor haar leven zoals het was, en nam vervolgens het heft in eigen handen. En dat allemaal door te gaan hardlopen!

Meer weten?

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.