Stressincontinentie bij het hardlopen

stress incontinentieUrineverlies tijdens het hardlopen.

Het is niet wat je noemt een 'sexy onderwerp'.

Want wie vertelt er nou graag: 'Als ik ga hardlopen plas ik regelmatig een beetje in mijn broek.'

Urineverlies bij hardlopen

Maar Running Rita kaartte het onderwerp aan in mijn interview met haar over hardlopen. Ze vertelde:

'Als ik heel moe word, bijvoorbeeld tijdens een 10km-loopje of een halve marathon, dan pies ik van vermoeidheid in mijn broek. Daaraan zijn mijn twee zwangerschappen, waarvan een tweelingzwangerschap, debet.'

Rita is niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30%  van de vrouwen die hardlopen wel eens urine verliest bij het hardlopen. Als je er last van hebt, weet dan: je bent niet alleen.

Stressincontinentie bij het hardlopen: waar komt dat door?

Stressincontinentie wil zeggen dat je urine verliest bij druk. Denk aan niezen, hoesten, iets optillen, heel erg lachen of... hardlopen! Hoe hoger je tempo, hoe meer kans op urineverlies.

Urineverlies is de schuld van je bekkenbodemspieren. Die doen hun werk niet goed als je urine verliest. Zij moeten namelijk de urinebuis netjes dichthouden. Meestal doen ze dat ook wel. Maar als je dan bijvoorbeeld gaat hardlopen, lukt het ze niet meer.

Wat kun je doen tegen stressincontintentie bij het hardlopen?

Aangezien het probleem wordt veroorzaakt door zwakke bekkenbodemspieren is het bekendste advies: oefeningen doen voor je bekkenbodemspieren. Ook wel bekend als Kegel oefeningen.

Maar de waarheid is dat spierversterkende oefeningen bij de meeste vrouwen niet afdoende zijn. Daarom vond ik het ook zo sympathiek van Rita dat zij haar oplossing deelde.

Rita's oplossing voor haar stressincontinentie bij het hardlopen: Contrelle Activgard

Rita vond een goede oplossing voor stressincontintinentie bij het hardlopen. Namelijk de Contrelle Activgard.

De Contrelle Activgard drukt de plasbuis terug in de oorspronkelijke positie en voorkomt zo dat je urine verliest.

De Contrelle Activgard is een soort kunststof tampon. Voordat je hem inbrengt laat je hem eerst water absorberen. Vervolgens breng je de activgard in als een tampon. Eenmaal ingebracht klapt de Contrelle Activgard uit als een soort paraplu. Daardoor word je blaas omhoog gedrukt en lukt het om droog de finish te halen.

Contrelle Activgard: afbeeldingen

activgard

contrelle2-150x150 contrelle4-150x150

Contrelle Activgard: de feiten op een rijtje (red.)

 • Contrelle Activgard gebruik je bij stressincontinentie. Bijvoorbeeld bij het hardlopen! De Contrelle Activgard helpt omdat het de bekkenbodemspieren als het ware een steuntje in de rug geeft bij het ondersteunen van je blaas.
 • Contrelle Activgard wordt in de vagina ingebracht.
 • Het is makkelijk te gebruiken.
 • Je kunt de activgard tot zo'n 16 uur dragen.
 • 80% van de gebruikers rapporteerde verbetering.
 • 35% verloor helemaal geen urine meer.
 • Geen bijwerkingen.
 • Onzichtbaar en discreet.
 • Het versterkt de bekkenbodemspieren.
 • Je kunt er nog gewoon mee plassen.
 • Activgard is verkrijgbaar in 3 maten.

Gratis proefpakket Contrelle Activgard aanvragen

Een doosje met 30 stuks, kost zo'n 60 a 70 euro. Soms kan een verwijzing van de huisarts helpen om een vergoeding te krijgen via de verzekering. Maar dat hangt af van je verzekering.

Via codan@codan.nl kun je proberen of ze je een gratis proefpakket activgard willen opsturen. Meer informatie vind je op www.codan.de.

Incofree tegen stressincontinentie

Een ander product dat je als vrouw kunt gebruiken tegen stressincontinentie is de incofree.

De Incofree is een stevige, flexibele ring. Net als de Contrelle Activgard breng je hem in, in je vagina. Een starterspakket met drie Incofree ringen kost zo'n 52 euro. Tussendoor hoef je hem alleen maar goed schoon te maken. Ook de incofree is verkrijgbaar in 3 maten.

incofree

Video met uitleg over stressincontinentie en incofree

In onderstaande video wordt de incofree uitgelegd. Hij heet daar alleen Contiform.

Andere oplossingen voor stressincontinentie bij het hardlopen

Als je geen zin hebt om een hulpmiddel te gebruiken zijn er nog een aantal andere huis, tuin en keuken maatregelen die je kunt nemen.

 • Niet teveel drinken voordat je gaat hardlopen.
 • Voor het hardlopen goed gaan plassen zodat je blaas leeg is.
 • Zwarte tights dragen waarin eventuele vochtvlekken niet opvallen
 • Droog ondergoed en droge tight meenemen.
 • Bekkenbodemspieroefeningen doen om je bekkenbodemspieren sterker te maken. Hiervoor zijn zelfs speciale vagina gewichtjes te koop. Die breng je in, en zo train je eenvoudig je bekkenbodemspieren .
 • Draag speciale inlegkruisjes voor urineverlies.
 • Langzamer lopen.

Conclusie over urineverlies bij het hardlopen

Urineverlies bij het hardlopen is een veel voorkomend probleem. Maar liefst 30% van de vrouwen krijgt er mee te maken. Zeker als je kinderen hebt gekregen. Tijdens een bevalling en zwangerschap hebben je bekkenbodemspieren het zwaar te verduren. En dat merk je soms later in je leven door urineverlies bij inspanning... Leuk, zo'n cadeautje.

Je kunt oefeningen doen om je bekkenbodemspieren sterker te maken. Daarnaast kun je een aantal huis, tuin en keuken maatregelen nemen. Die gaf ik in deze post.

Helpt dat niet, dan kun je kiezen voor producten als Incofree of Contrelle Activgard. Die duwen je urinebuis weer netjes op de plek!

Een laatste mogelijkheid is een operatie.

Als je je zorgen maakt, of veel last hebt: ga dan naar je huisarts voor advies. Hij kan je eventueel ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut die je kan helpen met bekkenbodemspieroefeningen.

Zie ook: Wanneer hardlopen na bevalling? en Hardlopen na zwangerschap

Herken jij het probleem van stressincontinentie bij het hardlopen?

Similar Posts

6 Comments

 1. Zelf niet, gelukkig. Maar een goede vriendin heeft er veel last van bij hardlopen. Ik zal haar vertellen over je blog 🙂

 2. Ik had er al eens van gehoord. Goed dat je daar over schrijft. Het is belangrijk voor vrouwen want ik kan geloven dat sommige vrouwen zich daar over schamen. Je hebt een goede tip gedeeld. Die ga ik zeker eens onthouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.