Starten met hardlopen

starten met hardlopenStarten met hardlopen.

Hoe doe je dat? Waar moet je aan denken, en hoe pak je het aan?

Hier onder de antwoorden.

Starten met hardlopen: zo doe je dat

Goed, je hebt dus bedacht dat je wilt starten met hardlopen! Bekende redenen waarom mensen willen beginnen met hardlopen kunnen zijn:

 • Afvallen met hardlopen.
 • Eindelijk eens die conditie verbeteren.
 • Advies van de dokter.
 • Een vriendin of vriend heeft je gevraagd om met haar mee te lopen.
 • Je wilt geld inzamelen voor een goed doel, en je wilt dat doen met hardlopen.
 • Een collega vertelde zulke enthousiaste verhalen dat je dacht: 'Misschien is het ook wel wat voor mij!'
 • Je las een artikel over de positieve effecten van hardlopen en werd enthousiast.

Waarom noem ik deze redenen?

De reden dat ik deze redenen om te starten met hardlopen noem, is dat ze je succes met hardlopen beïnvloeden. Iemand die begint met hardlopen om af te vallen, kan bijvoorbeeld teleurgesteld raken als de kilo's er niet snel genoeg afgaan. Iemand die geld wil inzamelen door te gaan hardlopen en zich meteen inschrijft voor een marathon vergroot de kans op mislukking omdat dit doel wel erg moeilijk is.

Vuistregel voor starten met hardlopen:

De beste manier om te starten met hardlopen is met kleine meetbare doelen en met een rustige opbouw. En kies voor een verantwoord schema, zie ook Hardloopschema beginners.

1. Starten met hardlopen: zorg voor goede hardloopschoenen

Of je er nou vertrouwen in hebt dat je het volhoudt of niet, zorg voor goede hardloopschoenen als je start met hardlopen. Goede hardloopschoenen voorkomen namelijk blessures. En je zou beslist niet de eerste zijn die na een paar keer hardlopen een blessure krijgt en het hardlopen opgeeft. Belangrijke les:

Blessures zijn niet nodig als je zorgt voor een rustige opbouw en goede hardloopschoenen.

Goede hardloopschoenen laat je aanmeten bij een gespecialiseerd hardloop- of sportwinkel, en waar ze een voetanalyse maken.

2. Starten met hardlopen: zorg voor een goed beginnersschema

Als je net start met hardlopen is een mooi doel: 30 minuten achter elkaar kunnen hardlopen. Er zijn allerlei beginnersschema's beschikbaar om je hierbij te helpen. De meesten hanteren een periode van 3 maanden:

Overzicht met beginnersschema's.

Je kunt ook gebruik maken van één van de vele beginnen met hardlopen apps.

3. Starten met hardlopen: zet het in je agenda

Zorg er voor dat je hardlopen integreert in je leven. Zet het in je agenda, en houd je er aan. Maak het onderdeel van je routine.

Hoe sneller hardlopen een gewoonte wordt, hoe minder je je wilskracht hoeft aan te spreken om te aan hardlopen.

Samenvattend

Wil je starten met hardlopen? Goed van jou! Je hebt een sport gekozen die je makkelijk en altijd kunt doen, en die ook nog eens goedkoop is. Sterker nog, de hele wereld is je sportschool als je gaat hardlopen.

In deze post noemde ik de 3 belangrijkste dingen die je kunt doen om succesvol te starten met hardlopen.

Vind je het lastig om het zelf op te pakken? Dan is de simpelste oplossing lid worden van een lokale athletiekvereniging, of meedoen aan een speciaal beginnersprogramma.

Wat zijn jouw tips voor startende hardlopers?

Similar Posts

12 Comments

 1. Hoi Nicole, goed artikel ik ben het ook helemaal met je eens. ik ben zelf meerdere malen begonnen met hardlopen maar ik stop er ook steeds weer mee haha. Ik vind het niet leuk genoeg om er mee door te gaan. Daarentegen vind ik het wel een goede manier om conditie op te bouwen, daar heb ik momenteel weer veel te kort van....

 2. Ik heb ooit een herexamen gehad op school voor hardlopen. Ik had zo een haat-relatie met lopen, maar mijn vader besloot om me een Start To Run programma te geven. Deze heeft me echt geholpen om met een mooi resultaat te slagen voor het herexamen L.O.
  Ik vind het wel super hoeveel kilometers de fanatieke hardlopers rennen.

  1. Oh afschuwelijk zeg! een herexamen voor hardlopen. Zo zou je er toch ook een hekel aan krijgen! Ik was ook hartstikke slecht met gym vroeger.

   Maar hardlopen is oké.

 3. Ik ben niet echt een goede graadmeter. De laatste keer koste het me zo veel moeite. Ik heb mn schoenen na de wedstrijd uit gedaan om nooit meer aan te trekken.

 4. Hardlopen is echt lekker! Even je hoofd leegmaken en tegelijkertijd aan je conditie werken. Mijn excuus is momenteel mijn zwangerschap + ontzettend zwakke enkels, dus knak er om de haverklap doorheen. Hopelijk is dit straks voorbij en kunnen we weer lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.