Sportrusten en hardlopen: wat houdt het in?

sportrusten

Sportrusten.

In de Dikke van Dale staat het woord nog niet, maar ik hoor het regelmatig. Zelf maakte ik er voor het eerst kennis mee in het boek Ik hardloper van Koen de Jong en Stans van der Poel.

Wat is het precies?

Sportrusten is simpel gezegd een programma waarbij je 100 dagen 3 keer per week sport, en dagelijks een ademhalingsoefening doet. Klinkt goed te doen, vind je ook niet?! Je kunt het programma gewoon in je eentje doen. Je hoeft je dus niet in te schrijven bij een sportclub of andere hardlopers om je heen te verzamelen. Je kunt het programma op twee manieren volgen:

 1. Online: toegang tot je persoonlijke dashboard waar je een kalender kunt invullen, vragen stellen, en je prestaties bij kunt houden. Ook krijg je wekelijks een mailtje met tips.
 2. Old school met een boek. Dit pakket bestaat uit 2 boeken, een kalender, een stickervel en een brief voor de aftrap.

Inmiddels zijn er een boel nieuwe programma's bij gekomen. Je kunt nu kiezen uit maar liefst 9 programma's.

Je kunt nog steeds kiezen voor een sportrusten schema voor een marathon, maar er zijn ook wat meer algemene schema's. Bijvoorbeeld om 3 kilo af te vallen.

sportrusten marathon schema

Sportrusten schema

Je kunt kiezen uit:

 1. Tem je brein
 2. Marathon 14 km schema
 3. Trainen met kou
 4. Verademing
 5. Halve marathon schema van 100 dagen
 6. Periodiek vasten
 7. 3 kilo kwijt
 8. 10 maand programma
 9. Alles in 1

Het marathon programma van Sportrusten kost 97,-.

Sportrusten marathon: nooit meer dan 14 km trainen

De belangrijkste reden waarom sportrusten zo beroemd werd, is denk ik dat ze een loopschema geven waarbij je nooit meer dan 14 kilometer loopt als voorbereiding op een marathon. Een sportrusten marathon is een marathon zónder uitputtend loopschema. Het sportrusten loopschema is gemaakt door Stans van der Poel en is al door veel hardlopers succesvol gevolgd. In het boek Ik hardloper staat:

'Onze schema's met weinig trainingskilometers zijn vooral bedoeld voor mensen die een marathon uit willen lopen in een tijd van 3 uur 15 of langer. Lopers die per se binnen de de drie uur willen lopen zijn gebaat bij persoonlijke schema's met meer kilometers.'

De gedachte achter Sportrusten

Als absoluut beginnend hardloper moet je voor een training ongeveer een half jaar uit trekken is het advies in Ik hardloper. De reden dat ze je nooit meer dan 14 kilometer per keer laten trainen is dat de meeste mensen niet zoveel tijd hebben. En tenzij je enorm goed bent, zul je best lang doen over een hardlooptraining van bijvoorbeeld 32 kilometer.

Daarnaast is zo'n lange duurloop een grote aanslag op je lichaam; en bij amateur hardlopers herstelt het lichaam zich vaak niet snel genoeg voor de volgende training. Vandaar dat ze je gewoon nooit zo lang laten trainen dat je blessures en problemen kunt krijgen.

In hetzelfde boek Ik, hardloper vind je achterin een sportrusten schema van 19 weken voor de halve marathon, en een schema van 19 weken voor de hele marathon. Deze schema's zien er aangenaam eenvoudig uit!

Op de website van sportrusten.nl is het schema veel minder eenvoudig vind ik. Daarvoor moet je namelijk je 'omslagpunt' weten. Voor het schema voor de halve of hele marathon heb je daarnaast jouw snelste 10K-tijd nodig

Sportrusten schema voor marathon is wél hard werken

In onderstaand filmpje zie je een heel verhelderend gesprek tussen Koen de Jong en Gerrit Heijkoop uit Leersum. Je hoort waarom het zo belangrijk is om je hartslag te weten bij het sportrusten programma, en ook dat het schema van sportrusten voor een marathon wel degelijk hard werken is. Ondanks het feit dat je nooit meer dan 14 kilometer per keer loopt.

Lees ook mijn post over hartslag zones!

Gerrit Heijkoop vertelt bijvoorbeeld dat hij echt keihard moet lopen om de gewenste hartslag te bereiken. Dat roept het idee op: 'Dit tempo houd ik nooit zo lang vol als de marathon duurt!' Die gedachte is heel normaal, legt Koen de Jong uit.

Verder geeft Koen de Jong tips hoe je mentaal, op basis van nooit meer dan 14 kilometer trainen, de marathon kunt lopen.

Sportrusten boek

Je kunt het boek Sportrusten gratis downloaden. In het boek Ik, hardloper vind je achterin een sportrusten schema van 19 weken voor de halve marathon, en een schema van 19 weken voor de hele marathon. Deze sportrusten schema's zien er aangenaam eenvoudig uit!

Sportrusten schema

Op de website sportrusten.nl kun je terecht voor een gratis sportrusten schema! Je vindt er een sportrusten schema voor:

 • Beginners: eerst 6 weken je basisconditie verbeteren. Vanaf week zeven krijg je meer variatie en worden de trainingen intensiever.
 • 10 kilometer: bij dit sportrusten schema gaan ze ervan uit dat je al 30 minuten achter elkaar kunt hardlopen.
 • Halve marathon : met dit sportrusten schema ga je 4 keer per week lopen. Twee duurlopen van maximaal 10 kilometer en twee trainingen waarin je 5 tot 6 kilometer loopt.
 • Hele marathon: voor dit sportrusten schema moet je 10 kilometer kunnen lopen binnen 65 minuten. Je loopt 4 keer per week, en nooit verder dan 14 kilometer.

Je kunt deze 4 sportrusten schema's hier downloaden.

Samenvattend

Sportrusten is meer dan het zoveelste loopschema.

Het is een totaalbenadering voor mensen die willen hardlopen met niet alleen aandacht voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Het is een methode die ík in ieder geval heel laagdrempelig vind. Daarnaast onderscheidt de aanpak zich door de aandacht voor de ademhaling tijdens het lopen. Ik ben er wel benieuwd naar, maar heb moeite mijn gewoonte van elke dag hardlopen op te geven.

Er is overigens ook kritiek op de sportrusten methode. Sportarts Guido Vroemen vindt 14 kilometer geen optimale voorbereiding voor een marathon.

Handige links op een rijtje

Wat vind jij van sportrusten?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.