Sportkleding versus officiële hardloopkleding
Hardloopkleding is sportkleding.
Maar niet alle sportkleding is hardloopkleding!
Niet alle sportkleding is geschikt als hardloopkleding
Niet alle sportkleding is geschikt als hardloopkleding En dat komt omdat niet alle sportkleding ook geschikt is om mee te gaan hardlopen. En door de athleisure trend geldt dat nog meer. Want de athleisure trend bestaat uit sportieve kleding, maar dat wil niet zeggen dat alle kleding uit deze trend ook fijn is om mee gaan hardlopen.
En dat brengt me op de volgende vraag:
Heb je echt speciale hardloopkleding nodig, of kun je ook best met gewone sportkleding gaan hardlopen?
Mijn antwoord is:
'Dat ligt helemaal aan de sportkleding.'
Sportkleding versus hardloopkleding
Een wijdvallende joggingbroek van katoen wordt bijvoorbeeld verkocht als sportkleding. Maar is zo'n broek geschikt om mee te gaan lopen? Nee dus.
In de eerste plaats biedt zo'n wijdvallende broek geen ondersteuning aan je spieren! In de tweede plaats is katoen niet geschikt om in te gaan hardlopen. Katoen neemt namelijk vocht op, en vervolgens blijft het in de stof zitten. Daardoor wordt de stof zwaar en vochtig, en gaat schuren. Dat loopt echt niet prettig.
Voorbeeld van een leuke sportbroek die niet geschikt is voor hardlopen
Hier onder een voorbeeld van een superleuke joggingbroek. Het touwtje houdt de broek goed op de plek en hij is van soepel materiaal. Allemaal goed. Maar hij is van katoen. En dat maakt hem minder geschikt om mee te gaan lopen. Ook kun je tijdens het lopen last krijgen dat materiaal van de broek in de weg zit, doordat de broek wijd valt.
Hetzelfde geldt voor katoenen sportkleding in het algemeen. Het is mooi spul, maar draag het liever niet als je gaat hardlopen.
Onderstaande tights zien er helemaal geweldig uit vind ik. Ze hebben een fijne brede tailleband die redelijk hoog sluit. Daardoor blijft de broek goed zitten. Maar omdat deze tights bijna van 100% katoen zijn zou ik ze toch niet aanraden als loopkleding.
Wat dan wel?
Welke sportkleding kun je dan wel als hardloopkleding dragen? Het simpelste is om gewoonweg officiële hardloopkleding te kopen. Maar soms zie je leuke 'gewone' sportkleding.
Waar moet je dan op letten?
- De stof moet van materiaal zijn dat vocht van je lichaam wegtransporteert. Let op termen als 'wicking,' 'climacool', 'coolmax'.
- Kies voor een extra stevige sportbh. Hardlopen is een zogenoemde high impact sport, en dus moet je je borsten goede ondersteuning geven. Hier onder een voorbeeld van een bh van het juiste materiaal 'E-dry,' maar die te weinig ondersteuning biedt.
- Tights en shorts met een touwtje in de taille kunnen zekerheid bieden dat ze niet halverwege gaan afzakken.
- Heb je stevige dijen die tegen elkaar aan komen tijdens het lopen. Kies dan altijd tights van een lengte die je dijen helemaal bedekken. Zo voorkom je schuren. Hier onder een paar tights die lijken op de katoenen tights bovenin deze post, maar deze zijn van E-dry materiaal:
- Kies sportkleding met reflecterende elementen. Dit soort veiligheids elementen zijn in hardloopkleding vaak al ingebouwd. Maar wil je gewone sportkleding gebruiken als loopkleding let hier dan op.
- Als je onderweg een iPod of smartphone meeneemt, let dan op handige zakjes in sportkleding waar dit inpast.
Samenvattend
Niet alle sportkleding is geschikt als hardloopkleding. In deze post geef ik een lijst met aandachtspunten die je kunt gebruiken om gewone sportkleding te kiezen die ook geschikt is als hardloopkleding!
Denk ook aan de kleur ... als je zweet en er komt een donkere plek in, dan is dat voor een broek ècht een raar gezicht! Verder ben ik zelf wel fan van katoenen shirts (ik loop max 10k), die shirts zitten soms wat ruimer waardoor er wat wind langs m'n huid gaat. Ook kan ik het zweet bij m'n ogen beter wegnemen met n stukje van mijn katoenen shirt. In geval van regen vind ik katoen weer minder fijn.
Zo zie je maar weer dat het ook nog heel persoonlijk is!
Kleur geld ook voor zichtbaarheid, je valt meer op in een felle kleur dan in een donkere.