Sport bh: waar moet je op letten?

sport bh
Sport bh

Hoe verpak jij 'de meisjes' als je gaat hardlopen?

Ik moet bekennen dat de mijne het meestal moeten doen met een 'gewone' beugel bh. Ooit had ik een redelijk c-cup, maar na vijf zwangerschappen zijn mijn meisjes geslonken naar een bescheiden a-cup. En dus dacht ik dat een gewone beugel-bh wel genoeg was. Tot ik deze post schreef...

Het belang van een sport bh

Want als het over de combinatie borsten en hardlopen gaat zijn de adviezen luid en duidelijk: draag een sport-bh!

Waarom hebben je borsten steun nodig?

Borsten bestaan uit zacht weefsel. Niet uit spieren. Ze worden op hun plek gehouden door je huid, en door de zogenaamde ligamenten van Cooper.

Zijn die ligamenten eenmaal uitgerekt, dan komt het nóóóit meer goed. Vergelijk ze maar met een elastiek dat je te ver hebt uitgerekt. Dat blijft voor altijd uitgelubberd. Daarom is een goede sport bh dus belangrijk. Zo voorkom je dat de Cooper ligamenten uitgerekt worden.

Afhankelijk van de soort sport die je doet, hebben je borsten meer of minder ondersteuning nodig.

Hoge en lage impact sporten

Er worden drie soorten impact sporten onderscheiden:

 1. Low impact: pilates, yoga
 2. Medium impact: wandelen, fietsen
 3. High impact: hardlopen, aerobics, zumba

Hardlopen is een zogenaamde 'high-impact' sport. Even wat keiharde cijfers:

 • Een gewone bh vermindert het 'stuitereffect' van je borsten met zo'n 38%
 • Een sportbh vermindert het stuitereffect van je borsten met maar liefst 78%

En voor wie nu nog niet overtuigd is: 'Unsupported breasts during exercise leads to irreversible breast damage.'

Yikes!

Wat is nou eigenlijk een sport bh?

Een sport bh onderscheidt zich van een gewone bh omdat hij méér steun biedt. En het materiaal is vaak ook steviger. Overigens is dit precies de reden dat ik vaak een gewone bh draag: die vind ik fijner zitten dan een sport bh. Ik houd gewoon niet van strakke kleding. Maar dit terzijde. Een sport bh heeft aan de onderkant vaak een stevige brede band, en de bandjes zijn ook breder en steviger dan bij een gewone bh.

3 soorten sport bh's

Binnen het genre sport bh heb je drie modellen:

 • 1 model dat je borsten plet, en zo voorkomt dat ze gaan rondstuiteren. Dit model lijkt nog het meest op een kort afgeknipt hemdje.
 • 1 model dat een plettende werking heeft, maar waarbij je borsten wel in twee aparte cups zitten
 • 1 model waarbij elke borst in een aparte cup zit. Dit model lijkt meer op een gewone bh.

In het algemeen kun je zeggen dat het 'pletmodel' geschikter is voor dames met een cup A of B. De modellen waarbij elke borst haar eigen cup heeft is voor dames met cups van C t/m F en meer.

Hoe een sport bh je borsten steunt

Een goede sport bh steunt je borsten op vier manieren:

 1. De schouderbandjes
 2. De cups
 3. De band onder de borsten
 4. De zijkanten

Waar moet je op letten als je een sport bh koopt?

Er valt heel wat te kiezen bij een goede sport bh. Het belangrijkste is natuurlijk dat een sport bh doet waarvoor je hem koopt: je borsten ondersteunen. Daarnaast moet hij natuurlijk ook lekker zitten. Persoonlijke voorkeur speelt daarbij een belangrijke rol.

Racermodel of twee bandjes?

Het racermodel sport bh lijkt een beetje op een T. Sport bh's in een racermodel bieden vaak meer ondersteuning, omdat ze je borsten steviger tegen je lichaam aan duwen.

sport bh
Racermodel

Schouderbandjes verdelen het gewicht van je borsten beter. En brede bandjes bieden meer ondersteuning dan dunne spaghettibandjes.

Over het hoofd aantrekken of achtersluiting?

Sport-bh's die je over je hoofd aantrekt, lijken op hemdjes en zijn meestal van het model dat je borsten plat drukt. Bh's met een achtersluiting hebben als voordeel dat je ze strakker of losser kunt dragen.

Sport bh testen in de paskamer

Goed, daar sta je dan in zo'n paskamer met een handvol sport bh's. In sommige winkels word je geholpen. Maar hoe kun je zelf nagaan of dit een geschikte sport bh is?

 1. Pak de bovenkant van het rechtschouderbandje, en het midden van de rechter cup. Trek voorzichtig. Hoe minder rek er in zit, hoe beter de bh 'je meisjes' op de plek zal houden.
 2. Doe hetzelfde met de cups van de sport bh: trek aan de onder- en bovenkant van de cup. Opnieuw wil je zo min mogelijk stretch en elasticiteit zien. Hoe meer de stof meegeeft, hoe minder je borsten op één plaats blijven tijdens het hardlopen...
 3. Trek de sport bh aan. Zitten je borsten er netjes in? Of heb je ineens 4 paar borsten? Het is belangrijk dat er nergens borsten uitpuilen.
 4. De cups moeten strak zijn: als er rimpels of plooien in zitten is de cup te groot.
 5. Hoe voelt de bh? Hij hoort strakker te zitten dan een gewone bh, maar niet niet zo strak dat je niet fijn meer kunt ademhalen.
 6. Trek aan de band aan de onderkant van de bh. Je moet hem niet meer dan 2 cm van je lichaam af kunnen trekken.
 7. Doe je armen in de lucht: als de band van je bh omhoog kruipt is hij te wijd. Kies dan een kleinere maat, of, in het geval van een achtersluiting, zet hem strakker.
 8. Hoe zitten de schouderbandjes? Ze mogen niet in je schouders snijden.
 9. Ga na of er geen plekken in de bh zitten die schuren of irriteren.
 10. Spring een paar keer op en neer om te voelen of je borsten goed op de plek blijven zitten.

Onderhoud sport bh

Als je eindelijk een goede sport bh hebt gevonden, dan wil je natuurlijk dat die zo lang mogelijk mee gaat. Het advies is wassen in koud water, en liever niet in de droger. Hitte is slecht voor de spandex in de bh, en breekt het af… Een sport bh gaat gemiddeld zo'n 9 tot 15 maanden mee.

Mijn sport bh

Zelf heb ik op dit moment maar liefst 1 sport bh. Die kocht ik online via Otto. Het is een combinatie van pletten en aparte cups, en hij is push-up! De kleur is paars, en hij sluit met haakjes aan de achterkant. Maar als ik lui ben, trek ik hem ook wel eens over mijn hoofd aan.

Volgens mij moet ik eigenlijk een nieuwe kopen. Ik heb hem geloof ik al wel zeven jaar.

Hoeveel sport bh's heb jij? En welke merken en modellen kun je aanraden?

Hier onder vind je meer informatie over hardloopkleding!

 

Similar Posts

9 Comments

 1. Ik heb pasgeleden die Shock absorber van de bovenste foto gekocht en hij bevalt me prima. Hij voelt aan als een harnas als ik hem aantrek, maar tijdens het lopen heb ik er geen last van. Hiervoor had ik een Triumph die niet genoeg steun meer gaf en bovendien was mijn cupmaat wat kleiner geworden. Die gebruik ik nog wel voor pump of pilates, maar niet meer voor zumba en hardlopen. Ik was hem gewoon in de fijne was in een wasnetje op 30 graden.

  1. Hij ziet er ook echt uit als een harnas op de foto. Zo'n harnas schrikt mij af, omdat ik niet van strak houdt. Maar ja, dat is natuurlijk wel precies de reden waarom hij zijn werk goed doet.

 2. Goed artikel. Ik heb ook de shock absorber van de bovenste foto gekocht, bevalt echt goed. Ik heb nergens last van. Bedankt voor de tip hem in koud water te wassen.

 3. Hi Nicole,

  Al jaren Hema high impact bh's. Ik heb er vier. De kleur vermindert wel maar de elasticiteit niet. Ik moet wel een nieuwe want ik heb een kleinere cupmaat gekregen. Ik kan niet tegen die harnassen, want dan schuurt mijn huid kapot. Ik wiebel dus iets meer.

  Groetjes,

  Dorothé

 4. Heb de site van die bh bekeken, jammer niet mijn maat 65C/ S, helaas kan ik door extreme overgevoelligheid geen achtersluiting verdragen, dus ik vroeg me af of iemand sites weet met betaal bare over hoofdtrek of voorsluiting sport bhs die goed stevig zijn liefst niet teveel platdrukkend maar maakt me eigenlijk ook niet zo uit en weet een van julie of een operatie bh net als een gewone bh is of slechter qua ondersteuning, levensduur als je het dagelijks draagt want niemand schijnt dat te kunnen zeggen.

  alvast bedankt ben wanhopig naar dingen opzoek die me wel comfortabel en stevig zitten in plaats van na paar keer gebruik slappe hap is en deze site was opzich al erg wijs en helpzaam.

 5. Help, ik krijg die sportbeha zo moeilijk uit. Ik heb er eentje met achtersluiting maar dan nog moet hij over je hoofd, en dat lukt me haast niet.
  Zijn ze allemaal zo moeilijk om aan en uit te trekken? Als hij eenmaal zit, is t goed. Wie heeft een tip?

  1. Oh, ik weet precies wat je bedoelt Fran! Daarom koop ik dus alleen sport-bh's die je net als een gewone bh kunt uitdoen. Dus niet over het hoofd. Ik koop de mijne bij de Hema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.