Schuurplekken bij het hardlopen: hoe voorkom je ze?

Soms is je eigen lichaam je grootste vijand! Zo kreeg ik ooit een grote, pijnlijke blaar doordat mijn kleine teen steeds tegen de aangrenzende teen aanschuurde. Schuurplekken kunnen enorm veel pijn doen. Zoals schuurplekken tussen je dijen...

Schuurplekken door hardlopen

Schuurplekken zijn een bekend probleem onder hardlopers. Zeker als je langere afstanden gaat lopen, kun je te maken krijgen met schuurplekken door het hardlopen. Bijvoorbeeld doordat de binnenkant van je dijen tegen elkaar aanschuurt. Au!

Een schuurplek is een beschadiging aan de huid veroorzaakt door repetitieve wrijving. Het is een irritatie die onstaat door wrijving.

Hoewel je kleding kunt gebruiken om schuurplekken bij het hardlopen te voorkomen, kan de verkeerde kleding op haar beurt ook juist weer voor schuurplekken zorgen. Een klein naadje dat je de eerste 5 kilometers niet eens voelt, kan na 20 kilometer het gevoel geven dat bij elke stap iemand je snijdt met een mes.

Zout in de wonde, oftewel de schuurplek

Als je gaat hardlopen ga je zweten. En wat zit er in zweet? Juist: zout! Ken je de uitdrukking: 'Zout in de wond strooien?' oftewel de wond nog pijnlijker maken. Dat is precies wat er gebeurt tijdens het hardlopen. Door wrijving kunnen schuurplekken ontstaan, en doordat je gaat zweten komt er zout op die huidirritatie. Dit kan echt het gevoel geven alsof je huid in brand staat!

via me.me

Schuurplekken hardlopen: de risicoplekken

Bepaalde plekken zijn berucht om het risico op schuurplekken. Laten we ze eens op een rijtje zetten:

 • Tepels
 • Dijen
 • Tenen
 • Kruis
 • Oksels
 • Onder de borsten
 • Voeten
 • Schaamstreek

Daarnaast lopen mensen met overgewicht meer risico op schuurplekken. Simpelweg omdat zij soms wat meer plekken hebben die tegen elkaar aan schuren. Maar ook dunne mensen kunnen schuurplekken krijgen.

Schuurplekken hardlopen voorkomen

Heb je eenmaal een schuurplek dan is dat vervelend en pijnlijk. Het beste is dus om ze te voorkomen. Vermijd daarom kleding met naden die kunnen gaan schuren, of draag je kleding binnenstebuiten zodat de naden aan de buitenkant zitten : )

Schuurplekken dijen

Heb je last van schurende dijen? Dan kan een korte tight wonderen doen tegen schuurplekken op je dijen. Vind je die superoncharmant, wat ik me heel goed kan voorstellen? Draag er dan een wijd broekje overheen. Bij onder andere de H&M verkopen ze sportbroekjes die een combinatie zijn van tights en wijde shorts. Kijk maar:

schuurplekken dijen en hardlopen

19,95 bij H&M

bandelettes

Bandelettes

Bandelettes: 25,99 bij bol.com

Een andere manier om schurende dijen te voorkomen zijn zogenoemde bandelettes. Dat zijn elastische banden die speciaal bedoeld zijn om wrijving te voorkomen. Voor 25,99 koop je een paar bandelettes bij bol.com.

 • Het is belangrijk dat de kleding goed aan je lichaam aansluit: dan kan het namelijk niet gaan schuiven en zo gaan schuren.
 • Vermijd katoen. Katoen neemt vocht op, en gaat daardoor schuren.
 • Drink voldoende zodat je zweet geen zweet kristallen vormt, want die verergeren het schuren.
 • Neem lippenbalsem mee voor 'het geval dat'. Lippenbalsem neemt weinig plek in, en kan  werken als een soort eerste hulp als je voelt dat je schuurplekken krijgt. In onderstaande video van Runner's World wordt het uitgelegd:

Speciaal ondergoed

Draag ondergoed van speciaal materiaal dat vocht van je lichaam wegtransporteert. Dit doe ik zelf nog vaak fout: ik draag katoenen ondergoed onder een high tech running tight..... Hier onder een voorbeeld van speciaal hardloopondergoed:

hardloopondergoed

18,95 bij bol.com

Tape en balsem

Gebruik tape om tepels te beschermen. Vooral mannen hebben nog wel eens last van schuurplekken bij de tepels. Hiervoor is speciale Runner Tape te koop:

schuurplekken

12,95 bij sportmeddirect.nl

Gebruik een bodyglide of ouderwetse vaseline. Er zijn ook hardlopers die zweren bij uierzalf.

Nazorg na het hardlopen

Ben je weer thuis? Dep dan voorzichtig wat sudocreme op de schuurplekken. Dat is dan weer het voordeel van moeder zijn : ) Dan heb je vaak wel sudocreme in huis.

Samenvattend

Schuurplekken zijn een bekend probleem onder hardlopers. Gelukkig kun je diverse maatregelen nemen om ze te voorkomen. Heb je eenmaal een schuurplek? Gun je huid dan even de tijd om te herstellen. Wil je toch hardlopen? Probeer dan met de juiste kleding de schuurplek te beschermen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Heb jij nog tips wat betreft schuurplekken bij hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.