Saskia Rent

Saskia loopt hardSaskia (40) was altijd al sportief. Ze deed judo, badminton en voetbal. Maar na de geboorte van haar dochter (7), zes jaar geleden, zocht ze een sport die beter in het gezinsleven paste. Drie keer raden welke sport dat was!

Hardlopen natuurlijk!

'What else,' zou George Clooney zeggen.

Dit is het verhaal van Saskia, getrouwd en ambtenaar WMO bij de gemeente.

Saskia rent

Saskia: ' Ik ben zes jaar geleden begonnen met hardlopen via Start to run. In zes weken naar 3 km hardlopen. Wat leek me dat toen ver! Een paar weken geleden stapte ik over naar een schema waarbij ik vier keer per week hardloop. Het liefst loop ik in het bos, over de hei, of langs het strand.

Ik combineer alleen lopen en lopen in groepsverband

Eén keer per week train ik bij de Loopfirma van Irma van Gils met een leuke gemengde groep: jong, oud, man, vrouw, huisvrouw, zakenvrouw, pensionada. Ieder traint op zijn eigen tempo en er is ruimte voor een lach op zijn tijd, maar ook om serieus en hard te trainen. De andere trainingen loop ik alleen. Lekker rustig, het hoofd leeg maken.

Ik vind de combinatie alleen lopen en in een groep leuk. Met de groep doen we loopscholing, buikspieroefeningen en intervallen. Dat doe je in je eentje toch niet zo snel en samen is 15 x 200 veel beter te doen!

Loopmotivatie

Ik heb een zittend beroep. Dus ik loop om mentaal en fystiek fit te blijven.

Bovendien is hardlopen een fijne uitlaatklep. Het is echt een hobby van me geworden. Lekker bezig zijn met mijn lijf en gezond eten en leven. Ik merk dat steeds meer collega's besmet raken met het hardloopvirus.

Hardlopen en moederschap

Zowel hardlopen als moeder zijn vind ik leuk. En door te hardlopen geef ik mijn kind het goede voorbeeld. Bovendien leer ik ze ook echt hardlopen!

Een keer per week geef ik een hardlooptraining voor mijn dochter en haar vriendin. Dan gaat het vooral om plezier in het lopen, spelenderwijs. Ze hebben ook al een paar wedstrijdjes gelopen (400m tot 1 km). Het is gezellig en gezond om een uurtje in de week buiten bezig te zijn.

Alleen hardlopen lijkt me wat eenzijdig voor kinderen. Ik zou het leuk vinden als mijn dochter bij de atletiek vereniging zou gaan. Maar haar passie is dansen en ze wil op paardrijles. Misschien pakt ze het later in haar leven op. Net zoals ik!

Loop gadgets en apps

Ik ga nooit van huis zonder mobiel, voor de veiligheid. En ik heb een hardloophorloge met hartslagmeter, snelheidsmeter en gps. Ik loop zonder muziek, dat leid me teveel af.

Wedstrijden en loopevenementen

Ik loop gedurende het jaar een aantal grote en kleine wedstrijdjes. Dit jaar staan op de planning:

  • Peter Rusmanloop,
  • Maastrichts Mooiste,
  • Tilburg Ten Miles (allen 10EM)
  • en verder wat lokale wedstrijdjes

Afhankelijk van het parcours is mijn doel de eindstreep halen, genieten van de omgeving of mijn tijd van vorig jaar verbeteren. Voor een prijs ga ik niet.

Hardloopkleding en schoeisel

Hardloopschoenen kopen vind ik echt een leuk uitje! Ik ga altijd naar het Loopcentrum in Horst. Daar maken ze een filmpje van hoe je loopt en krijg je goed advies. Op dit moment loop ik op Asics.

Hardloop literatuur en lectuur

Ik heb vier favorieten boeke over hardlopen:

  1. Het Praktijkboek voor hardlopers van Harry Honselaar,
  2. De De vrije loper van Splinter & Turkman en
  3. Hardlopen van Sarah Fishpool
  4. Altijd verder van Dolf Jansen

Runner's World lees ik ook graag. Leuk om te lezen hoe anderen met de loopsport bezig zijn en interessante tips. Lezen over sport schijnt ook al gezondheidseffecten te hebben....heb ik ergens gelezen.

Boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Begin rustig aan. Probeer niet te snel, te hard te gaan. Twee keer in de week is prima om mee te starten. Doe mee met Start to run of loop met Evy. Een loopgroep kan je veel steun en hardloopplezier opleveren. Je krijgt veel energie van lopen en het is flexibel in te passen in het gezinsleven, doen dus!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.