Samen lopen is leuker? 7 x waarom!

'Samen lopen is leuker!'

Dat was de titel van de uitnodiging van een loopgroep hier in de buurt.

Samen lopen

Deze loopgroep beschrijft zichzelf als een gezellige en sociale groep. Ze noemen onder andere:

 • Na afloop van een looptraining is er gelegenheid om na te praten met een kop thee.
 • Iedere week is er een training waarbij verschillende loopgroepen samen lopen.
 • Ze hebben regelmatig thema trainingen met na afloop een borrel.
 • Een traditionele Sinterklaasloop.
 • De leden komen elkaar aanmoedigen bij loopevenementen.
 • Er is een Whatsapp groep.

Deze loopgroep laat prachtig zien dat hardlopen beslist geen eenzame sport hoeft te zijn! Eigenlijk train je alsnog in teamverband.

Samen lopen: hardlopen hoeft niet saai en eenzaam te zijn

Voor mensen die denken: 'Hardlopen is niks voor mij, want dat is zo in je eentje,' is zo'n loopgroep dus een prachtige oplossing. Je kunt gewoon een loopgroep opzoeken om niet alleen te hoeven lopen. Hieronder 7 voordelen van samen lopen.

7 redenen voor samen lopen

 1. Je hebt een stok achter de deur.
 2. Het is minder saai.
 3. Je kunt nieuwe wegen uitproberen zonder dat je bang bent dat je verdwaald in je eentje.
 4. Samen lopen kan veiliger zijn.
 5. Je kunt elkaar motiveren en stimuleren.
 6. Als je het lastig vind om jezelf te motiveren kan zo'n vast tijdstip in de week waarop je loopgroep bij elkaar komt helpen.
 7. Een loopgroep heeft doorgaans een trainer, oftewel iemand met kennis van zaken. Ideaal om nieuwe dingen uit te proberen, maar ook om hardloopblessures te voorkomen.

Let op: een potentieel nadeel van hardlopen in een groep is dat je jezelf onbewust forceert omdat je niet wilt onderdoen voor de rest van de groep.

Waarom ik toch niet kies voor samen lopen

Hoewel ik zeker de gezelligheid en de voordelen van samen lopen zie kies ik daar bewust niet voor. De belangrijkste reden is heel simpel: ik ga graag 's ochtends vroeg om 7.15 hardlopen. Er is geen enkele loopgroep bij mij in de buurt die op dat tijdstip start. Daarnaast vind ik het vervelend als ik eerst ergens naartoe moet rijden om te sporten. Dat kan mijn motivatie niet lijden! Veel beter dat ik gewoon thuis de deur uit ren, en meteen goed bezig ben.

En last but not least loop ik het liefst in mijn eentje, omdat het leven in ons gezin best druk is. Hardlopen is een kostbaar moment van solitude!

Samen lopen met je partner?

Een geval apart is samen hardlopen met je partner. Mijn man heeft geen enkele interesse in hardlopen, en zou eerst een beginnersschema moeten doen om zichzelf op peil te krijgen. Maar afgezien daarvan denk ik dat we behoorlijk competitief zouden zijn als we samen gingen hardlopen. Ik stel me zo voor dat mijn man altijd net iets sneller zou willen lopen dan ik. Misschien dat hij het daarom ook maar niet eens probeert ; )

Tot slot

Zoek jij een loopgroep? Google dan eens 'loopgroep' in combinatie met je woonplaats. Ook kun je kijken op de site van de Atletiekunie.

Leestip: Hardlopen met het hele gezin

Waarvoor kies jij: samen lopen of toch liever alleen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.