Runkeeper in opspraak
Over de app Runkeeper wordt meestal enthousiast gepraat. Hij is gratis, en houdt makkelijk en efficiënt je hardlooprondjes bij.
Maar nu is Runkeeper in opspraak.
Runkeeper volgt je ook als je niet hardloopt
Want de Noorse Consumentenbond constateerde dat Runkeeper je ook volgt als je niet hardloopt. De app 'trackt' je route zelfs 48 uur na je hardlooprondje nog. En die gegevens worden door FitnessKeeper, het bedrijf achter de Runkeeper app, verkocht aan 'derden'. Die geheimzinnige derden is een adverteerder in de VS: Kiip.me
De Noorse bond ontdekte dit tijdens een onderzoek naar meer dan twintig populaire en gratis apps. Ze dienden 13 mei jl. een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Onderzoeker Finn Lützow-Holm Myrstad zegt:
'De apps verzamelen informatie over waar je woont, wat je eet, waar je werkt en waar je op vakantie gaat. Dat is informatie die je niet met iedereen wilt delen.'
Je hebt waarschijnlijk toestemming gegeven
Het punt is dat je Runkeeper waarschijnlijk toestemming hebt gegeven. Want als je de app installeert moet je even ergens op klikken dat je akkoord bent, om de app te kunnen gebruiken. De bekende kleine lettertjes. En er zijn maar weinig mensen die de kleine lettertjes ook echt goed lezen. En zelfs als je ze leest, snap je er waarschijnlijk geen bal van. Want de kleine lettertjes zijn meestal saai en staan vol met ingewikkelde juridische taal. De meeste mensen scrollen dus gewoon tot het eind van de kleine lettertjes en klikken dan op akkoord of iets dergelijks. Zo, nu kunnen ze fijn hun gratis app gebruiken!
Lees hier de kleine lettertjes van Runkeeper!
Gratis app: je betaalt eigenlijk met je gegevens
Hoewel veel apps gratis zijn, betaal je eigenlijk met je gegevens. Je levert een stukje privacy in, om de app gratis te kunnen gebruiken.
Wat zeggen ze bij Runkeeper?
CEO Jason Jacobs:
'Our users’ privacy is of the utmost importance to us, and we take our obligation to comply with data protection laws very seriously. We are in the process of reviewing the issues raised in the complaint, and we will cooperate with the Norwegian DPA if it has any questions arising out of the complaint.'
Ik heb Runkeeper niet
Zelf heb ik Runkeeper niet. Ik weet eigenlijk niet eens waarom niet. Ik denk dat ik het te ingewikkeld vond of zo. Ik heb wel de Looptijden app op mijn iPhone5c staan. Maar daar doe ik eigenlijk nooit wat mee.
Paranoia?
Het is dus niet zo dat ik Runkeeper niet heb uit angst dat ze mijn gegegevens door verkopen. Ik snap wel dat het belangrijk is dat onze privacy veilig is, maar tegelijkertijd vind ik het ook een beetje neurotisch en paranoïde om te denken dat bedrijven mij zo interessant vinden dat ze van alles over me willen weten.
En als verzekeraars al gegevens van mij krijgen via Runkeeper dan is dat denk ik alleen maar gunstig voor mijn verzekering. Aangezien ze dan zien dat ik een gezonde levensstijl heb.
Het zou wat anders zijn als ze constateerden dat ik twee keer per dag te vinden ben bij de slijterij.
Voor mij is het nieuws over Runkeeper niet een reden om het niet te gebruiken. Maar ik zou mijn smartphone wel even uitzetten als ik bijvoorbeeld een bank ging beroven. Dat dan weer wel.
Nieuwsuur over de privacyschending van Runkeeper
Conclusie
Privacy is belangrijk. En onze gegevens mogen niet zo maar worden doorverkocht. Zelfs niet als we er per ongeluk toestemming voor hebben gegeven, omdat we de kleine lettertjes niet goed hebben gelezen. Dat gezegd hebbende: de mensen die de gratis apps maken en beschikbaar stellen moeten ook ergens van eten. Dat is geen excuus om onze gegevens te verkopen, maar wat hadden we dan gedacht.
Voor niets gaat de zon op.
Zie ook Hardlooproute maken.
Wat vond jij van het nieuws dat Runkeeper je bewegingen volgt na het hardlopen en doorverkoopt?
Ik had het nog niet gezien...
Ik ben erg tevreden over runkeeper.
Ik ga eens wat meer lezen denk ik.
Nooi geweten zeg. En ik gebruik de app ook. Afgelopen zaterdag nog zelfs!
Even verder nazoeken dan
Verbaasd me niks eigenlijk...