Renate rent

'Er zijn soms echt wel eens avonden dat ik geen zin heb, maar dan denk ik altijd: 'Als ik niet ga heb ik daar meer spijt van dan als ik wel ga. Want van wel gaan hardlopen krijg ik nooit spijt.'

Deze treffende uitspraak, die iedere hardloper zal kunnen beamen, komt van Renate (36). Renate is moeder van twee dochters van vijf en drie, en getrouwd met Tom. Ze werkt bewust maar één dag per week, om zo bijna fulltime te kunnen moederen. En daarnaast is Renate een Rennende Moeder!

Renate is de twintigste deelneemster aan de portrettenreeks 'Rennende Moeders' op Ren mama, ren! In deze rubriek kun je lezen waarom deze vrouwen en moeders hardlopen, wat ze motiveert om de hardloopschoenen aan te trekken, en wat ze daarbij bezighoudt.

Wanneer begon je met hardlopen?

Ik begon op mijn dertigste met hardlopen, na de geboorte van mijn dochter Nienke. Ik wilde weer in vorm komen, en hardlopen was ideaal want ik kon 's ochtends voordat mijn man de deur uit ging een half uurtje gaan lopen. Helaas raakte ik na een half jaar geblesseerd, waardoor ik een tijdje moest rusten. Daarna ben ik heel vaak weer begonnen, maar elke keer haakte ik snel af. Tot iets meer dan een jaar geleden, toen ben ik weer begonnen en sindsdien loop ik echt elke week.

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Na de geboorte van Nienke dus om af te vallen. Afgelopen jaar ben ik om twee redenen gaan lopen. Na de geboorte van Femke raakte ik door alle schommelingen in mijn hormoonhuishouding in een depressie. Ik kreeg antidepressiva en die hielpen heel goed. Maar na verloop van tijd wilde ik er van af, en dat bleek heel erg moeilijk. Ik heb meerder keren geprobeerd het af te bouwen, maar steeds lukte het niet.

Toen besefte ik ineens dat ik de medicatie moest gaan vervangen met iets anders. Hardlopen zorgt dat er endorfines vrijkomen in je lijf, en daardoor kon ik het afbouwen van de medicatie wel aan. Ondanks dat ik alweer ruim een half jaar geen medicatie meer nodig heb merk ik dat ik regelmatig moet blijven lopen. Als ik een paar dagen niet kan lopen, word ik geïrriteerd en onrustig.

Door de antidepressiva was ik bovendien veel aangekomen, en dat gewicht wilde ik ook kwijt. Ik voelde me niet meer prettig in mijn lijf. Dus dat was een tweede reden om weer te beginnen.

Waar loop je het liefst: in natuur gebied of liever in de stad?

Wij wonen aan de rand van de stad, dus ik ben zo in de natuur. Ik loop graag langs de Reeuwijkse Plassen, en door de polder. Genoeg mogelijkheden hier. Maar 's avonds als het donker is loop ik in de stad. Het voordeel van lopen in de natuur is dat je geen gedoe met stoplichten, en fietsers hebt.

Hoe vaak loop je?

Nu loop ik 3 keer per week. Ik wil dat gaan uitbreiden naar 4 keer.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik heb vorige week mijn eerste halve marathon gelopen. Dat was echt enorm gaaf. Ik heb mijn volgende halve marathon al weer gepland. Ik ben nog geen snelle loper, maar ik wil me wel gaan focussen op snelheid. Ooit wil ik nog eens een hele marathon lopen, het lijkt me heerlijk om dat te bereiken.

Loop je alleen of in een groep?

Ik doe beide. Ik loop 1 keer in de week met andere moeders van school. En op zondagochtend loop ik met een vriendin. En dan dus nog een keer alleen. Ik vind samen lopen heel gezellig, maar ik merk wel dat als de niveaus teveel verschillen, je training niet zo effectief is.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

Als ik een paar dagen niet kan lopen word ik onrustig. Er zijn soms echt wel eens avonden dat ik geen zin heb, maar dan denk ik altijd dat als ik niet ga ik daar meer spijt van zal hebben, dan als ik wel ga. Want daarvan krijg ik nooit spijt.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ja en nee. Ik vind dat lichaam en geest één zijn, dus dat kan je niet los van elkaar zien. Maar ik loop ook voor een betere weerstand. Afgelopen winter is bijna iedereen om mij heen wel ziek, of verkouden geweest, maar ik heb nergens last van gehad.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Even tijd voor mijzelf. Iets doen waar ik plezier in heb en voldoening uit haal.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Ja, ik vergeleek mijn halve marathon met een bevalling. De training was de zwangerschap. Tijdens het lopen van de wedstrijd was het zwaar. Toen ik de finish gehaald had kreeg ik geen kind, maar wel een mooie medaille, en daarna was ik de "pijn" alweer snel vergeten. En maakte ik alweer plannen voor een volgende.

Ik gebruik het ook wel eens als mantra als ik het zwaar heb tijdens het lopen. Ik zeg dan: 'Kom op joh, je hebt 2 kinderen gebaard, dan kan je toch ook wel een miezerige 15 kilometer lopen!' Dat relativeert.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ik ben wel een leukere moeder als ik loop. Ik heb (iets) meer geduld.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Ze doen uit zich zelf al mee. Ik breng Nienke soms naar school in mijn hardloopkleding, en op een gegeven moment wou ze gaan rennen naar school. Nu wil Femke ook regelmatig hardlopen naar school. School is gelukkig maar een halve kilometer hier vandaan, dus ze hoeven niet ver. Volgend jaar willen ze allebei meedoen aan de Ernst en Bobbie Kinderloop tijdens de CPC. Lijkt mij erg leuk.

Raad je het je kinderen aan?

Als ze het leuk vinden, waarom niet? Maar ze mogen van mij doen wat ze zelf leuk vinden.

Loop je met 'gadgets'?

Ja met Nike+. Ideaal: ik kan muziek luisteren en horen hoe ver ik ben en hoe lang ik nog moet. Ik ben aan het sparen voor een hartslagmeter. Mijn mobieltje gaat altijd mee voor noodgevallen.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Ja, ik vind het fijn om een doel te hebben. Daardoor push ik mijzelf om steeds beter te worden.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Afsluiting van een periode van training. Het trainen, en dus mezelf verbeteren, is eigenlijk belangrijker dan de wedstrijd. Maar het lopen tijdens een wedstrijd is wel heel gezellig.

Ga je ook echt voor een prijs?

Nee, zo snel ben ik niet.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ja, als ik alleen loop wel. In een groep natuurlijk niet. Ik vind het wel lekker, maar soms kan ik echt niet meer herinneren wat ik gehoord heb omdat mijn gedachtes wel eens afdwalen.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Ja, altijd! Ik vind het zoveel beter staan dan zonder. Dus in de winter heb ik een rokje dat zit aan een lange tight. Ik heb er 1 aan een capri, en ook een kort rokje.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Niet echt, veel te duur, maar ik vind goede schoenen wel belangrijk. Ik heb wel recent een paar schoenen gewonnen, dat was wel erg leuk.

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Ze spreekt me weleens toe aan het eind van een training op mijn Nike+. Grappig, maar verder weet ik niet zoveel van haar. Ze is geen inspiratiebron of zo.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Ja, Run like a mother. Echt een geweldig boek, dat ik twee keer heb gelezen. En ik heb net een boek van Hal Higdon uit over marathon training. Ook heel goed.

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Ja, vind ik altijd wel interessant. Staan vaak leuke stukken in.

Favoriete sportschoenen?

Mizuno heb ik nu, maar ik ben niet merkvast.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Als je denkt dat je het leuk vind, moet je het zeker gaan doen. Wel beginnen met een goed beginnersschema, en zeker niet te snel het hardlopen opbouwen in het begin.

Meer lezen van Renate?

Bezoek dan haar blog Renate Rent.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.