Rekken voor het lopen? Onzin! + 4 andere mythes
Rekken voor het hardlopen? Je kunt het net zo goed laten.
Speciale hardloopschoenen kopen om blessures te voorkomen? Ook niet nodig.
En dit zijn nog maar 2 van de ideeën rondom hardlopen die niet wetenschappelijk bewezen zijn.
Mythes over hardlopen
In 2018 kwam het boek Alles wat je weten wilt over hardlopen van Mariska van Sprundel uit. Mariska is wetenschapsjournalist en hardloper. Ze vroeg zich af of de ideeën en uitspraken over hardlopen die je vaak hoort eigenlijk wel kloppen. En met 'kloppen' bedoelde ze of ze wetenschappelijk bewezen zijn. Mariska zocht dit uit, en dat resulteerde in het genoemde boek.
5 mythes over hardlopen in filmpje
Afgelopen week kwam ik dit handige filmpje tegen. Daarin zie je Mariska hardlopen terwijl ze ondertussen even 5 bekende mythes bespreekt, en onderuit haalt. Het filmpje duurt nog geen 4 minuten en is erg informatief. Bovendien is het leuk om te kijken, omdat je op de achtergrond allerlei mensen ziet hardlopen. Altijd leuk om die verschillende stijlen van lopen te zien.
Hieronder de 5 mythes over hardlopen die dus niet wetenschappelijk zijn bewezen:
- Rekken voegt weinig toe. Hier is veel onderzoek naar gedaan. De resultaten zijn dat rekken je loopprestaties niet verbetert, en dat het ook niet zorgt voor een sneller herstel. Hoogstens erváár je je lichaam soepeler.
- Het enige dat belangrijk is voor hardloopschoenen is, volgens onderzoek, dat ze lekker zitten.
- Het is niet beter om op je voorvoet te landen. Er is geen onderzoek gedaan naar de verschillen in blessures bij lopers die op hun voorvoet landen en hardlopers die op hun hak landen. Het is onduidelijk wat veiliger is. Wel duidelijk is dat, als je overschakelt van een hak- naar voorvoet landing de kans op blessures groter wordt.
- Er is geen ideale cadans die voor iedereen geldt. Het idee dat het optimaal is als je 180 stappen per minuut zet, is niet bewezen. De ideale pasfrequentie is voor iedereen weer anders.
- De ondergrond waarop je loopt maakt eigenlijk weinig uit! Op asfalt krijgen je benen amper meer 'klappen' dan als je op gras loopt. Dit komt omdat hardlopers de stijfheid van hun benen aanpassen aan de ondergrond.
Uitspraken over hardlopen die wel waar bleken te zijn gaan vooral over voeding!
Gelukkig waren er toch ook wel een aantal ideeën over hardlopen die wel waar bleken te zijn. Zo helpt bietensap inderdaad om een betere duurprestatie neer te zetten. Koolhydraten stapelen voor een marathon is ook wel degelijk goed.
Mariska van Sprundel zegt in het filmpje dat vooral de ideeën over voeding voor hardlopers vaak toch wel blijken te kloppen!
Samenvattend
In dit filmpje las je over 5 bekende aannames rondom hardlopen, die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Maar nummer 2 klopt voor mijn gevoel niet. Dat is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring: ik heb het idee dat ik wel degelijke speciale hardloopschoenen moet dragen, omdat ik anders klachten krijg. Sterker nog, ik draag die speciale loopschoenen omdat ik klachten kreeg. Sinds ik antipronatie schoenen draag heb ik die klachten niet meer.
Het is dan wel geen wetenschappelijk bewijs, maar wel een persoonlijk bewijs : )
Comments
Rekken voor het lopen? Onzin! + 4 andere mythes — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>