Radar over hardloopschoenen

hardloopschoenenHet blijft een belangrijke vraag: is het nodig om speciale hardloopschoenen te kopen? Moet je gemiddeld zo'n 130 euro uitgeven aan hardloopschoenen, of kun je het ook best af met een paar schoenen van de Bristol?

Radar maakte een reportage over dit onderwerp. Ze tonen zich behoorlijk kritisch, en hun conclusie is dat speciale hardloopschoenen eigenlijk een beetje onzin zijn. Het is in ieder geval niet zo dat dure schoenen automatisch ook beter zijn. De belangrijkste les is eigenlijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Als hardloopschoenen goed lopen, dan is het prima.

Enkele interessante resultaten van Radar:

  • 87% van de hardlopers draag speciale hardloopschoenen.
  • 86% heeft zich laten voorlichten over schoenen in de winkel.
  • 33% van de geblesseerde hardlopers denkt dat dit door de schoenen komt.
  • 77% van de hardlopers gelooft dat schoenen een blessure kunnen verhelpen of voorkomen.

De uitzending bekijken

Via onderstaande link kun je het filmpje bekijken.

http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/02-11-2015/hardloopschoenen/itemized/1/?extra-item=1

Conclusie van Radar

Wees voorzichtig met de adviezen van de winkel. Schoenen zijn vooral om je voeten te beschermen tegen dingen die op straat liggen. Maar als het gaat om blessures is hun effectiviteit niet bewezen.

Mijn conclusie

Ik zou het geweldig vinden als goedkope schoenen voor het hardlopen net zo goed waren als die hele dure. Want ik zie vaak hele leuke bij de Lidl en de Bristol. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat ik wel corrigerende hardloopschoenen nodig heb. Toen ik een paar goedkope hardloopschoenen van de Schoenenreus droeg, kreeg ik onder andere knieklachten. Sinds ik speciale hardloopschoenen dragen, loop ik eigenlijk al 14 jaar blessurevrij.

Maar als je een zogenoemde 'neutrale' landing maakt met je voet dan kan ik me zeker voorstellen dat goedkopere hardloopschoenen ook kunnen.

N.B. In 2007 concludeerde Radar juist dat je je goed moest laten voorlichten in speciale hardloopwinkels...

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Similar Posts

5 Comments

  1. Ik heb meerdere keren schoenen geprobeerd die niet van een hardloopwinkel komen, maar keer op keer kreeg na 1 keer lopen pijntjes die ik voorheen niet had. De keer erop ging ik met hardloopschoenen met demping lopen en Niets aan de hand. Ik weet niet of ze bij radar uitgingen van de gemiddeld hardloper die dit niet nodig heeft en ik zal het filmpje nog een kijken, maar heb het idee dat er dan niet naar alles gekeken is. Wat betreft de goedkope gewone schoen: bij mij gaat die vlieger in ieder geval niet op.

  2. Een aantal jaar geleden had ik veelvuldig last van een zweepslag. Ik liep toen op oude hardloop schoenen. Ik heb toen advies gevraagd bij een sportwinkel en goed geholpen. Goede passende schoenen gevonden waar ik nu prima op loop.

    1. Fijn dat een paar goede nieuwe hardloopschoenen je hielpen zeg! Ik heb toch ook wel het idee dat de juiste hardloopschoenen een wereld van verschil kunnen maken.

  3. Ik heb ooit een paar Souconys gekocht op advies van de hardloopwinkel en sindsdien koop ik om de twee jaar van hetzelfde merk en type een paar nieuwe schoenen die altijd weer goed zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.