Populariteit hardlopen symptoom van bindingsangst?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau rapporteert in de Rapportage Sport 2010 dat hardlopen de snelst groeiende sport is! Zestien procent van de 35- tot en met 44-jarigen loopt hard, en in de leeftijdscategorie 25 tot met 34 jaar is dat elf procent.

Verklaring populariteit hardlopen: het past in tijdsgeest

Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Greg Richards van Universiteit van Tilburg heeft hier wel een verklaring voor: 'Mensen willen niet meer vastzitten aan een teamsport met zijn vaste tijden en het verplichte aanwezig zijn. Informele aangelegenheden, zoals een hardloopgroepje waarmee ze kunnen lopen wanneer het uitkomt, willen ze wel.'

In het eerste deel van zijn verklaring herken ik mezelf helemaal: ook ik wil niet gebonden zijn aan een vaste tijd, of 'ergens naar toe moeten'. Niets is zo laagdrempelig als hardlopen: je hoeft alleen maar je loopschoenen aan te trekken, en de deur uit te rennen.

In het tweede deel van zijn verklaring kan ik me minder vinden: een hardloopgroepje vraagt opnieuw om een afspraak, en op een afgesproken tijd ergens zijn. Bovendien vind ik het juist zo fijn om even alleen te zijn.

Paradox

Dat gezegd hebbende, 'moet' ik van mezelf elke dinsdag, donderdag, vrijdag en zondagochtend hardlopen. Bij elke dag hoort een vast rondje, en een vaste tijd. Het verbaast me soms dat, terwijl ik een aversie heb tegen vaste afspraken, ik mijn eigen hardlooproutine niet zo ervaar!

Dus, terwijl ik de flexibiliteit van hardlopen roem, loop ik volgens een strak stramien.

Filmpje met hardlopers

Naar aanleiding van de Rapportage Sport 2010 werd dit filmpje getoond, waarin hardlopers vertellen waarom ze lopen.

Altijd leuk om te horen, en te zien!

Is de groeiende populariteit van hardlopen een teken van groeiende bindingsangst?
Loop jij op vaste dagen of tijden?

Similar Posts

3 Comments

 1. Oei, dan heb ik ook ernstig last van bindingsangst. Ik wil ab-so-luut geen loopmaatje!

  Ik 'moet' van mezelf vrijdag-, zondag- en woensdagochtend gaan lopen.

 2. Ik denk net als jij: heerlijk om alleen te kunnen sporten, wanneer het mij uitkomt en wanneer niet. Maar in de praktijk "moest" ik wel van mezelf om de andere dag, hooguit twee dagen. En dan meestal zelfde tijd.

 3. Ik herken me er in net als jij. Mijn grootste reden voor hardlopen is omdat ik het kan doen wanneer ik het wil.
  En dat je je vaste rondjes loopt, vind ik toch iets anders want het is jouw keuze en niet van iemand anders. Ook de tijden worden door jou bepaald en ook de afstanden. Maar verder denk ik dat het heel goed kan kloppen dat hardlopen (en thuis sporten) zo populair is omdat het flexibel is.

  Groetjes,
  NZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.