Nike komt met plus-size paspop: waarom de ophef?

Bron: Nike

Nike introduceerde in de zogenoemde 'flagship store' in Londen, een paspop met plus-size model. Het zorgde voor veel commotie! Wat is er nou precies aan de hand? Nike kwam immers twee jaar geleden al met plus-size sportkleding. Dus waarom vliegt iedereen in de gordijnen over een paspop?

Nike plus-size paspop: wat is de kritiek?

De kritiek op de Nike plus-size paspop is dat de pop niet simpelweg een 'maatje meer' is. Volgens schrijver Tanya Gold, die een vlammend betoog schreef over de plus-size paspop, heeft de pop mínstens een maat 18 of meer. En dát is volgens haar niet gezond. Tanya Gold:

'She heaves with fat. She is, in every measure, obese, and she is not readying herself for a run in her shiny Nike gear. She cannot run. She is, more likely, pre-diabetic and on her way to a hip replacement.'

Tanya Gold mist een 'tussenmaat'. Ze maakt zich zorgen over het goedpraten van overgewicht dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Ze benadrukt dat de zogenoemde 'fat acceptance movement' vrouwen feitelijk geen dienst bewijst. Teveel vet en overgewicht is gevaarlijk voor de gezondheid, dus dat moet je niet accepteren. Daar moet je wat aan doen, aldus Tanya Gold.

Olcay Gulsen in RTL Boulevard onder vuur over uitspraken over plus-size paspop

In RTL Boulevard zei Olcay Gulsen ongeveer hetzelfde als Tanya Gold, en dat kwam haar op woedende reacties te staan. Maar wie goed luistert, hoort dat Olcay simpelweg zegt dat ze het verschil  tussen de slanke paspop en de plus-size paspop nogal groot vindt. Net als Tanya Gold mist ze een tussenvorm.

Ondertussen zullen ze bij Nike vast tevreden in hun handen wrijven, want dit soort gratis publiciteit is natuurlijk heerlijk. Het publiek doet de promotie van Nike voor hén : )

Do Plus-Size Mannequins Promote Obesity?

In Good Morning Britain hadden ze het er ook over.

Nike plus-size paspop: tsja

In eerste instantie viel de plus-size paspop mij niet eens op, en vroeg ik me af waar alle commotie toch over ging. Het argument dat téveel overgewicht gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid vind ik wel valide. Niet voor niets wordt mensen met veel overgewicht vaak geadviseerd om eerst te gaan wandelen, en pas later te beginnen met hardlopen omdat het anders te belastend is voor hun gewrichten.

Maar ook van wandelen krijg je het warm en ga je zweten, en dan is het natuurlijk wel fijn als je leuke sportkleding kunt kopen in een plus-size. Ik kan me bovendien voorstellen dat mensen met een maatje meer zich meer welkom voelen in een sportzaak als daar niet alleen superdunne paspoppen staan.

Hieronder een voorbeeld van de Nike plus-size collectie:

nike plus size sportkleding

Samenvattend

De reden dat de plus-size paspop van Nike zorgt voor commotie, is dat er een groep mensen is die de pop zien als het accepteren van ongezond overgewicht.

De simpelste oplossing is wellicht gewoon een derde paspop! Eentje in maat 14 of 16 of zo.

Wat vind jij van de plus-size paspop?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.