Pijn in de zij bij hardlopen

pijn in de zijAls hardloper ben je niet voor een kleintje vervaart! Zon, regen, hagel, sneeuw, gladheid? Je lacht er om. Jíj loopt gewoon door.

Maar dan krijg je ineens pijn in de zij bij het hardlopen. En dát doet je wel de das om.

Pijn in de zij bij hardlopen is een bekend probleem.

Pij in de zij bij hardlopen: wat is het precies?

Pijn in de zij bij hardlopen kun je zowel aan de rechter- als aan de linkerkant van je lichaam voelen. Je voelt venijnige steken aan de zijkant van je ribben. In het Engels hebben ze er speciale naam voor. Exercise-related transient abdominal pain. Oftewel buikpijn die voorbij gaat, en samenhangt met sport.

Wat veroorzaakt pijn in de zij bij hardlopen?

Ah, de zogenaamde million dollar question! Helaas is er niemand die het antwoord precies weet. Wel doen er allerlei theorieën de ronde!

 1. De theorie van de milt. Volgens deze theorie trekt je milt samen om je lichaam van zuurstof te voorzien. Dit veroorzaakt pijn in je zij bij hardlopen. Maar deze theorie schijnt officieel niet te kloppen.
 2. De theorie van het middenrif. Als je in ademt gaat je middenrif omlaag. Als je uitademt gaat het omhoog. Tijdens het hardlopen gaan je organen omlaag, terwijl je middenrif omhoog gaat. Je kunt je voorstellen dat daardoor wordt getrokken aan de banden die aan het middenrif vastzitten. Pijn in de zij bij hardlopen komt dus door het geduw en getrek daar binnen.
 3. Het dunne vlies dat je buikwand en buikorganen bedekt wordt geprikkeld.
 4. Drankjes met veel suiker er in zouden pijn in de zij veroorzaken.

Persoonlijk spreekt de tweede theorie over pijn in de zij mij het meest aan.

Eerste hulp bij pijn in de zij bij hardlopen

Hoewel het natuurlijk leuk is om te weten wat de oorzaak is, is het nog interessanter om te weten hoe je het voorkomt!

 • Ga niet uitgebreid tafelen voor je gaat hardlopen. Een niet al te volle maag is lichter. Hoe minder er in je lichaam zit, hoe minder er intern aan je organen wordt getrokken.
 • Loop netjes recht op, zodat je buik ruimte heeft. Dit maakt het ook makkelijker om diep onder in je buik te ademen.
 • Adem diep onder in je buik.
 • Doe buikspieroefeningen. Sterke buikspieren houden de boel in je buik beter op de plek! Je organen zullen minder rond hotsen en botsen. Daardoor wordt er minder aan de banden waaraan ze vast zitten getrokken.
 • Bouw het rustig op. Warm je spieren rustig op.
 • De 'Reach for the sky methode': heb je pijn in je zij? Richt dan je handen ten hemel, en roep: 'Waarom ik?!' Dat laatste mag je ook weglaten ; ) Maar steek wel je handen hoog in de lucht, en doe alsof je de wolken wilt pakken.
 • Deze methode gebruik je vaak instinctief: zet je hand in de pijnlijke zij, en duw. Ik vind dit altijd erg goed helpen.

Mijn favoriete methodes zijn: laag in mijn onderbuik ademen, en mijn hand in mijn zij zetten.

Heb jij vaak last van pijn in de zij? En wat doe je dan?

Similar Posts

2 Comments

 1. herkenbaar! En heb er dikwijls ook last van.
  De armen in de lucht houden helpt het beste voor mij. Ik zet mijn borstkas zoveel mogelijk open, adem diep in draai met mijn armen naar achter. Dat helpt meestal 🙂

 2. Ik heb het heel weinig, maar wat altijd helpt bij mij is uitademen als ik op het been neerkom aan de kant waar het zeer doet. Alsof ik een soort ballon in mezelf maak.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.