Wie draagt er nog Nike hardloopschoenen?
Wie draagt er nog Nike hardloopschoenen? In de krant las ik een artikel dat het niet goed gaat met Nike. Sinds december verloor het bedrijf maar liefst 40% van hun beurswaarde. En dichter bij huis vroegen ze in twee Nederlandse hardloopgroepen met in totaal 61 deelnemers wie er Nike hardloopschoenen droeg. Het antwoord was: niemand!
Wat is er misgegaan bij Nike?
De grote vraag in het artikel is:
'Hoe heeft het bedrijf in vredesnaam de hardlooptrend die in coronatijd ontstond kunnen missen?'
Hardlopen is hartstikke populair. Maar als die mensen kopen dus blijkbaar geen Nike schoenen om op te lopen. Welke merken dragen Nederlandse hardlopers dan wel? Nou, dat zijn bijvoorbeeld:
- Asics
- Saucony
- Hoka
- On Running
Van dit rijtje hardloopschoenen heb ik in de 23 jaar dat ik inmiddels hardloop, inderdaad de merken Asics en Saucony gekocht.
Waarom Nike hardloopschoenen amper meer worden gekocht.
- Nike zette teveel in op online verkoop en werd daardoor minder beschikbaar in fysieke winkels. Dat is inderdaad niet zo slim, aangezien zeker hardloopschoenen juist vaak in fysieke winkels worden gekocht en niet online.
- Ze komen niet meer met creatieve nieuwe vondsten zoals ooit met de Nike Air-technologie.
- In hun campagnes gebruiken ze teksten die draaien om presteren en winnen. Dat past minder goed bij de huidige tijd. Mij spreekt dit in ieder geval inderdaad niet aan, aangezien ik totaal geen ambitie heb als hardloper. Ik loop simpelweg omdat het goed voor me is.
Nike en ik
Zelf heb ik niks tegen Nike, en mijn keuze voor Asics en Saucony hardloopschoenen is niet een heel bewuste keuze. Het zijn simpelweg de hardloopschoenen die ze mij in de hardloopwinkel hebben aangeraden. Ik zou deze Nike hardloopschoenen bijvoorbeeld best willen proberen:
Nike sensor
Ooit had ik zelfs zo'n Nike sensor op mijn hardloopschoenen. Dat was voordat smartphones en smartwatches konden bijhouden waar en hoever je liep. Met die Nike sensor kon je meten hoeveel kilometer je liep op basis van de lengte van je stappen. Destijds vond ik dat een prachtige manier om te weten hoeveel en hoever ik had gelopen. Maar de Nike sensor is nu natuurlijk compleet overbodig.
Wat zijn goede hardloopschoenen?
Als het gaat om goede hardloopschoenen heb ik eigenlijk maar één criterium:
Ik kan er goed op lopen en krijg dus geen hardloopblessures.
Wat het merk is, kan me totaal niet schelen. Dus als Nike hardloopschoenen aanbiedt waarmee ik elke dag kan hardlopen zonder dat ik blessures krijg, dan zou ik ze zo kopen. Dat heeft voor mij niets met hun marketing te maken, en alles met hun aanwezigheid in de winkel! Want hoe kan ik Nike schoenen kopen en uitproberen als ze niet in de winkel liggen?!
Goede hardloopschoenen verschillen per persoon
Daarnaast is het ook nog eens zo dat goede hardloopschoenen voor iedereen anders kunnen zijn. Dat heeft alles te maken met je loopstijl. Voor mijn buurvrouw kunnen de Kalenji hardloopschoenen van Decathlon prima zijn, maar ik kreeg er pijnklachten van. Toch zijn er wel een aantal algemene criteria waarop je kunt letten voor goede hardloopschoenen.
Goede hardloop schoenen criteria
1. Pasvorm
- Zorg ervoor dat de schoen goed aansluit, maar niet te strak zit. Er moet ongeveer een duimbreedte ruimte zijn bij de tenen om te voorkomen dat je voeten bij het lopen tegen de voorkant van de schoen stoten.
- De hiel van de schoen moet goed aansluiten, zonder dat je voet omhoog schuift bij het lopen.
2. Demping
- Hardloopschoenen moeten voldoende demping bieden om schokken op te vangen, vooral als je op harde oppervlakken loopt. De hoeveelheid demping kan variëren afhankelijk van je voorkeur en het type ondergrond waarop je loopt.
- Kies voor een schoen met demping die past bij je loopstijl. Voor middenvoet- of voorvoetlopers kan een schoen met minder hielkussen geschikt zijn, terwijl haklopers vaak baat hebben bij meer demping in de hiel.
3. Ondersteuning
- Mensen met overpronatie (waarbij de voet naar binnen rolt) hebben mogelijk schoenen nodig met extra ondersteuning, zoals stabiliteits- of motion control-schoenen. Mensen met neutrale pronatie of onderpronatie (supinatie) kunnen vaak wegkomen met neutrale schoenen.
- De schoen moet voldoende ondersteuning bieden aan je voetboog en middenvoet, vooral als je langere afstanden loopt.
4. Gewicht van de Schoen
- Lichtere schoenen kunnen helpen bij snelheidstrainingen en wedstrijden, terwijl zwaardere schoenen vaak meer demping en ondersteuning bieden, wat gunstig kan zijn voor lange afstanden of herstelruns.
5. Buitenzool
- De zool moet voldoende grip bieden op het type ondergrond waarop je het meest loopt (bijvoorbeeld asfalt, trails, etc.). Ook moet de zool duurzaam zijn om slijtage te weerstaan.
6. Ventilatie
- Hardloopschoenen moeten gemaakt zijn van ademend materiaal om je voeten koel en droog te houden tijdens het lopen.
7. Flexibiliteit
- De schoen moet flexibel genoeg zijn om de natuurlijke beweging van je voet te volgen. Te stijve schoenen kunnen je loopstijl beïnvloeden en blessures veroorzaken.
8. Prijs
- Dure schoenen zijn niet altijd beter, maar investeren in een kwalitatief paar kan blessures helpen voorkomen en het loopcomfort verbeteren.
Hoewel deze criteria nuttig zijn voor het kiezen van een algemene hardloopschoen, is het belangrijk om ze aan te passen aan je specifieke behoeften! Denk aan je loopstijl, voetvorm en trainingsdoelen.
Tot slot
Nike heeft beloofd dat ze hun leven gaan beteren. Ik zou het best leuk vinden om eens Nike hardloopschoenen te proberen.
Leestip
Wat is jouw favoriete merk hardloopschoenen? En wat vind je van Nike hardloopschoenen?
Reacties
Wie draagt er nog Nike hardloopschoenen? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>