Het is de cirkel van de hardloopschoenen

Terwijl ik treurig de tekenen van slijtage en verval op de zolen van mijn hardloopschoenen constateerde, bedacht ik dat er parallellen zijn tussen hardloopschoenen kopen en verhuizen.

In januari hebben wij onze twee-onder-een-kap woning aan de rand van de stad verwisseld met een twee-onder-een-kap woning op het platteland. Van een moderne zeventiger jaren woning, wonen we nu in een aanzienlijk sfeervoller helft van een boerderij. De verhuizing was een goede beslissing en we hebben ons duidelijk verbeterd. Maar toch heb ik erg moeten wennen, en kan bij tijd en wijle nog bevangen worden door verwondering en de gedachte: 'Woon ik echt hier?! Wanneer is dat gebeurd en waarom heb ik het memo niet gehad?!'

Hetzelfde geldt wat mij betreft voor de aanschaf van nieuwe loopschoenen: je weet dat nieuwe schoenen een verbetering zijn, maar toch neem ik node afscheid van mijn oude loopschoenen. Ze hebben me immers vele kilometers gesteund en gedragen, en ze zijn als goede, comfortabele vrienden geworden. Nieuwe loopschoenen zien er weliswaar blinkend fris uit, maar ik mis het vertrouwde van de schoenen.

Maar dan besef ik dat mijn oude, vertrouwde schoenen nog niet eens zo heel lang geleden die nieuwe schoenen waren. Het is een kwestie van tijd, dan zullen ook die nieuwe schoenen mijn vrienden worden.

Het is de cirkel van de hardloopschoenen!

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Ben jij sentimeel over je (oude) hardloopschoenen?

Similar Posts

7 Comments

 1. Ik heb gene idee, de mijne zijn nog maar een half jaar oud (nieuw). Hoe lang kun je eigenlijk op die schoenen lopen, hoeveel kilometers heb jij er op gemaakt?

  1. Ik heb deze schoenen sinds afgelopen november, dus ik ben een beetje onthutst over de hoeveelheid slijtage. Binnenkort een post over de vraag wanneer je je schoenen moet wisselen!

 2. Ja, leuk. Ik ben ook benieuwd of het alleen een buitenkantschoenkwestie is, of ook binnenkant. Buitenkant is bij mij nog niks aan te zien, binnenkant (hiel) is de stof kapot.
  Jouw schoenen zijn idd snel versleten zeg!
  Wat had je voor merk en koop je nu een ander merk?

  Ik heb mijn asics destijds laten aanmeten door een professionele hardloopwinkel, na meting, foto's en loophouding. Ben er heel blij mee.

  Oh ja, nog één ding. Op de halve marathon waar ik afgelopen zondag aan meedeed, was ook een barefootrunner. Hij liep al drie jaar op blote voeten en zijn voeten zagen er heel goed en volmaakt uit. Bijzonder hè?

 3. ja, ik heb ook altijd moeite met afscheid nemen van mijn oude loopschoenen, maar als je dan weer op de nieuwe loopt dan voel je het verschil wel en daar doe je het toch voor. groet Dirkje

 4. Hoi Allemaal,

  Een tijdje geleden maakte ik een blogje over schoenen waar ook informatieve links in staan over levensduur en zo. zie http://djaktief.wordpress.com/2011/10/05/schoenen-en-zo/

  Ik heb al mijn loopschoenen nog, erg he? Het zijn een soort verlengstukjes van mij. Ze hebben bij mij een nummer en ik hou bij hoeveel kilometers ik erop maak. Ze zijn bij mij na ca. 750 km versleten omdat ik ca. 75 kg weeg en altijd op asfalt loop. Als je lichter bent, schoenen afwisselt, veel zand loopt slijten ze minder.

  groetjes,

  Dorothé

 5. Hoi,

  Ik herken t helemaal! Ik loop 1 x per week in t bos en 2 x op de weg. Nieuwe schoenen draag ik op de weg, de oude schoenen gaan dan naar de bostraining, zo kan ik afscheid nemen in fases....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.