Nicky rent

hardlopen moederNicky (27) groeide op in een dorpje met weinig voorzieningen. Dus fietste ze dagelijks 10 kilometer naar school. En weer terug.

Daar kwam verandering toen ze naar het HBO ging. Gym was niet langer verplicht en fietsen was niet meer nodig. En dat zag Nicky terug in haar gewicht. Op haar achttiende begon ze daarom met hardlopen.

Inmiddels is Nicky moeder van een dochter (2,5) en een zoon (8 maanden) en werkt ze in de zorg voor mensen met een beperking. Maar ze loopt nog steeds!

Dit is Nicky's verhaal.

Nicky's loop voorkeuren

Ik loop het liefst in een natuurgebied. Maar wel een natuurgebied waar het stil is. Dus niet al te veel mensen om me heen. Helaas is dat niet altijd praktisch, omdat ik dan eerst met de auto ergens naartoe moet. Met twee kleine kinderen en onregelmatige diensten is dat lastig. Dus loop ik lekker in, en rond het dorp. De polder hier is ook lekker hoor! Over dijken, door de weilanden, daar is het ook vaak lekker rustig. In donker en slechter weer, blijf ik op de geijkte routes rond het dorp. Wel zo veilig!

Ik probeer twee keer per week te lopen. Maar lopen is voor mij maar een onderdeel van de sport. Ik doe namelijk aan triathlon. Ik houd me dus ook bezig met fietsen en zwemmen. Ik richt me nu voornamelijk op de vijf kilometer.

Ik loop het liefst alleen

Ik loop meestal alleen, omdat ik het heerlijk vind om in mijn drukke dagen momenten te hebben die echt alleen van mij zijn. Even een moment dat ik kan doen wat ik wil: rondkijken, op mijn techniek letten, of juist keihard kilometers asfalt wegtrekken.

Het nadeel van alleen lopen is wel dat er niet iemand is die je uitdaagt. Je moet het echt zelf doen. Gelukkig kan ik aansluiten bij de looptrainingen van mijn triathlonvereniging als ik dat wil!

Loopmotivatie

Hardlopen is voor mij tijd voor mezelf, zonder man, zonder kinderen en andere ‘vragenden’. Een kans om me te ontspannen. De wetenschap dat ik daarna altijd opgewekt terugkom, motiveert enorm! Van hardlopen word ik bovendien fitter en energieker. Maar de mentale redenen om te lopen staan voor mij voorop!

Lopen en moederschap

Leading by example

Doordat míjn moeder al jaren liep was de stap voor mij als achttienjarige om te gaan hardlopen klein. Ik wist niet beter dan dat hardlopen iets heel natuurlijks was om te doen. En nu wil mijn tweeëneenhalf jarige dochtertje graag met mij mee! Ze heeft haar gympjes benoemd tot 'hardrenschoeners'. Als ik terug kom van mijn rondje, doen we soms samen nog een rondje. Dat het rondje niet verder is dan de hoek van de straat, mag de pret niet drukken! Zolang ze het vraagt, mag ze van mij altijd mee.

Hardlopen maakt me een betere moeder

Doordat hardlopen mij ontspant, maakt het me een betere moeder. Door ervaring wijs geworden, weet ik dat het heel belangrijk is om ontspannen in het moederschap te staan. Kinderen nemen je gevoel over. Als ik opgewekt, vrolijk en ontspannen ben, zijn de kinderen dat ook. Ben ik dat niet, dan is de kans groot dat de kinderen dat ook niet zijn. Dan moet je oppassen dat je niet in een negatieve spiraal komt.

Wedstrijden en loopevenementen

Ik doe graag mee aan wedstrijden en loopevenementen. Het is een leuke manier om te kijken waar ik 'sta'. Daarnaast vind ik het gezellig. En je komt op plekken waar je anders niet komt. Een wedstrijd is voor mij een heerlijk dagje uit. Dat ik daarbij aangemoedigd wordt door de leukste mensen van de wereld, man en kinderen, is natuurlijk het allermooiste! Mijn prijs zijn de kusjes van de kinderen, en een partner die zegt dat ik het goed gedaan heb. Dat is voor mij het belangrijkste!

In 2015 hoop ik mee te doen aan de halve marathon van Egmond.

Gadgets, hardloop apps en muziek

Ik heb een hartslagmeter, inclusief de meetresultaten van een medische keuring. Maar ik gebruik dat niet altijd. Want dan is er wéér iets waarop ik moet letten. En ik loop juist voor de ontspanning! Even nergens aan denken, dus ook niet aan piepjes, hartslagen en zones. Ik weet wel dat het goed is, omdat je met de hartslagmeter gericht kunt trainen, maar ik vind lekker ontspannen belangrijker dan mijn tijd verbeteren.

Daarnaast leer ik zonder hartslagmeter beter naar mijn lijf te luisteren, en niet af te gaan op getallen. Soms werkt mijn lichaam niet zoals de getallen zeggen dat het zou moeten werken. Zeker met twee kleine kinderen, met gebroken nachten enzo!

De ene keer loop ik op muziek, de andere keer niet. Als mijn hoofd overstroomt van alles wat er op een dag gebeurd is, laat ik de muziek thuis. Dan kan ik mijn hoofd echt helemaal leeg maken. Aan de andere kant kan de beat van muziek er ook voor zorgen dat ik in een bepaalde flow kom, en alles even kan ordenen.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik vind looprokjes heel gaaf, maar draag ze niet. Omdat ik lid ben van een vereniging, heb ik daar voor ledentarief echt goede kleding aangeschaft. Ik ben ook nog niet op mijn streefgewicht. Ik heb mezelf een flitsende en kleurrijke outfit beloofd als ik dat bereik.

Loopschoenen kopen doe ik graag. Momenteel loop ik op Mizuno’s!

Hardloop lectuur en literatuur

Favoriete boeken over hardlopen heb ik niet. Wel lees ik af en toe Runner's World. Ik heb een tijd lang een abonnement gehad, maar ik vond dat ze zich vaak herhaalden. Dus na twee jaar heb ik dat opgezegd. Nu koop ik nog wel eens een los exemplaar. Voor in het weekend of op vakantie, of gewoon omdat ik er zin in heb!

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Maak tijd! Het is soms heel lastig. Volle dagen, en na de avond-koffie blij zijn dat je eindelijk op de bank zit, even rust hebt. Maar dagen zijn lang.

De wekker van mijn vriend gaat om 05.30u. Als hij gaat douchen en aankleden, ga ik soms al hardlopen. Lekker stil op straat, en zo ontzettend fijn dat je dan met trots kunt zeggen: 'Ik heb al gerend!'

Om 8.30 heb ik dan al heel wat in het huis gedaan, waardoor ik de rest van de dag lekker met de kinderen kan spelen, zonder me schuldig te voelen. Maak die tijd voor jezelf, en bedenk goed of je tijds- of afstanddoelen wil stellen, of dat je doel gewoon ‘tijd voor jezelf’ is. Ik vind dat namelijk net zo belangrijk!

Similar Posts

One Comment

  1. Inspirerend verhaal Nicky. Ik ben bijna 2x zo oud en pas veel later gaan hardlopen. Het zou me heel veel geholpen hebben als ik het veel eerder had ontdekt. Wel knap dat je zo vroeg al kunt lopen, dan zit ik altijd met eten of niet eten. Hoe doe jij dat?

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.