Hardloopkleding met zilverdraad en nano zilver

nano zilver

Hardloopkleding met zilverdraad, oftewel nano zilver is één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van high tech hardloopkleding. Want zilver zorgt ervoor dat je hardloopkleding niet gaat stinken!

Volgens een analyse van onderzoeksinstituut RIKILT (Wageningen UR) in 2012 zitten er in 6 van de 8 veelgebruikte sportkledingstukken deeltjes nano zilver.

Hardloopkleding met zilverdraad: hoe zit dat?

Zilverdraad voorkomt dat je hardloopkleding gaat stinken omdat nano zilver zich verbindt met de negatieve ionen die de bacteriën op je huid produceren. Daardoor kunnen die bacterieën zich niet vermeerderen.

Met andere woorden: zilver snijdt de bacteriën op je huid de pas af, waardoor ze niet kunnen gaan stinken.

Voorbeelden hardloopkleding met nano zilver

Hier onder een tank top met zilver er in verwerkt:

hardloopkleding met zilver
Je ziet er niets van dat er nano zilver in zit!

Kritiek op het gebruik van nano zilver in hardloopkleding

Critici zeggen dat het zilver bij elke was meer uit je hardloopkleding verdwijnt. Met andere woorden: het effect van nano zilver is maar tijdelijk, en je kunt dus beter je geld in de zak houden. En dat is nog niet alles: doordat nano zilver uit je kleding wordt gewassen komt het in het milieu terecht met alle gevolgen van dien. Bovendien, zeggen critici, komen de nanodeeltjes ook op je huid terecht, en worden vervolgens opgenomen in je lichaam. En niemand weet wat hiervan de lange termijn gevolgen zijn. Lekker dan!

Onderzoek naar hardloopkleding met zilverdraad

Wetenschappers simuleerden een situatie waarin hardloopkleding werd blootgesteld aan het menselijk zweet dat vrij komt als je actief bent. Daarna wasten ze de kleding op 30 graden. Vervolgens maakten ze een inschatting hoeveel nano zilver er in je lichaam terecht komt. Hun conclusie:

'Exposure to silver would be "significant" for anyone wearing these clothes, in an amount that's three times higher than the amount you'd get if you take a dietary supplement that contains silver.'

Filmpje over nano zilver in sportkleding

Conclusie over nano zilver

Nano zilver wordt verwerkt in sportkleding met de bedoeling om vieze geurtjes te voorkomen. Zilver staat al eeuwen bekend om haar antibacteriële werking; het idee is dus niet nieuw.

Wie het idee van nano zilver eng vind, kan het beste hardloopkleding met nano zilver vermijden en gewoon zijn of haar sportkleding wat vaker wassen om van vieze geurtjes af te komen. Gooi er een kopje witte azijn bij in, en stank verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Meer weten over nano zilver?

Lees dan het advies van RIVM over nanodeeltjes.

Het lijkt mij een goed idee dat het voortaan op kleding vermeld wordt als er nanozilver in zit. Dan kun je kiezen of je dat wilt kopen. Wat vind jij?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.