Motivatielek? Checklist!

motivatie hardlopenIedere hardloper heeft er wel eens last van: gebrek aan motivatie.

Meestal is het gewoon een gevalletje van net doen alsof je gek bent. Trek gewoon snel je hardloopkleding aan en ga lopen. En na een paar minuten wordt het meestal wel beter. Mijn ultieme truc is zorgen dat ik minstens 15 minuten van huis loop. Dan mag ik daarna terug van mezelf. En zo kom ik vanzelf op 30 minuten hardlopen ; )

Maar soms, wordt het niet beter. Terwijl je loopt blijf je denken: ‘ Zal ik terug gaan? Dit wordt echt niks vandaag.’

Het is als hardloper altijd lastig om dan de balans te vinden tussen niet zeuren en gewoon doorgaan of besluiten dat het inderdaad beter is om een keer over te slaan. Hieronder vind je een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen wat je moet doen.

Motivatielek checklist: wat is er aan de hand?

  1. Hoe vaak en hoeveel heb ik de afgelopen week gelopen? Als je die week al elke dag gelopen hebt, of een dag eerder een lange duurloop hebt gedaan, gun je lichaam dan een dagje rust.
  2. Heb ik genoeg slaap gehad? Van slaapgebrek wordt niemand blij! Maar ik vind het persoonlijk geen reden om niet te gaan hardlopen. Sterker nog, je kunt er van opknappen. En zorg er daarna voor dat je op tijd naar bed gaat, zodat je wel voldoende nachtrust krijgt.
  3. Heb ik veel stress gehad? Van stress word je moe, en dat kan er voor zorgen dat je geen puf meer hebt om te gaan hardlopen. Maar juist bij veel stress is hardlopen heel gezond. Het is namelijk de natuurlijke reactie van je lichaam om in actie te komen bij stress. Dus zet gewoon door, en zorg vervolgens voor voldoende rust voor jezelf.
  4. Waar zit ik in mijn menstruatiecyclus? (Dit kan namelijk het hardlopen beïnvloeden)
  5. Is het mijn lichaam dat niet wil, of is het mijn geest? Als het je geest is: gewoon gaan hardlopen! Help je geest en jezelf door af te spreken met een loopmaatje, koop leuke nieuwe hardloopkleding of maak een nieuwe playlist om naar te luisteren. Als het je licháám is dat niet wil, is het belangrijk om te bepalen of je misschien iets onder de leden hebt. Zie het volgende punt:
  6. Heb ik misschien iets onder de leden? Sommige hardlopers kennen hun hartslag zo goed dat ze aan een verhoogde hartslag in de ochtend kunnen zien dat ze iets onder de leden hebben. Soms kan het helpen om juist te gaan hardlopen. Maar als je echt heel lamlendig ben, sla dan gerust een keer over.
  7. Heb ik dit gebrek aan motivatie de afgelopen zeven dagen vaker gehad?

Hoe hanteer jij gebrek aan motivatie?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.