Motivatie en geen zin in hardlopen: hardloper ken u zelve!

Geen zin in hardlopenGeen zin in hardlopen?

Problemen met je motivatie voor hardlopen?

Dat is heel normaal.

Niet voor niets was één van mijn trucjes om mezelf de deur uit te krijgen om te gaan hardlopen, snel gaan en vooral Niet Denken! Want als ik ging denken, dan wilde ik niet meer. Mijn gedachten waren namelijk van het genre:

'Vandaag wil ik echt niet, moet je zien wat een slecht weer het is, één keer overslaan kan heus geen kwaad, het is te koud, het is te warm etc.'

Als mijn gedachten dan even niet keken, glipte ik snel de deur uit en negeerde ze 15 minuten. Na dat kwartier gaf ik ze mijn aandacht, want dan kon het geen kwaad meer. Want dan wilden zowel mijn gedachten als ik immers naar huis. En zo liepen we uiteindelijk mooi een half uur.

Dertien jaar geleden schreef ik onderstaande post over hardlopen en motivatie. Het is een mooi voorbeeld van hoe je motivatie op verrassende plekken in jezelf kunt vinden ; )

Geen zin in hardlopen: motivatie voor hardlopen vind je op de gekste plekken

Aangespoord door de herinnering aan een zak Duyvis Poesta borrelnootjes, één chocolade Sinterklaas, 5 salmiakknotsen en Floris' plannen om in bad te gaan, snelde ik vanochtend de voordeur uit. In oncharmante hardloopuitrusting, met maar 1 sok, want de andere kon ik niet vinden. En heb ik mezelf eenmaal zo ver dat ik ga hardlopen dan is er geen tijd te verliezen, want elk moment kan ik me bedenken.

Ieder zondagmorgen breng ik het ontbijt door met, Floris en mezelf, te overtuigen dat dit de zondag is dat ik NIET ga hardlopen. Ik vertel ons dat ik te moe ben, te hard heb gewerkt, en niet hoef. Floris knikt dan begrijpend en kondigt vervolgens nonchalant aan dat hij in dat geval in bad gaat. Nou betekent dat in Floris' geval dat hij zo'n twee uur in bad dobbert. Vraag me niet wat hij daar al die tijd doet, maar zo is het.

Het vooruitzicht van twee uur alleen, op zondagmorgen, met muitende kinderen is voldoende om mij in mijn hardlooptenue te hijsen en mijn persoonlijke record te verbreken.

Motivatie, je vindt het op de gekste plekken.

Mijn motivatie voor hardlopen 2020

Sinds die tijd ben ik een stuk wijzer geworden en heb ik iets over mezelf geleerd. Dat stemmetje dat kraakt en klaagt en 's ochtends zegt: 'Vandaag ga ik dus echt niet hardlopen!' laat ik nu gewoon praten. Want ik weet uit ervaring dat als ik mijn boterham op heb, mijn blogs heb gepubliceerd, dat het daarna dan begint te kriebelen.

Mijn lichaam wil dan graag hardlopen.

Het is echt ideaal.

Het is de kracht van de gewoonte. Net als tandenpoetsen is hardlopen zo'n gewoonte geworden, dat het 'raar' voelt als ik het niet doe. Dat betekent dat ik gelukkig amper wilskracht meer nodig heb om te gaan hardlopen. Wilskracht is een goede brandstof, maar hij raakt zo gauw uitgeput.

Daarom is het zaak om hardlopen zo snel mogelijk tot een gewoonte te maken.

En tot die tijd kun je motivatie vinden op verschillende manieren.

Zo vind je motivatie voor hardlopen (tot het een gewoonte wordt!)

  1. Stel jezelf tot doel dagelijks minstens 10.000 stappen te zetten. Met hardlopen kom je veel makkelijker bij dit doel.
  2. Gebruik een activity tracker of app om je passen bij te houden.
  3. Word lid van een Facebookgroep voor hardlopers, en laat je zelf inspireren en motiveren door hun verhalen en belevenissen.
  4. Vind 'je haakje'. In het Engels zeggen ze het als volgt: 'What makes you tick?' Wat is voor jou belangrijk, en zou je motiveren om te gaan hardlopen?
  5. Koop leuke nieuwe  hardloop tights. Een nieuwe hardloop outfit kan voor sommige mensen heel motiverend werken. (#ik)
  6. Als niets anders werkt, kun je ook inzetten op geld verdienen. Dankzij de a.s.r. Vitality app kun je punten verdienen waarmee je onder andere waardebonnen van bol.com wint. Ik heb al ruim 100 euro verdient met hardlopen sinds afgelopen maart.
  7. Spreek af met iemand anders. Loopmaatjes kun je moeilijker in de steek laten dan jezelf!
  8. Bazuin in je hele omgeving rond dat je gaat hardlopen, zodat het genant wordt als je vervolgens moet bekennen dat je het niet hebt volgehouden.
  9. Ga hardlopen voor een goed doel.

Lees nu hoe je van hardlopen een gewoonte maakt!

Waar vind jij jouw motivatie voor hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.